Dodamies sēņot: kas jāņem vērā?

Dodamies sēņot: kas jāņem vērā?

08. Jul 2012, 15:22 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rudens izsenis ir laiks, kad latvieši dodas mežā- mēs ejam baudīt skaisto rudeni, ogot un sēņot, tādēļ arī mēs aicinām- ejam sēņot! Par to, kas jāievēro, dodoties sēņot, stāstaLatvijas Dabas Muzeja Botānikas nodaļas vadītāja Inita Daniele.

 

„Pats pirmais, kas būtu jāatceras, dodoties mežā, ka mēs dodamies ciemos un eam nelūgtie viesi, jo ne zaķis, ne vāvere, ne kāds cits mūs te nav uzaicinājis un mums arī attiecīgi jāuzvedas un jāatceras, ka visapkārt šeit kādam ir mājas. Mežs nav tā vieta, kur iztrakoties, kur izbļauties, kur spārdīt celmus, sēnes, spārdīt kokus, jo aiz katras koka miziņas, katrā celmā, katrā mētru pudurī kāds iespējams dzīvo,” uzsver Inita Daniele.

 

Pirms došanās mežā gan lielajiem un mazajiem sēņotājiem attiecīgi jāsagatavojas, lai nenāktos piedzīvot gūzmu nevēlamu emociju pēc tam. Tātad apģērbs jāizvēlas tāds, lai būtu ērti, lai netiktu klāt odi vai ērces, jāizvēlas arī galvassega un gumijas zābaki un bikšu galus jāsaliek zeķēs, lai tajās nevar ielīst ērces.

 

Un lai gan var šķist, ka šādos mainīgos laikapstākļos, kad vienu dienu ir silts, otru vēss, vienu dienu līst, bet otru spīd saule, ērces vairs nav bīstamas, jo jau čuč, patiesībā ir tieši pretēji- ērču šobrīd ir ļoooooooooti daudz un viņas visas ir ļoti aktīvas, tādēļ uzmanīties no viņām noteikti vajag- lai ērces labāk ieraudzītu, vēlams vilkt gaišas krāsas apģērbu, taču, ja mežā dodas arī mūsu ģimenes mazākās atvases, tad tās gan vēlams ietērpt krāšņākos tērpos, lai nekādā gadījumā mazie rakari mežā nepazustu.

 

Sēņotāji mēdz noklīst viens no otra, tāpēc Botānikas nodaļas vadītāja atgādina: „Saskaitiet, cik bērnu jums ir līdzi un regulāri viņus pārskaitiet. Tāpat svarīgi turēties vienam no otra tādā attālumā, lai vismaz viens no sēņotāju bariņa būtu redzams, kas jāatgādina arī bērniem- bērni mēdz pazust no redzesloka ļoti īsā laikā, tāpēc ieteicams bērniem izvēlēties spilgtāku apģērbu, kas būtu redzams lielākā attālumā.”

 

Jā, sēņu pasaule nudien ir tik pilna ar dažādiem pārsteigumiem, ka mazajiem sēņotājiem, kuriem viss tajā vēl ir jauns un nezināms, ir par ko brīnīties un priecāties, taču gan zinošākie sēņotāji, gan eksperti aicina savā groziņā likt tikai tās sēnes, kuras mēs ļoti labi pazīstam, jo, lietojot uzturā nepazīstamas sēnes, varam saindēties un traģiskākajā gadījumā pat iet bojā, tādēļ ar sēnēm jokoties nedrīkst. Un noteikti, aizejot mājās, rūpīgi jāpārbauda mazāko sēņotāju guvums.

 

Lai gan ir pazīmes, kas ir kopīgas visām mušmirēm- bumbulis pie pamatnes, baltas lapiņas, gredzentiņš, kurš reizēm var būt nokritis- katra sēne ir individuāli jāpazīst. Nebūs taisnība tiem, kas saka, ka, ja sēne maina krāsu, tā ir indīga. Kā atzīst Inita Daniele, daudzas ēdamās sēnes maina krāsu.

 

Sēņošana ir lielisks pasākums, kas vieno visu ģimeni, tāpēc mēs aicinām tomēr būt jūs uzmanīgiem. Ģērbieties atbilstoši un savā groziņā lasiet tikai ļoti labi zināmas sēnes!

 

*Avots: TV raidījums Māmiņu Klubs