Cik un ko dot mazulim kā piebarojumu?

Cik un ko dot mazulim kā piebarojumu?

09. Mar 2011, 11:13 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zīdainim augot un attīstoties, rodas jaunas prasības pēc uzturvielām un fizioloģiski veidojas jaunas mēles un žokļu kustības, kas nepieciešamas biezākas konsistences uztura košļāšanai un norīšanai.

1

 

Konsultē bērnu ārste Gerda Lielause:

 

Papildu uzturam jābūt savlaicīgam, atbilstošam, nekaitīgam un pareizam. Ar to bērns saņems citas izcelsmes uztura pamatingredientus, minerālvielas, mikroelementus, vitamīnus, šķiedrvielas u.c. Tā pakāpeniski, saglabājot zīdīšanu, sākas bērna pieradināšana pie ģimenes uztura.
Sākot no piecu- sešu mēnešu vecuma zīdaiņa pamatēdienam (mātes pienam) pakāpeniski pievieno papildu uzturu. Pirmais papildu ēdiens varētu būt dārzeņu biezenis, putra vai augļu biezenis. Kādā no ēdienreizēm pēc mātes piena piedāvā nedaudz citu ēdienu. Nedēļas laikā bērns būs pieradis pie pirmā papildu ēdiena, piemēram, dārzeņu biezeņa. Sākumā to gatavo no viena veida dārzeņiem, piemēram, burkāniem vai ziedkāpostiem bez sāls, cukura un garšvielām, lai nepalielinātu osmotisko slodzi nierēm. Vēlāk dažādo un paplašina dārzeņu izvēli. Biezeņa daudzumu pakāpeniski palielina līdz 100 ml dienā viena gada vecumā.


Pēc nedēļas citā ēdienreizē pēc mātes piena bērnam piedāvā otru papildu ēdienu – dārzeņu novārījumā vai ūdenī vārītu graudaugu putru. Sākumā putru gatavo no rīsiem, kukurūzas vai prosas, jo tās nesatur glutēnu. Pirmā dzīves gada beigās dārzeņu novārījumā gatavotajai putrai var pievienot nedaudz govs piena un putras daudzumu pakāpeniski palielināt līdz 100 ml dienā.


Vēl pēc nedēļas citā ēdienreizē pēc mātes piena mazulim piedāvā svaigus augļus un ogas biezeņa vai sulas veidā. Tām nepievieno cukuru. Sākumā sulas un biezeņus gatavo no viena veida, vēlams, vietējiem augļiem: āboliem, bumbieriem, plūmēm u.c. Svaigi spiestas sulas sākumā var atšķaidīt ar ūdeni, dodot tās bērnam no tējkarotes vai krūzītes pēc zīdīšanas. Augļu biezeņa un sulu daudzumu pakāpeniski palielina, sākot ar 5 ml, un viena gada vecumā palielinot līdz 50-60 ml dienā.



Zīdainim septiņu mēnešu vecumā ēdienkarti papildina ar  gaļu astoņu mēnešu vecumā- ar pākšaugiem, kas ir labs olbaltumvielu un dzelzs avots. Gaļu dod biezeņa veidā, ko gatavo no vārītas liesas cūkas, liellopa vai vistas gaļas. Kopā ar dārzeņu biezeni gaļu var dot pusdienās pēc zīdīšanas. Sākumā gaļu dod 5-10 g, pakāpeniski palielinot daudzumu līdz 50 g dienā viena gada vecumā.



Sākot no deviņu mēnešu vecuma zīdainim piedāvā maizi. Rupja maluma maizes šķēli, viegli apziestu ar sviestu vai margarīnu, dod bērnam rokā.


Piena produktus (pilnpienu, sieru u.c.), olas dzeltenumu, zivis, svaigus dārzeņus un garšvielas bērna ēdienkartē ievieš gada vecumā un vēlāk.

  • Papildu ēdienu vienmēr dod no karotes.
  • Saņemot papildu uzturu, bērnam maltītes beigās vai starplaikos jāpiedāvā padzerties vārītu, atdzesētu ūdeni.
  • Zīdaiņa uzturā nevajadzētu ieviest vairāk nekā vienu jaunu ēdienu nedēļā, tā būs vieglāk noteikt cēloni alerģijas gadījumā.


Nobeigumā vēlreiz jāuzsver, ka zīdaiņu ēdināšanā būtiskākais ir ekskluzīva(mātes piens) zīdīšana līdz sešu mēnešu vecumam, kopā ar papildu uzturu, turpinot zīdīšanu visu pirmo dzīves gadu.

 

Uzdod savu jautājumu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!

1

 

Uzdod savu jautājumu Māmiņu Kluba speciālistiem, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!