Gaisa spilveni un bērnu sēdeklīši

Gaisa spilveni un bērnu sēdeklīši

13. Sep 2011, 11:16 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai arī Tu esi kādreiz strīdējusies ar vīru par to, kur novietot bērna sēdeklīti? Kādēļ gan to novietot uz aizmugurējā sēdekļa, ja priekšējā sēdeklī mazulim ir labāka redzamība, viņam patīk un arī šoferis bērnu labāk redz un var uzmanīt? Kā tad īsti ir? Vai bērnu drīkst likt auto sēdeklītī priekšējā sēdeklī blakus vadītājam?

 

Katrā gadījumā, ņemot vērā statistiku, drošāks ir aizmugurējais sēdeklis. Bez tam gaisa spilveni, kas iebūvēti automašīnas priekšējā daļā, avārijas gadījumā var būt nopietns drauds bērna veselībai un pat dzīvībai.



Kas notiek, kad gaisa spilvens „izsprāgst”?

Gaisa spilvens kopā ar drošības jostu veido neatņemamu auto pasažieru drošības kombināciju. Lai izpildītu pēc iespējas labāk savu uzdevumu, gaisa spilvenam ir jāatveras milisekunžu laikā, tas uzpūšas ar ātrumu 200km/h. Tātad ir pilnīgi skaidrs, ka tas nav nekāds pūkains spilventiņš. Tie pasažieri, kuri nav ieņēmuši atbilstošu pozīciju, kāda ir tikai pieaugušo sēdus poza, atrodas neizdevīgā leņķī pret gaisa spilvena „izsprāgšanas” trajektoriju, un tam atveroties, tiek spēcīgi traumēti. Īpaši tas attiecas uz bērnu sēdeklīšiem, kas novietoti priekšējā sēdeklī pretēji braukšanas virzienam. To aizmugurējā mala atrodas tieši ceļā īpaši apjomīgā blakussēdētāja gaisa spilvena uzpūšanās virzienam.

 

Tādēļ ir ļoti svarīgi pareizi ievērot bērnu sēdeklīšu lietošanas instrukciju, īpaši, kas attiecās uz priekšējo sēdekli. Tāpat jāizpēta automašīnas lietošanas instrukcija.

 

Sānu gaisa spilvens


Sānu gaisa spilvenu nozīme ir pozitīva, tas attiecās arī uz bērniem sēdeklīšos. Tomēr svarīgi, lai guļot bērni neatbalstītu galvu pret durvīm vai durvju stiklu. Piepūšoties sānu drošības spilvenam, bērna galviņa var tikt traumēta. Tādēļ ir nozīmīgi sekot līdzi, lai lielāki bērni krēsliņā sēdētu taisni, un atbalstītos pret muguras balstu un īpašo galvas balstu, nevis mašīnas stiklu, vai durvīm.



Bērnu sēdeklīši ar skatu braukšanas virzienā

Tikai daži auto izgatavotāji ir paredzējuši, ka bērnus sēdeklītis var atrasties arī blakus autovadītājam ar skatu braukšanas virzienā. Šādā gadījumā jāievēro tas, ka blakussēdētāja sēdeklis tiek atbīdīts pēc iespējas tālākā pozīcijā no priekšējā paneļa.

 

Nedrīkst bērnu sēdeklīti novietot priekšējā sēdeklī tādās mašīnās, kurās ir tā saucamais aktīvais gaisa spilvens - BMW, Chrysler, Citroen, Daewoo, Hyundai, Jaguar, Nissan, Opel, Porsche, Rover, Saab, Seat, Subaru, Suzuki, Volvo!


ADAC- vērtējums: bērnu atrašanās uz blakussēdētāja sēdekļa ir pieļaujama tikai izņēmuma gadījumos, un tikai tad, ja mašīna ir tehniski tam piemērota. Vienmēr, cik vien tas ir iespējams, izmantojiet iespēju novietot bērnu sēdeklīti aizmugurējā sēdeklī.

 

Bērnu sēdeklīši ar skatu pretēji braukšanas virzienam

Mašīnās, kurās priekšējais gaisa spilvens ir aktīvs, bērna novietošana priekšējā sēdeklī  ir kategoriski aizliegta. Tādos izņēmuma gadījumos, kad ir nepieciešams saglabāt ar bēbīti, piemēram, jaundzimušo acu kontaktu, sēdeklītis ar skatu pretēji braukšanas virzienam var būt novietot priekšējā sēdeklīt tikai tad, ja gaisa spilvens ir deaktivizēts.

