Eksperti: Veselīgai bērnu attīstībai vecākiem vajag vairāk uzmanības veltīt savstarpējām attiecībām

Eksperti: Veselīgai bērnu attīstībai vecākiem vajag vairāk uzmanības veltīt savstarpējām attiecībām

06. Nov 2010, 12:14 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā norāda psihologi, vecākiem vajadzētu vairāk atstāt bērnus savā nodabā un lielāku uzmanību veltīt laulībai, vēsta britu laikraksts "The Daily Telegraph".

 

Amerikāņu ģimenes terapijas speciālists Deivods Kods savā grāmatā "To Raise Happy Kids Put Your Marriage First" ("Lai uzaudzinātu laimīgus bērnus, vērtējiet augstāk savu laulību") apgalvo, ka, nemitīgi izrādot pārmērīgu uzmanību bērniem un nevērīgi izturoties pret attiecībām ar savu partneri, patiesībā bērniem tiek nodarīts vairāk ļauna nekā laba, jo viņu attīstība tiek traucēta. Vecāki cieš no noguruma un trauksmes, savukārt viņu atvases ar savām prasībām un vajadzībām kontrolē ģimeni. "Mēs, vecāki, pārāk ātri ziedojam savu dzīvi un laulību bērniem. Laba laulība ir lielisks piemērs jūsu bērnu nākotnes attiecībām, un tas ir īsts ieguvums visai ģimenei," raksta Kods. Arī zviedru bērnu attīstības speciālista Anna Vālgrena uzsver, ka bērniem vajadzētu būt "laulības centrā, nevis laulības centram".

 

Nevajag arī liegt bērniem mācīties no savām kļūdām un vairāk uzticēties viņu spējām veidot attiecības ar citiem bērniem un pieaugušajiem, uzsver psihologi. Būdami mūždien pārliecināti par draudošajām briesmām, vecāki uzaudzina neirotiskus bērnus, kuriem nav pašcieņas, ticības sev un savām spējām kaut ko paveikt.

 

Kentas Universitātes socioloģijas profesors Frenks Furedi piekrīt, ka daudz labāk ir rādīt ar savu piemēru, kādas ir veselīgas partnerattiecības. "Bērnu drošība un labklājības apziņa nav atraujama no tā, kā viņi redz divus cilvēkus, kuriem viņi tic un uzticas visvairāk - tēvu un māti -, un, ja šīs attiecības izskatās harmoniskas un laimīgas, tas var kļūt par bērna iedvesmas un drošības avotu," savā darbā "Paranoid Parenting" ("Paranoiskā audzināšana") raksta Furedi.

 

"Bērni gaida no savām mātēm un tēviem, lai viņi būtu neatkarīgas būtnes, un ļoti bieži lepojas ar savu vecāku sasniegumiem. Viens no labākajiem veidiem, kā likt bērnam kaut ko darīt, ir rādīt piemēru. Manam dēlam ļoti veicas sportā, un daļēji pie tā atbildīga ir mana sieva, kas peld katru rītu un dodas uz sporta zāli trīs vai četras reizes nedēļā. Bērni noskatās, kā vecāki dzīvo savu dzīvi un nodarbojas ar savām neatkarīgajām interesēm."

 

LETA 
Daily Telegraph 
12. Feb 2010, 00:52

Jā - es pilnība tam piekrītu - jo abi vecāki laimīgaki, jo bērniņš vairāk to jūt un dzīvo tiem līdzi....😀😀😀
Mēs arī cenšamies tā darīt un nestrīdēties bērna klātbūtnē u.t.t.