Galvenie ziemas vitamīni

Galvenie ziemas vitamīni

28. Aug 2010, 09:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā parādās pirmie saaukstēšanās simptomi, daudzi no mums sniedzas pēc papildus C vitamīna devas, tomēr galvenais ir rūpēties par ķermeni jau pirms saslimšanas un labākais veids, kā to izdarīt ir lietot dažādus vitamīnus.

 

Iespējams, esi apsvērusi domu par multivitamīnu lietošanu, bet īsti nesaproti, ko satur šie vitamīni. Katrs no vitamīniem spēlē noteiktu lomu imunitātes stiprināšanā, enerģijas atjaunošanā, atjaunojot vitalitāti. Ieskaties, kādi būtu svarīgākie ziemas vitamīni.

 

C vitamīns

Ko tas dara? Pretēji pieņemtam uzskatam, C vitamīns neaizkavē saaukstēšanos vai gripu, bet tas samazina slimošanas laiku un simptomus. Vitamīns C ir kā antioksidants, kas nozīmē, ka tas pasargā ķermeni pret slimībām, ieskaitot sirds slimības un vēzi. Tas ir svarīgs kolagēna veidošanās procesā, kā arī veidojot ķermeņa audus un kaulus.

Galvenie vitamīna avoti: Ja Tu ēd daudz un dažādus svaigus augļus un dārzeņus katru dienu, iespējams nodrošināt nepieciešamo C vitamīna daudzumu. Citrusaugļi, kivi, zemenes un dzērvenes ir lielisks C vitamīna avots. Arī zaļajos dārzeņos (brokoļos, pupās un kāpostos) un kartupeļos ir augsts C vitamīna līmenis.

Cik daudz vitamīna? Ieteicamām C vitamīna deva ir 40 miligrami dienā pieaugušajiem un 25 miligrami dienā bērniem.

 

Dzelzs

Ko tas dara? Dzelzs ir atbildīgs par sarkano asins šūnu veidošanos, kas iznēsā skābekli pa ķermeni. Dzelzs ir nepieciešams arī enerģijas uzturēšanai, smadzeņu attīstībai, kā arī vitalitātei. Dzelzs trūkums organismā noved pie anēmijas, kad ķermenī netiek transportēts skābeklis pietiekamā daudzumā, izraisot apātiju un nespēju koncentrēties. Pārmērīgs dzelzs trūkums var pat bojāt orgānus.

Galvenie vitamīna avoti: Labs dzelzs avots ir sarkana gaļa. Citi dzelzs avoti ir graudaugi, maize, milti, olas, pupas, žāvēti augļi un lēcas. C vitamīna lietošana kopā ar dzelzi palīdz labāk uzņemt šos vitamīnus organismā.

Cik daudz vitamīna? Ieteicamā dienas deva 15 miligrami sievietēm, 9 miligrami vīriešiem un 2-9 miligrami bērniem. Cilvēki, kuri uzturā nelieto sarkano gaļu, cieš no smagām menstruālām problēmām vai asiņu zuduma pēc ķirurģiskām operācijām. Dzelzs papildus uzņemšana ir sevišķi svarīga topošajām māmiņām.

 

A vitamīns

 

Ko tas dara? Vitamīns A ir svarīgs, lai nodrošinātu bērnu augšanu un attīstību. Tas arī palīdz stiprināt imūnsistēmu un nodrošina labu redzi.

Galvenie vitamīna avoti: Piens, olu dzeltenumi, aknas, treknas zivis, burkāni, tomāti, zaļie lapu salāti, mango un aprikozes.

Cik daudz vitamīna uzņemt? Ieteicamā dienas deva sievietēm ir 600 miligrami un vīriešiem – 700 miligrami. Pārāk daudz A vitamīna var izrādīties kaitīga un izraisīt aknu problēmas un komplikācijas grūtniecības laikā.



E vitamīns

Ko tas dara? Vitamīns E ir kā antioksidants, aizsargājot šūnu membrānas no bojājumiem, kas savukārt palīdz aizsargāt organismu pret tādām slimībām kā vēzis un sirds slimības.

Galvenie vitamīna avoti: Rieksti un eļļa ir lieliski E vitamīna avoti. Zaļie dārzeņi (brokoļi, spināti un kāposti) un graudaugi arī satur daudz E vitamīna.

Cik daudz vitamīna? Ieteicamā dienas deva pieaugušajiem ir 10 miligrami.

 

Selēns

 

Ko tas dara? Galvenais minerāls, kas veido enzīmus, kas savukārt aizsargā ķermeni pret bojājumiem. Kā antioksidants tas stiprina imūnsistēmu un aizsargā pret vēzi.

Galvenie vitamīna avoti: Graudaugi, gaļa, zivs un Brazīlijas rieksti.

Cik daudz vitamīna? Ietiecamā dienas deva ir 200 miligrami. Selēns ir daudzu multivitamīnu sastāvā.

 

Stiprini savu imunitāti ar Bittner!

{smallpic:1}

08. Dec 2009, 21:18

labs rakstins

08. Dec 2009, 17:54

Raksts labs-mēs lietojam savus dārzeņus,kurus esam sasaldējuši-zaļos zirnīšus, puķu kāpostus,burkānus.Arī nesaldēti mum sir savi burkāni,bietes,kartupeļi un ķirbji. Vitamīni ziemai gana😀 Un vēl lietojam saldētas zemenes,arī dzēvenes mums ir un mellenes.Un dzeram smiltsērkšķu sulu😀