Ceļojums ar bērnu  - lietas, kas jāatceras

Ceļojums ar bērnu - lietas, kas jāatceras

03. Feb 2010, 16:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Plānojot doties ceļā ar bērnu, šim pasākumam jāsāk gatavoties laicīgi, vislabāk nepieciešamo sarakstot uz lapas. Par lietām, kas jāatceras ceļojot ar mazuli, stāsta Anda Vīksna, Tūrisma aģentūras "Impro ceļojumi" pārstāve un Bērnu slimnīcas Torņkalnā pediatre Maija Streiķe.

 

Pirmais un galvenais nosacījums dodoties ceļā gan ar mazuli, gan ar jau lielāku bērnu būtu – ceļojums jāpielāgo mazulim, nevis mazulis ceļojumam. Bieži vien vecāki par to aizmirst, un izvēlas ceļojuma mērķi atbilstoši savām interesēm, tomēr vissvarīgāk ir domāt par paša mazākā līdzbraucēja labsajūtu un interesēm.

 

Daži padomi, ko būtu jāatceras, kārtojot ceļa somas:

 

 

-         Plānojot ceļot grupā, māmiņai jāapzinās, ja viņa paņems līdzi mazuli, tas citus neinteresēs. Visi grupas dalībnieki ir vienlīdzīgi un maksājuši naudu, tādēļ cerēt, ka ar zīdaiņa mammu kāds īpaši „auklēsies”, nebūtu prātīgi.

 

-         Lidot zīdaiņi drīkst jau no 6 nedēļu vecuma.

 

-         Fokker 50 tipa lidmašīnās tiek akceptēti ne vairāk par 3 zīdaiņiem, bet Boing tipa lidmašīnās – ne vairāk kā 10.

 

-         Līdz divu gadu vecumam lidmašīnā bērns sēž mammas klēpī, pēc 2 gadu vecuma – jau savā krēslā. Tomēr ir vērts pirms ceļojuma par šiem noteikumiem painteresēties konkrētajā lidsabiedrībā, jo noteikumi mēdz atšķirties.

 

-         Lidmašīnas pacelšanās vai nolaišanās laikā vislabāk zīdainīti likt pie krūts, bet lielākiem bērniem dot pasūkāt ledenes. Pret ausu aizkrišanu palīdz arī deguna pilienu iepilināšana deguntiņā!

 

-         Pret jūras slimību bērniem palīdz ingvera tabletes vai ingvera tēja ( no 2. gadu vecuma). Mazākiem bērniem šūpošanās apatīk un parasti problēmas nerodas.

 

-         Ja bērnam paliek nelabi autobusā, nav jākautrējas un jālūdz grupas vadītājam nosēdināt mazo priekšējā sēdeklī.

 

-         Pret nelabumu mašīnā palīdz ķermeņa stāvokļa nemainīšana, skatīšanās uz ceļu, nevajadzētu liekt galvu uz leju.

 

-         Ja dodaties ceļā ar dvīņiem, noskaidrojiet, vai gadījumā lidsabiedrība nepieprasa, ka katram bērnam ir savs pavadonis!

 

-         Ceļojot ar bērnu līdz 4 gadiem, viesnīcas bērnam ir par brīvu, ja viņš guļ vienā gultā ar vecākiem.

 

-         Dodoties uz eksotiskām valstīm par nepieciešamajām vakcīnām jākonsultējas ar bērna ģimenes ārstu. Nav obligāto vakcīnu, bet tikai ieteicamās. Tad tā ir vecāku un bērna ārsta atbildība– potēt vai nē.

 

-         Ja gadījumā ceļojuma laikā pazūd bērns, jādodas uz vēstniecību vai ja tādas nav, tad uz policiju, kas palīdzēs situāciju atrisināt.

 

Medikamenti

 
Vissvarīgāk ir apdrošināt bērnu, lai nopietnu saslimšanu gadījumā vecāki varētu bez bažām griezties pie vietējiem mediķiem un lūgt palīdzību, nebaidoties par astronomiskiem rēķiniem. Līdzi no medikamentu klāsta vecāki var ņemt prettemperatūras un pretsāpju līdzekļus, aktīvo ogli, dezinficējošās salvetes, plāksterus, bet nopietnus medikamentus izrakstīs vajadzības gadījumā jau vietējie mediķi.

 

Pastāsti, kā Tu gatavojies ceļojumam kopā ar mazuli!