Diena: Vecākiem vajadzētu vairāk skaidrot par nepieciešamību potēties

Diena: Vecākiem vajadzētu vairāk skaidrot par nepieciešamību potēties

03. Dec 2010, 14:49 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja bērns uz ielas atrodas vēlu vakarā vai arī ja netiek ēdināts, vecākus sauc pie atbildības, taču, ja vecāki atteikušies vakcinēt bērnu un tādēļ bērns smagi saslimst, viņiem nekādas atbildības nav.

 

Jautājums par to aktualizējies pēc trešdien izskanējušās informācijas par 11 mēnešu veco puisēnu, kurš nebija saņēmis nevienu poti un tagad ļoti smagā stāvoklī guļ Bērnu slimnīcas intensīvajā terapijā. Ārsti saka – simptomi liecina par tuberkulozi, un, iespējams, slimība nebūtu tik smaga, ja bērns būtu potēts. Dienas aptaujātie eksperti uzskata, ka vecākus pie atbildības likuma priekšā nevajadzētu saukt, taču lielāka atbildība jāuzņemas Veselības ministrijai (VM) un pašiem mediķiem, lai vecāki būtu informēti un pieņemtu pareizo lēmumu.

 

Slimā puisēna tēvs Dienai skaidroja, ka ar sievu nolēmuši jaunāko atvasi nevakcinēt, jo "nav ko bērnam zāles lieki grūst iekšā". Vecāki esot zaļā dzīvesveida piekritēji, ģimene cenšoties iztikt bez medikamentiem. Lēmums par nevakcinēšanos bijis pārdomāts, bērna mamma esot iepazinusies ar vairākiem pētījumiem, sacīja puisēna tētis. Bērnam ir ģimenes ārsts, un mazulis izgājis visas pārbaudes.

 

Vakcinācija ir relatīvi obligāts veselības pasākums, jo vecākiem ir tiesības pieņemt lēmumu, vai vakcinēt savus bērnus, skaidro pacientu tiesību eksperte Solvita Olsena, SIA Medicīnas tiesību institūts vadītāja. Šis puisēns ir viens no aptuveni 3% bērnu, kuri nav vakcinēti pret tuberkulozi. VM pārstāve Inga Šmate saka – lielākā daļa no viņiem nav vakcinēti uzreiz pēc piedzimšanas medicīnisku problēmu dēļ, tikai aptuveni desmitajā daļā gadījumu vecāki nolēmuši atteikties no vakcīnas. Latvijā bērnu vakcinācijas kalendārā iekļautas 14 vakcīnas, kas ir vairāk nekā citās ES valstīs.

 

Pēc S. Olsenas domām, atbildība ir jāuzņemas "Veselības ministrijai, kurai nav konsekventas vakcinēšanas politikas". Viņa norāda, ka pērn rudenī lielu pretreakciju arī mediķu vidū raisīja vakcinācijas kalendāra papildināšana ar Rota vīrusa vakcīnu. Šādas situācijas mazinot sabiedrības uzticību. Ja vecāks atsakās no bērna ārstēšanas, tā apdraudot bērna dzīvību, viņa tiesības var ierobežot. "Taču situācija ar vakcinēšanu ir atšķirīga, jo tajā brīdī, kad vecāks atsakās bērnu vakcinēt, nepastāv reāli draudi bērna dzīvībai," skaidro S. Olsena. Viņasprāt, vakcinēšanu par piespiedu pasākumu var padarīt tikai uz laiku un situācijā, kad ir pietiekami epidemioloģiskie draudi. S. Olsena arī pieļauj, ka viena no lielākajām problēmām ir tā, ka ārstniecības personas nav mātei izskaidrojušas, kāds ir ieguvums no vakcīnas, kāds risks pastāv un kā to mazināt.Tādēļ vecāki lēmuma pieņemšanai nepieciešamo informāciju ir ieguvuši internetā.

 

Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa saka – tā kā sabiedrībā pēdējā laikā izplatīti pretēji viedokļi par vakcinēšanu, ir vairāk jāskaidro, lai cilvēki saprastu, kuras vakcīnas ir obligātas. "Vecākus šajā situācijā nosodīt nebūtu vietā. Viņi nerīkojās ļaunprātīgi. Nevaram nosodīt cilvēku, ja viņš klausās speciālistu viedokļos," saka L. Rieksta-Riekstiņa. I. Šmate saka – aprīlī būs Imunizācijas dienas, kuru laikā ģimenes ārstiem detalizēti skaidros par vakcinēšanu.

Laura Dzērve 
Diena 
06. Mar 2010, 23:31

Mēs potējam obligātās potes, nu tās, kas kalendārā. Es, godīgi sakot, nekad arī neesmu painteresējusies, kāpēc vajag vai varbūt nē. Ja vajag, tad vajag, un viss. Kaut kā paļaujos uz cilvēkiem, kas izlēmuši, ka tās potes vajag. Viņi taču nav kaut kādi pamatskolas absolventi. Un arī neticu, ka tas ir tikai bizness. Par neobligātajām potēm gan pajautāju dakterei un pēc tam izlemju, potēt vai nē.

05. Mar 2010, 22:33

runcitis tā satraucies,ka pusi no rakstītā pat saprast nevar.
Es par vakcināciju-tomēr tas ir vienīgais veids kā pasargāt no difterijas,tuberkulozes,bakām,utt.

05. Mar 2010, 14:03

man arī paskaidro,kad intresējos par poti un to blakusparādībām!