Diena: Bērniem uz plānveida operācijām - garākas rindas

25. Feb 2010, 15:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

BKUS finansējums otrajam pusgadam, salīdzinot ar pirmo, ir par teju ceturto daļu (24,88%) mazāks. Veselības ministrija (VM) mierina — lemjot par finansējumu, bērni un grūtnieces atstātas kā prioritārās grupas, tāpēc viņu ārstētājiem finansējums griezts mazāk nekā citām slimnīcām, kurām "cirpti" pat 60, 70%. Tiesa, kamēr virkne slimnīcu brīdina, ka jau rudenī nauda aptrūksies arī akūtajiem pacientiem, BKUS uzsver — neatliekamos pacientus slimnīca ārstēs līdz gada beigām līdzšinējā apjomā.



BKUS valdes priekšsēdētājs Dzintars Mozgis saka — bērnus kā pacientus medicīnisku apsvērumu dēļ dalīt tikai plānveida un neatliekami stacionējamos ir ārkārtīgi sarežģīti. "Ja ņemam definīciju, ka neatliekamā palīdzība jāsniedz gadījumos, kad ir draudi cilvēka veselībai vai dzīvībai, tad bērniem draudi veselībai ir arī attīstības aizkavēšana," viņš skaidro. Drīzumā BKUS mediķi izvērtēs, kurās specialitātēs ir iespējams likt mazajiem pacientiem ilgāk gaidīt plānveida palīdzību, nenodarot viņu veselībai kaitējumu. Ilgākais gaidīšanas laiks stacionēšanai ir 36 nedēļas, tomēr pārsvarā tas nepārsniedz četras. Visgarākās rindas bijušas uz LOR, ortopēdijas, gastroenteroloģijas un uroloģijas plānveida palīdzību stacionārā.



BKUS mediķi pieļauj, ka gaidīšanas ilgums līdz gada beigām vidēji nepagarināsies vairāk par četrām papildu nedēļām. Jāgaida ilgāk nebūs tiem pacientiem, kuri pašreiz jau rindā gaida plānveida stacionēšanu. Ja turpmākajā laikā rindā reģistrēto mazo pacientu vecākus neapmierinās gaidīšanas laiks, viņi varēs izvēlēties maksas pakalpojumus. Pagaidām BKUS izvēles maksas pakalpojumu īpatsvars bijis neliels, veidojot tikai 1,8% no visiem slimnīcas sniegtajiem pakalpojumiem.

Pirmajā pusgadā vidēji stacionēti 800 plānveida pacienti mēnesī, savukārt līdz gada beigām var plānot tikai 300. BKUS finansējums šā gada pirmajam pusgadam bija 6 133 712 lati, otrajam — 4 607 881 lats, turklāt no tagadējā finansējuma jāatņem Ls 655 519 pārstrāde, kas bija pirmajā pusgadā, skaidro Dz.Mozgis. Pārstrāde radusies, jo slimnīcā neatliekamā kārtā uzņemti vairāk bērnu nekā gada sākumā plānots. Dz.Mozgis arī saka: neskaidrs ir jautājums par reģionu slimnīcu nākotni, kurās ir pediatrijas nodaļas — vai tās ierobežotā finansējuma apstākļos pastāvēs. Ja ne — BKUS palielināsies pacientu skaits.

Diena

11. Aug 2009, 22:53

musm drīz viss maksās naudu...

11. Aug 2009, 22:53

musm drīz viss maksās naudu...