Kā var deaktivizēt gaisa spilvenu?


Runājot par gaisa spilvenu deaktivizēšanu, visām automašīnām nav vienotu standartu. Vecākiem modeļiem, tādiem kā Ford un Opel vispār nepastāv iespējas deaktivizēt gaisa spilvenu. ( arī šajā gadījumā labāk ir rūpīgi izstudēt auto lietošanas pamācību).



Deaktivizēšana rūpnīcā

 

Principā iespējams tikai senākajiem VW, Audi un BMW modeļiem ( jaunākajiem modeļiem ir slēdzis auto). Deaktivizāciju var veikt tikai noteiktās darbnīcās un pēc tam šī operācija ir jāieraksta mašīnas papīros, bez tam nepieciešams būtu arī uzlīmēt mašīnas salonā brīdinošas uzlīmes.



ADAC – vērtējums: tas ir dārgi un prasa daudz pūliņu, bez tam pieaugušajiem šofera blakussēdētāja vietā vairs nav optimāli drošības priekšnoteikumi.


Automātiska izslēgšana

Tas gan būtu ērti: iemontēt bērnu sēdeklīti, visu pārējo nokārto elektronika. Tomēr šāda ekstra ir tikai dažos noteiktos Mercedes,Mazda, Opel, Smart un Porsche modeļos.

 

Bērnu sēdeklītī atrodas elektroniska iekārta, kas sazinās ar blakussēdētāja krēslu un gaisa spilvena sistēma tiek nepārtraukti informēta, vai ir uzmontēts īpašs bērnu sēdeklītis, vai nē. Bez tam jādeg arī kontrolgaismai.

 

ADAC – vērtējums: Ražotājiem šī sistēma vēl diezgan jāuzlabo. Bērnu sēdeklīši, kas ir domāti, piemēram, Mazda automašīnām, nevar tikt lietoti Opel markas automašīnās, jo neatpazīst tur esošo elektronikas sistēmu. Bez tam šos sēdeklīšus var iegādāties tikai pie automašīnu tirgotājiem.

 

Kontrolgaisma nesniedz pilnvērtīgu informāciju par to, vai sēdeklītis ir piestiprināts pareizi un ir gatavs lietošanai.

 

 

Iespēja izslēgt gaisa spilvenu manuāli

 

Daudzos auto modeļos tas ir gandrīz vai standarts- vadītājs pats var izslēgt gaisa spilvenu manuāli. To izdara, ar aizdedzes atslēgu pagriežot slēdzi, kas atrodas vai nu rokas bagāžas nodalījumā vai arī uz priekšējā paneļa. Kontrollampiņa informē par deaktivizāciju.

 

ADAC vērtējums: labs risinājums, tomēr prasa pilnīgu šofera atbildību. Negatīvais moments – kontrollampiņa ir grūti pamanāma.

 

 

ADAC iesaka: Vienmēr centieties novietot bērnu sēdeklīti aizmugurējā pasažieru sēdeklī, pat ja ir pieļaujams, ka tas atrodas blakus vadītājam!

 

Kur Tu parasti novieto autosēdeklīti?

princesemince princesemince 21. Nov 2011, 10:28

mēs darījām nepareizi, jo a/m aizmugure bija nedaudz nepiemērota iegādātajam autokrēslam. arī gaisa spilvenu priekšā atslēgt nevarēja. tad nu likām priekšā no 5 mēnešu līdz divarpus gadu vecuma. tagad esam nomainījuši automašīnu, kā arī autokrēslu. kad ir garais ceļa gabals, kur skaidri zināms, ka bērns gulēs, liekam priekšā - a/m krēsls ir atbīdīts tālu, abi krēsli ir nolaisti guļus, pastāv cerība, ka gaisa spilvens nenodarīs ļaunumu, ja tas nostrādās. to varam arī atslēgt, bet vēl neesam darījuši. viennozīmīgi zinu, ka līdz pat brīdim, kad bērnam būs sasniegts 150cm augums, izvairīšos viņam lietot paliktni, jo nespēju iedomāties kaut ko vēl nedrošāku. tikai autokrēsls ar pietiekami stabilu galvas balstu un sānu malām!

taschinka taschinka 20. Nov 2011, 08:19

Dēls vienmēr ir sēdējis aizmugurē,jo tur ir visdrošāk,pa vidu.Nekad nesēdinam priekšā,kaut mēs varam atslēgt gaisa spilvenu.

No dzimšanas ir pieradis,ka sēž aizmugurē un nekad nav pretenzijas.