Gatavojam biezenīti mazulim!

Gatavojam biezenīti mazulim!

26. Mar 2010, 17:27 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad mazais ķipars ir paaudzies, laiks viņu iepazīstināt ar dārza veltēm. Un dārza veltes gan šobrīd ir ļoti lielā vairumā pieejamas, tad nu mācīsimies pagatavot garšīgu dārzeņu biezenīti.

 

Šis ir viens no pirmajiem biezeņiem mazuļa ēdienkartē. Tas patiks bērniem, kuri iecienījuši puķkāpostus, kā arī tiem, kuriem burkāni, iespējams, jau apnikuši.

 

Ja vēlies ieviest bērniņa ēdienkartē kādu jaunu dārzeni, tad liec klāt tikai vienu – gan tāpēc, lai mazulis varētu pierast pie jaunās garšas, gan tāpēc, lai būtu vieglāk noteikt, pret kuru dārzeni tieši viņam ir alerģija, ja nu gadījumā tāda parādītos.

 

Kādas pazīmes liecina, ka bērniņš kādu no dārzeņiem nepanes?

 

Dietoloģe Inguna Bērziņa uzskata, ka, pirmkārt, jau tās noteikti būs kaut kādas alerģiskas izpausmes uz ķermeņa – parasti vaidziņi paliek sarkanāki, sausāki, ar pumpiņām vai citur uz sejas, ķermenīša. Tad jāiepauzē, bet nevajadzētu, ka mamma ēd vienus griķus ar ūdeni un bērns tāpat, jo reakcija var būt, tikai jāskatās, cik lielā mērā.  Iespējams tad labāk jākonsultējas ar savu pediatru, vai turpināt, vai labāk ne.

 

Ja runā par konkrētiem augļiem un dārzeņiem, tad lielāka alerģija var būt tieši no sarkanajiem – paprika, bietes, tomāti. Ja parādās pumpas, tad jāatgriežas pie iepriekšējās ēdienkartes un atkal kādas 2-3 dienas bērns saņem iepriekšējo maltīti pirms atkal mēģināt ko jaunu.

 

Visiem dārzeņiem, ko tu piedāvā mazulim pirmajā dzīves gadā, jābūt termiski apstrādātiem, bet pirmie biezenīši arī kārtīgi jāsablenderē. Kad bērniņam parādās vairāk zobu, vari biezenīti tik rūpīgi vairs neblenderēt un atstāt tajā mazus dārzeņu gabaliņus.

 

KARTUPEĻU-PUĶKĀPOSTU BIEZENĪTIS

 

50g kartupeļu

50g puķkāpostu

80 ml ūdens

(10g olīveļļas)

 

Pagatavošana:

  1. Kad dārzeņi nomazgāti un ūdens uzlikts vārīties, nogriez puķkāpostam kātiņu un sagriez to.
  2. Sagriez kartupeli gabaliņos, pievieno puķkāpostam un vāri, kamēr dārzeņi mīksti. Pēc tam sablenderē tos, līdz biezenītis iegūst krēmveida konsistenci.
  3. Biezenītis kļūs vēl maigāks un viendabīgāks, ja tu pievienosi nedaudz olīveļļas. Tā pamainīs arī biezeņa garšu.

 

Lai labi garšo!

 

Noskaties arī videorecepti šim biezenītim ŠEIT!

rita123 rita123 01. Sep 2009, 16:23

Ņamņam mazajiem kārumniekiem!😃

01. Sep 2009, 15:47

Mēs joprojām ēdam šitādus biezenīšu,nu mums ļoti garšo,tikai klāt leikam parasto kāpostiņu😀

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 01. Sep 2009, 13:13

Rebekija, šis ir viens no pirmajiem biezenīšiem, kad bērna ēdienkartē jau parādījušies 2 dārzeņu veidi!

rita123 rita123 01. Sep 2009, 16:23

Ņamņam mazajiem kārumniekiem!😃

01. Sep 2009, 15:47

Mēs joprojām ēdam šitādus biezenīšu,nu mums ļoti garšo,tikai klāt leikam parasto kāpostiņu😀

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 01. Sep 2009, 13:13

Rebekija, šis ir viens no pirmajiem biezenīšiem, kad bērna ēdienkartē jau parādījušies 2 dārzeņu veidi!