Dzērvenes skaistumam un veselībai

Dzērvenes skaistumam un veselībai

27. Jun 2010, 23:52 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par dzērveņu labajām īpašībām, ko labi var izmantot, gatavojot sejas masku, stāsta māmiņa Ieva Ercmane.

 

Ārā arvien vairāk jaušams rudens, bijām domājuši šodien vēl izstaigāt Līgatnes dabas takas, bet nekā. Pamostoties secinājām, ka ārā līst lietus un laiks nemaz nav piemērots rudenīgai pastaigai pa mežu. Nu neko varbūt citu reizi.

 

Lai interesantāk aizpildītu šo dienu nolemju palutināt sevi. Šoreiz šim nolūkam esmu nolēmusi izmantot dzērvenes.

 

Vispirms neliels ieskats par dzērveņu labajām īpašībām, visi taču zinam cik dzērvenes veselīgas.

 

Dzērvenēm piemīt baktercīdas, antiseptiskas, pretiekaisuma, asiņošanu apturošas, tempretūru mazinušas, brūces dziedinošas, tonizējošas, žultsdzenošas īpašības. Tāpat arī dzērvenes veicina gremošanu, kunģa un zarnu darbību, novērš pūšanu un rūgšanu zarnās, stimulē aizkunģa dziedzera darbību, novērš nierakmeņu veidošanos, attītra organismu no kaitīgām vielām, regulē skābju un sārmu līdzsvaru organismā, ir vitamīnu avots, kas spēcina organismu. Dzērvenes satur kāliju, dzelzi, kalciju, varu, magniju, jodu, vitamīnus C, B2, karotīnu, pektīnvielas u.c. Tik daudz labu īpašību vai ne?

 

Es gribētu ieteikt dzērveņu sulu un dzērvenes lietot grūtniecēm, ja ir problēmas ar urīna analīzēm, no savas pieredzes varu teikt, ka dzērveņu sula lieliski uzlabo. Un nav jau jālieto tīra dzērveņu sula, mēs mājās esam iecienījuši svaigi spiestu sulu mikšļus, ļoti garšīga ir burkānu, ābolu un dzērveņu sula kopā. Tāpat var dzert dzērveņu tējas, ēst dzērvenes ar medu. Laikam aizrāvos.

 

{pic:2} 

 

Ja runājam par skaistumu un dzērvenēm, tad pirmais, kas man nāk prātā ir latviešu tautas ticējums, ka Lieldienās ir jāapēd vismaz trīspadsmit dzērvenes, tad vaigi būšost sārti  J, bet ja nu mēs pagājušajās lieldienās to neesam izdarījušas, varbūt palīdzēs dzērveņu sejas maskas. Protams dzērvenes tāpat kā citrons ir skābas tāpēc vairāk piemērotas taukainas sejas ādas īpašniecēm. Tomēr, ja dzērveni neizmanto kā galveno sastāvdaļu, tad tā ir noderīga arī normālai un pat sausai sejas ādai, tikai tad sausas sejas ādas īpašniece pievieno mazāk dzērveņu.

{pic:3}

Tātad masku pagatavo: ņemu divas tējkarotes dzērveņu, smalki saspaidu, tā lai iznāk ārā sula (var izmantot tikai dzērveņu sulu vienu tējkaroti). Pievienoju vienu olas dzeltenumu, nelielu un vienu, divas tējkarotes krējuma. Klājam uz sejas un paturam 15-20 minūtes. Pēc tam nomazgājam ar siltu ūdeni. Pēc maskas var uz sejas uzlikt kumelīšu tējas kompresi.

 

(info par dzērveņu labajām īpašībām ņēmu no Regīnas Rožkalnes grāmatas „Aptieka augļu dārz”

29. Oct 2009, 16:14

mmmm, man dzērvenes ļoti garšo ar cukuru, un ziemā it īpaši, kad saaukstēšanās ir....😀😀😀

29. Oct 2009, 14:10

ja no dzērvenēm ir jāuzmanās jo ogas tiešām ir skābenas....tad jau sanāk ka manai sejas ādai derēs,būs jāmēģina😀