Drošība pirmajā vietā!

Drošība pirmajā vietā!

20. Oct 2010, 15:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirms mazais bija iemācījies rāpot un staigāt, šķita, ka mēs dzīvojam jaukā, mājīgā vidē, kur viss ir droši, taču tagad, kad bērns ar katru savu soli un darbību parāda, ka vēlas izpētīt visu, kas atrodas viņam apkārt, ir sajūta, ka viss, kas atrodas mājās ir kļuvis bērnam bīstams.

 

„Vecākiem vienkārši nevajadzētu iziet no mājām un atstāt viņus vienus, tas būtu pirmais un vienīgais nosacījums,” stāsta Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāve. Ja ir vecāki mājās un bērns ir pieskatīts, tad viņam viss būs droši. Nevajadzētu atstāt karstas krūzes vai zupas šķīvjus uz galda, mēģināt pēc iespējas savākt visus elektrības vadus, lai tie nav bērnam nav pa kājām, kur var paklupt.

 

Arī sadzīves ķīmijai būtu jāparedz atsevišķa vieta,kur bērns brīvi nevar piekļūt klāt.

 

Vecāku biežāk pieļautās kļūdas

 

Kā atzīst Inese Veisa, visbiežāk bērnu radīti negadījumi nav saistīti ar ugunsgrēkiem, bet tieši ar bērnu applaucēšanos ar karstiem ūdeņiem vai tējām.

 

Mums jābūt gan uzmanīgiem, gan izdomas bagātiem, lai bērnam augot, mēs spētu pielāgot savu dzīvesvietu tā, lai mums pašiem viss būtu pa roka, taču bērns netiktu klāt bīstamām lietām.

 

Mēs bērnam gari un plaši varam stāstīt, ka ir lietas, kuras nedrīkst aiztikt, taču tas, kas ir aizliegts ir visvairāk iekārojams un brīdī, kad māmiņa vai tētis būs novērsušies, bērns ies un mēģinās dabūt aizliegto augli.

 

Lai bērns saprastu, kas ir karsts, var viņa pirkstiņu pielikt tuvāk karstajam priekšmetam, lai bērns sajustu siltumu. Kā iesaka Inese Veisa, tā var darīt ar jebkuru priekšmetu- gludekli, loku šķērēm vai krūzi. Pieskaroties šiem karstajiem priekšmetiem, bērns sajūt, ka ir karsts, tas ir bīstami un var apdedzināties.

 

Mēs nedrīkstam drošības pasākumus mājās uztvert vieglprātīgi, taču noslēpt visu, kas mazo varētu interesēt, mēs arī nevaram, tāpēc jāmēģina atrast vidusceļš starp bērna mācīšanu un savu modrību. Lai mums izdodas!

 

Ja arī Tu vēlies būt droša par savu mazuli, atnāc februārī uz drošības lekciju pie Irēnas Putniņas! Vairāk par nodarbību uzzini ŠEIT!