Emocionālie paradumi – kas tie ir?

Emocionālie paradumi – kas tie ir?

12. Sep 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai zini, kas mums traucē izaugt, mainīt vidi ap sevi un savu rīcību, sasniegt jaunus mērķus un izmainīt dzīvi kopumā? Izrādās, tie ir emocionālie paradumi! Kas tie ir, stāsta koučs, personības izaugsmes trenere Inta Santa.

Kā atklāj speciāliste, emocionālie paradumi ir veids, kā mēs esam paraduši reaģēt kādā konkrētā dzīves situācijā.

„Tas, ka rīkojamies tā, kā mums ierasts, neskatoties uz to, ka konkrētā darbība, iespējams, nav pati piemērotākā vai nesniedz vēlamo ieguvumu vai rezultātu, ir dabiska ķermeņa izpausmes forma.

Ir emocionālie paradumi, ar kuriem jau piedzimstam, un katram no četriem cilvēku tipiem - sangviniķiem, holēriķiem, flegmātiķiem un melanholiķiem - tie ir savi, atšķirīgi.

Papildus tiem, pastāv arī emocionālie paradumi, kurus iegūstam dzīves laikā, līdz ar pieredzi (biežāk gan negatīvu).

Runājot līdzības, dzīves laikā mēs esam iemācījušies, ka pieskarties atklātiem vadiem ir sāpīgi, un to nedarām, lai arī cik pārliecinoši kāds stāstītu, ka šis konkrētais vads nav bīstams. Tāpat rīkojamies arī emocionālajā ziņā!

Mūsu smadzenes parasti izvēlas rīkoties tā, kā ir komfortablāk, kā mums ierasts, jo lai kaut ko mainītu, jāpatērē enerģija.

Tieši emocionālie paradumi, kas ir mūsu komforta zonas sastāvdaļa, bieži vien traucē izaugt, kaut ko mainīt savā darbībā, mainīt vidi ap sevi, sasniegt jaunus mērķus un izmainīt dzīvi kopumā.

Vieglāk, saprotams, ir teikt - man nepatīk tur, kur es esmu, nevis ko mainīt. Un tieši emocionālie paradumi ir tie, kas mūs kavē iegūt to, ko patiesībā vēlamies, vai kur gribam nokļūt!

Tādēļ seminārā „Es un manas emocijas” vispirms spersim pirmo soli un sapratīsim, kā veidojas emocionālie paradumi, un apzināsimies, ka ar tiem, kuri ir nevēlami, nav jāsadzīvo!

Savukārt semināra otrajā daļā būs iespēja uzzināt, kā emocionālos paradumus, kuri mainoties dzīvei, mums īsti vairs nav vēlami, iespējams mainīt,” atklāj koučs Inta Santa.

Sieviešu Klubs

Vai tev vienmēr izdodas pieņemt savus – neatkarīgus lēmumus? 

Eksperts

Inta Santa

personības un komandas izaugsmes trenere/koučs
Inta Santa Vecāku skolā