D vitamīns mazuļu veselībai

D vitamīns mazuļu veselībai

15. Nov 2010, 15:57 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tas, ka bērniem ir vajadzīgs D vitamīns, mēs, mammas lieliski zinām, bet kāpēc ir vajadzīgs D vitamīns, to noskaidrosi izlasot pediatres Ievas Tauriņas padomus!

 

Arī Māmiņu Kluba Sarunās izvērsās diskusija par šo tēmu, tāpēc vēlējāmies vēlreiz parunāt par šo jautājumu- cik ārstu, tik viedokļu!

 

D vitamīns ir tas vitamīns, kas atbild par bērnu kaulu mineralizāciju un ja tā trūkst, tad veidojas slimība, ko sauc par rahītu.

 

Pediatre Ieva Tauriņa stāsta, ka bērnam D vitamīnu sāk dot no 1 mēneša vecuma un turpina to darīt līdz 2 gadu vecumam. Ja runa ir par D vitamīna daudzumu, tad bērni, kuri tiek baroti ar krūti, saņem standarta profilakses devu, kas ir 500 darbības vienības jeb 1 pilienu diennaktī. Savukārt bērni, kas tiek baroti ar adaptēto piena maisījumu, D vitamīns jau ir pievienots maisījumam. Ja ārsts konstatē, ka bērnam ir rahīta pazīmes, tad papildus tiek dots D vitamīns.

 

Rahīts ir kalcija nepietiekams daudzums asinīs. Ja trūkst kalcija organismā, ir traucēta ikviena ķermeņa daļas funkcionēšana, un var rasties rahīts, kura pazīmes ir nepareiza galvas forma, izteikta svīšana, krampji.

 

Ja ir aizmirsts iedot D vitamīnu, tad nākamajā dienā devu nedubulto. Ieva Tauriņa iesaka māmiņām D vitamīnu mazulim dot katru dienu vienā un tajā pašā laikā, piemēram, no rīta pirms bērniņa kopšanas vai vakarā pirms gulētiešanas, tādējādi D vitamīna došana kļūtu kā rituāls.

 

Lielāko daļu vitamīnu iespējams uzņemt caur pārtiku un dzērieniem, bet vitamīna D uzņemšanu lielā mērā nosaka saules gaisma, tāpēc D vitamīnam ir sezonāls došanas raksturs. Vasarā ārsti to bērniem neizraksta, taču rudenī noteikti bērniem tas ir jāsaņem. Ziemas laikā, kad redzam mazāk sauli vai tās nav vispār, āda paliek bāla un mēdz palikt pat sausāka. Tāpēc būtu vēlams pārbaudīt, vai Tavā un mazuļa pārtikā ir pietiekams D vitamīna daudzums. Mazuļiem Tavs ģimenes ārsts droši vien ir jau izrakstījis D vitamīna pilienus, bet pati vari izlīdzēties ar dažādiem produktiem, kas ir bagāti ar D vitamīnu, piemēram, piena produkti, zivju eļļa, margarīns un olas.

 

Ja parādās kādas sūdzības par pastiprinātu svīšanu vai nervozitāti, ir iespēja noteikt kalcija un fosfora līmeni asinīs un tādējādi var regulēt D vitamīna piegādi mazuļa organismā.

 

Ja bērns D vitamīnu nesaņem nemaz, tad, iespējams, tiks traucēta viņa attīstība – mazais vēlāk sāks rāpot un celties kājās, arī mazasinība ir iespējama, līdz ar to pazemināsies imunitāte.

 

D vitamīnu vēlams bērniņam dot ar karotīti, nevis pilināt no pudelītes, lai nejauši netiku iepilināti vairāk pilienu vitamīna nekā nepieciešams.

