Dabiska mazuļa ādiņas aizsardzība

Dabiska mazuļa ādiņas aizsardzība

29. Sep 2011, 22:59 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Par „zaļo dzīvesveidu” mēs daudz vairāk sākam piedomāt, kad gaidām pasaulē ierodamies jaunu dzīvību. Kāds to varētu saukt par modes lietu, taču, ja tas ietekmē bērniņa veselību, mode mums nebūt nenāk prātā.

 

Viena no lietām, kam noteikti jāpievērš uzmanība ir bērnu ādas kopšanas kosmētikai.

 

Kā atzīst pediatre un ģimenes ārste Vizma Meikšāne, ādas kopšanā vispār būtu jāizmanto dabas līdzekļi, jo tie ir pieejami plašā klāstā un dažādos veidos. Protams, ja mazulim ir vajadzīga īpaša ādiņas kopšana, jādod priekšroka līdzekļiem, ko iesaka ārsts, tomēr ikdienas kopšanai lieti var noderēt tādas dabiskās vielas kā mandeļu eļļa, avokado eļļa, sezama eļļa, alvejas, kumelīšu un kliņģerīšu ekstrakti eļļās.

 

Diemžēl gandrīz katrs bērniņš zīdaiņa vecumā piedzīvo autiņbiksīšu zonas iekaisumu. Izrādās ir dažādi krēmi un ziedes, kuras satur no dabas iegūtas vielas tā palīdzot šos iekaisumus dziedēt. Piemēram, staipekņu sporas jeb likopodijs. Likopodijs absorbē iekaisuma šķidrumu un šim līdzeklim ir arī pretmikrobu darbība.

 

 

Mēs noteikti esam dzirdējuši par alvejas dziedinošo spēku, kuru savulaik lieliski izmantoja mūsu vecmāmiņas. Arī alvejai piemīt pretiekaisuma un pretmikrobu darbība, tā palīdz brūcēm ātrāk sadzīt un palīdz ātrāk reģenerēt audus, šūnas, kuras ir gājušas bojā iekaisuma procesā. Tāpat alveja ļoti labi mīkstina ādu, bet zem alvejas krēmiem un ziedēm āda neizsūt, kas ir viena brīnumu īpašība.

 

„To mēs jau zinām no seniem laikiem, tāpēc pieņemam, ka bērnu ādas kopšanas līdzekļos ir alvejas ekstrakts,” stāsta Vizma Meikšāne.

 

 

Mandeļu pieniņam un eļļai arī ir labvēlīga ietekme uz mazuļu ādu, tāpēc tā ir daudzu bērnu ādas kopšanas līdzekļu sastāvā. Mandeļu pieniņš un eļļiņa labi mīkstina ādu, āda saglabā ādas dabīgo mitrumu un svarīgi ir tas, ka šis dabas līdzeklis der visiem ādas tipiem.

 

Ir ziedes un krēmi, kuru sastāvā tiek izmantots dabīgais minerāls – cinks. Cinku mēs nelietojam iekaisuma ārstēšanai, bet profilaktiski, jo viņam piemīt labas barjerīpašības – tas pasargāt ādu no mitruma, līdz ar to arī iekaisuma.

 

 

Vispirms jāsaprot, kāds līdzeklis ir vajadzīgs

 

Taču pirms mēs ziežam kādu krēmu, lai ārstētu mazuļa ādas iekaisumu, mums ir jāmēģina saprast, kas ir bijis šī iekaisuma izraisītājs. Tam piekrīt arī pediatre Vizma Meikšāne. „Dupša iekaisuma iemesli var būt vairāki- varbūt māmiņa nav paspējusi laikus nomainīt autiņbiksītes, varbūt ir šķidrāka un biežāka vēdera izeja, bet varbūt pie vainas ir pašas autiņbiksītes- kas der vienam, neder citam,” stāsta pediatre.

 

Kad noskaidrots iemesls, kāpēc dupsis ir iekaisis, māmiņa var attiecīgi arī rīkoties un kopt ādiņu. „Vispirms dupsi vajadzētu nomazgāt ar tekošu ūdeni, noskalot, rūpīgi nosusināt, nevis noslaucīt un kas ir ļoti svarīgi- gaisa peldes, kas palīdzēs ādiņai pilnībā nožūt,” iesaka Vizma Meikšāne.

 

Pēc tam mēs skatāmies, kas ir nepieciešams – vai kāds specifisks krēms autiņbiksīšu zonas iekaisuma dziedēšanai vai barjerkrēms, kas pasargā ādiņu no iekaisuma. Taču par ļaunu nenāktu konsultēties arī ar savu ģimenes ārstu, lai mēs labāk izprastu, kā būtu pareizi rīkoties dažādās situācijās.

 

Kristīne Damškalne

 

Pastāsti, kādus dabas līdzekļus Tu lieto mazuļa ādas kopšanai!

princesemince princesemince 04. Dec 2011, 11:37

sākotnēji reklāmu iespaidā bērnam iegādājos Huggies un Bubchen produkciju, bet laika gaitā nonācu pie secinājuma, cik patiesībā tas viss ir nedraudzīgs dabai un ādai.
un vispār bērna ādas kopšanai (ne autiņbiksīšu zonai, jo vairs nav vajadzības) esmu sajūsmā par sezama eļļu.
šobrīd domāju, ka, ja dzīvē vēl piedzīvošu zīdaiņa aprūpi, noteikti mājās augs alveja 😀