Drošības meklēšana vai pieradums?

Drošības meklēšana vai pieradums?

29. Mar 2011, 11:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā rīkoties, ja 2 gadus un 10 mēnešus vecs mazulis bāž rokas mammai aiz blūzes un mēģina sataustīt krūti? Vai ļaut barot ar krūti? Konsultē psihiatrs Gunārs Trimda.

 

Jautājums:

Izmantojot iespēju, vēlētos dzirdēt bērna psihiatra viedokli, proti, jau kādu laiku nesekmīgi cīnos ar šādu situāciju: bērnam (puika) ir 2 gadi 10 mēneši, līdz 1 gadam un 6 mēnešiem baroju to ar krūti, ļoti viegli no krūts atrada, bet pēc kāda laika parādījās tāds dīvains paradums - puika bāž rociņas man aiz blūzes, mēģina sataustīt krūti.

Sevišķi tas izpaužas, kad mazais ir samiegojies, naktī, ielienot pie vecākiem gultā, vai kad jūtas slikti. Saprotu, ka tādējādi viņš meklē drošību un mīļumu pie mammas, bet man tas rada ļoti nepatīkamas izjūtas. Esmu ar viņu runāju par to gan ar mīļumu, skaidrojot, ka krūts ir bēbīšiem, gan rājusi, taču nekas neiedarbojās. Kā mammai klēpī, tā rociņa aiz blūzes pie krūts. Mazais
ir viscaur ļoti saprātīgs un saprotošs bērns, bet no šī paraduma nevaram tikt vaļā. Vai ar to ir jācīnās? Varbūt tā ir tikai normāla situācija, un par velti es uztraucos? Paldies!
 

 

1

Atbild Gunārs Trimda,  psihiatrs tālr.28603764:


Krūti ļaut zīst Jūsu dēla vecumā  nevajag. Iespējams, ka dēls tā dara, jo ir radusies kāda stresa situācija, - nesakaņas ģimenē, kāds nepatīkams atgadījums bērnudārzā. Noskaidrojat un novēršat to. Ja dēls vēlas zīst krūti, tad novēršat viņa uzmanību ar kādu rotaļu, apskatat ģimenes fotoalbumu, iesaistat neierastā nodarbē. Naktī bērnu samīļojat , sabužinat , un liekat saprast, ka viņam tomēr ir jāguļ pašam savā istabā. Palīdzēs nomierinoša vanna, silta tēja ar medu,  pasaka pirms miega. Šis ir laiks, kad sevišķi svarīga kļūst tēva loma. Ļaujat eksperimentēt ar brīvību, mācīties justies labi arī vienatnē.

 

Uzdod savu jautājumu arī Tu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!