 

Ja mazais saņem pietiekami daudz kalcija un D vitamīna, fiziskās aktivitātēs pavada vismaz 40 minūtes dienā un saņem pilnvērtīgu, sabalansētu uzturu, viņa kauli būs stipri, bet risks nākotnē iepazīties ar dažādām kaulu saslimšanām – daudz mazāks.

 

 

ATCERIES!

To, cik daudz katram bērnam tiek nozīmēts un vai tiek D vitamīns, to nosaka ārsts. Kādēļ homeopāts neiesaka lietot D vitamīnu, ir jājautā katram konkrētam ārstam, apjautājoties par šīs rīcības iemesliem. Tad arī pašai māmiņai ir jāizlemj, kāds viedoklis viņai ir tuvāks – tradicionālās medicīnas, vai homeopātijas.

 

Ienāc  Sarunās arī Tu un apspried jautājumu par D vitamīna došanu!

19. Feb 2010, 11:22

mums tikko gadiņš. Zivju eļļu lieku pie dārzeņu biezeņa- ēd, nekādu problēmu it kā 😉
savai dokai prasīju,tik D vit. un viss. Viņa mums tāda ne pārāk gudra, pēc padomju standartiem kkā visu grib... neko nav iespējams normāli izrunāt! Vizītēs max ātri jāiet, lai rindu nekavē. Piemēram, galviņas un krūšu apkārtmēru ir tikai vienreiz mērījusi,lai gan to it kā katru reizi bija jādara.
Tagad šaubos, ko darīt. Nepatīk man tās ribiņas ☹ Laikam jau būs jāiet un jārunā ar viņu. Par to Osteocare 😀

18. Feb 2010, 20:42

nu kā reiz daudz kur minēts, ka D vit. var pārdozēt- sekas vēlāk, pusaudžu vecumā ☹
tagad nezinu, ko darīt?! pirkt to Osteocare un dot D vit. vai zivju eļļu un viss!!!???

18. Feb 2010, 19:12

Es mazai bieži aizmirstu pilienus iedot = paldies, ka atgādinat...😀😀😀

18. Feb 2010, 18:38

Es arī meitai dodu Osteocare,dēļ tām pašām ribiņām, kas ir drusku uz āru izspiedušās, bet D vitamīnu fizioterapeite teica katrā reizē pilināt klāt. Tad sanāk divi pilieni dienā.Prasīju ģimenes ārstei, vai nav par daudz, jo Osteocare arī satur D, viņa teica, ka nevar pārdozēt, jo D vitamīns vienkārši neuzsūcas vairāk kā vajadzīgs.

18. Feb 2010, 18:25

mums sākumā ģim. ārstekā jau standartā- izrakstīja D vitamīnu. Jau ap 2 mēn. ievēroju, ka mazajam mazliet ribiņas virzās uz āru. Šī neko, tik jāturpina D vit. Nesen bijām slimnīcā. Tur pediatre ieteica lietot zivju eļļu,kas arī satur D vit. Bet tā esot labāk.
Par ribiņām- teica, ka noteikti tas esot bijis ap pusgada vecumu. Teicu,ka nē,krietni agrāk. Tad ieteica jau laicīgi mazajam sākt nodarboties ar sportu (nu ne jau tūlīt, bet lai vispār stiprinātu vēdera muskulatūru). Tad it kā būšot OK.
Tagad lasu,ka māmiņām ieteikts lietot Oseocare. Tam vajag recpeti? Un vai tas būtu labāks risinājums kā zivju eļļa?? Galīgi negribētos,ka mazajam vēlāk kādas problēmas

18. Feb 2010, 16:43

mēs arī tagad dzeram 2 x dienā Osteocare,bet līdz ar to nepilinu D vitamīnu,jo tur iekšā arī ir,tāpēc domāju ka ir pa daudz!!

Kristīne Māmiņuklubs.lv Kristīne Māmiņuklubs.lv 18. Feb 2010, 14:37

more, Ja ir svīšana, tad parasti D vitamīns ir pārāk maz! Tieši kā minēja miledija!