Dr. Gerda Lielause: Biežāk uzdotie jautājumi par mākslīgo ēdināšanu

Dr. Gerda Lielause: Biežāk uzdotie jautājumi par mākslīgo ēdināšanu

15. Feb 2012, 15:24 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Esam apkopojuši jūsu iesūtītos jautājumus par mākslīgo ēdināšanu! Devāmies pēc atbildēm pie pediatres, ģimenes ārstes Gerdas Lielauses.

 

Bet pēc kā pateikt, ka mazulim šis piena maisījums neder?

 


Piena maisījumu jāmaina, ja mazulim ir regulāra, masīva atgrūšana, ir alerģiski (piem., nātrenes tipa) izsitumi uz ķermeņa un ir skaidrs, ka bērns nav piebarots ar citiem, jauniem produktiem. Ja bērniņam maisījums neder, tad ir iespējami arī vēdera izejas traucējumi- pūšanās, aizcietējumi vai ūdeņaini. Katrs gadījums jāskata, jāizrunā individuāli, to nevar, bērnu neredzot, viennozīmīgi apstiprināt. Iemesli atgrūšanai, izsitumiem un vēdera darbības traucējumi var būt dažādi.

 

Cik daudz piena maisījuma mazuļiem jāsaņem pirmajos mēnešos?

 

Divu mēnešu vecumā mazulis izēd 600-800ml piena vai maisījuma, ir bērniņi, kas ēd mazākām porcijām, bet biežāk, un ir bērni, ēšanas starplaiki ir 2-3 stundas, tomēr ēdinot mazuli ar piena maisījumu, šis starplaiks būtu tuvāk trīs stundām.

 

Kad bērniņš sasniedzis 3 mēnešu vecumu, mēs piena maisījuma devu palielinām līdz 1000 mililitriem diennaktī.

 

Visvairāk piena maisījuma bērniņš ēdīs 4 līdz 6 mēnešu vecumā un tie būs 1000 līdz pat 1200 mililitriem diennaktī. Taču sākot mazuli piebarot ar pieaugušo pārtiku, piena maisījuma devu mēs sākam samazināt.

 

4 mēnešos ēd ik pēc stundas māmiņas pienu. Vai tas ir normāli?

 

Jādomā, ka mazulim tiešām nepietiek šis ēdamais, ka jāveic kontroles barošana. Jānosver pirms ēdināšanas un pēc, lai konstatētu, cik izēd vienā reizē. Ja šis daudzums ir nepietiekams, tad jāpiedāvā pēc mātes piena adaptēto maisījumu.

 

Vēl varētu būt, ka tas ir bērniņa pieradums – būt māmiņai pie krūts, tomēr uz šādu pieņēmumu nebūtu prātīgi paļauties, jo bērniņam dienā ir jāsaņem noteikts daudzums piena, lai viņš augtu un veselīgi attīstītos.

 

Vai piena maisījums tikai uz nakti varētu palīdzēt bērnam ilgāk nogulēt bez ēšanas(pupa bērns)? Kādu maisījumu izvēlēties - kurš vieglāks vai sātīgāks? Ja nav nekādu alerģiju utt., kurš maisijums vrētu būt piemērots un neuzbarotu mazuli?

 

Ja māmiņai nav pietiekošā daudzumā piens, tad noteikti ir papildus jādod kādu adaptēto maisījumu pēc krūts piena.

 

Ja nav alerģijas izpausmju, aizcietējumu vai atgrūšanas, tad īpaša maisījuma izvēle nav nepieciešama. Protams, jāseko, vai bērniņam garšo konkrētais piens. To māmiņa pati noteikti pamanīs. Neiesaku lietot saldinātus piena maisījumus, jo tie ir pārsaldināti un kalorijām bagāti.

 


Manai meitiņai ir 4 mēneši, jau kopš 3 nedēļu vecuma ēd gan mātes pienu, gan mākslīgo piena maisījumu (attiecība 1:3). Jautājums: Sakiet, lūdzu, ja bērniņš stipri atgrūž pienu un vakarus joprojām "pavada" ar gāzītēm, vai tas nozīmē, ka mazuļa organisms vēl nav nobriedis papildēdiena uzņemšanai?

 

Šajā gadījumā būtu jāmaina adaptēto maisījumu- ir speciāli gatavoti bērniem, kam ir funkcionāli traucējumi, ir īpaši maisījumi alerģiskiem bērniem- gan ar sojas piena olbaltumu, kazas piena olbaltumu, gan speciāli apstrādātu govs piena olbaltumu.

 

Arī māmiņai jāpārdomā savu diētu- varbūt Jūs ēdat gardas lietas, piem., saldumus, saldējumus, citrusaugļus, šokolādi, bietes, riekstus u.t.t. No šiem produktiem vajadzētu izvairīties. Dodiet bērnam pirms ēšanas suspensiju, kas ir pret gāzītēm- 25 pilieni 4- 5-6 reizes dienā, guldiet bērniņu pirms ēdienreizēm uz vēdera (lai izvingrojas,izmasē vēderu), barojot iepauzējiet, sagaidiet atraugu.