C vitamīns mazuļa ēdienkartē

C vitamīns mazuļa ēdienkartē

04. Aug 2010, 12:36 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

C vitamīns ir visu vitamīnu vitamīns. Par C vitamīna labajām īpašībām ir dzirdējuši visi, ja kāds ģimenē ir saaukstējies, pirmā doma ir par to, ka vajadzētu papildus uzņemt C vitamīnu.

 

Kā stāsta pediatre Inga Pūce, C vitamīns ir tas, kas ir iekļauts ļoti daudzu fermentu sastāvā, tāpēc tas atbild ne tikai par imunitātes stiprināšanu, bet arī par daudz plašākiem procesiem un par visu vielmaiņu kopumā.

 

Mēs, mammas, ļoti labi jūtam un pamanām, ja ar mūsu bērniem kaut kas nav īsti lāgā, pateicoties mūsu mātišķajai intuīcijai, taču ir noteiktas pazīmes, pēc kurām ir iespējams pateikt, ka bērna organismā trūkst C vitamīns.

 

Tā kā C vitamīns nostiprina asinsvadu sieniņas, tad C vitamīna trūkumu var pamanīt, piemēram, tad, kad, mazgājot zobus, asiņo smaganas vai pēkšņi sāk asiņot deguns. Šiem procesiem- deguna šņaukšana vai zobu tīrīšana- nevajadzētu beigties ar asiņošanu. Vēl par vitamīna trūkumu var liecināt nogurums, biežāka slimošana, bāla sejas ādas krāsa.

 

Tā kā C vitamīnu cilvēka organisms pats neražo, tas ir jāuzņem ar pārtiku. Latvijā aug daudz vērtīgu augļu, ogu un dārzeņu, kuri ir īstas C vitamīna krātuves.

 

No pašreiz pieejamiem produktiem, kas satur daudz C vitamīna, varētu minēt ābolus, saldētas upenes, kuras pakāpeniski atsaldē. Jāpiebilst, ka saldētos augļos un ogās C vitamīns saglabājas 100%. Arī dārzeņos kā burkāni, kāļi, bietes un kāposti ir sastopams C vitamīns, tikai jautājums, kā mēs protam to pagatavot. Grūto iztēloties, ka mēs sāktu likt klāt kartupelim kāļu proporciju.

 

C vitamīns ir vienīgais no vitamīniem, kurš 100 grādu temperatūrā iet pilnībā bojā, tādēļ ēdot termiski apstrādātus dārzeņus, augļus un ogas ir jāapzinās, ka C vitamīna tajos nebūs. Vienīgais veids ir tvaicēšana, tās laikā iespēja saglābt līdz pat 70 procentiem C vitamīna un, protams, ēst visu svaigu.

 

Par papildus C vitamīna uzņemšanu ir jādomā tikai tad, ja bērns bieži slimo un ilgstoši nav iespējas doties pastaigās svaigā gaisā. Taču arī vitamīnus ir iespējams uzņemt par daudz.

 

Ja C vitamīns organismā ir par daudz, tad tas sāk to izvadīt- caur nierēm tiek izvadīti ūdenī šķīstošie vitamīni. Tas ir stāsts par sabalansētu ēdienu katru dienu.

 

Ja mēs domājam, ko varētu bērniem dot profilaktiski tuvojoties ziemai, tad ir tāda laba mūsu vecmāmiņu recepte – samalt dzērvenes kopā ar medu un pievienot ķiplokus. Oriģinālā recepte ir kilograms dzērveņu, kilograms medus un 300 grami ķiploku, taču to visu drīkst gatavot arī mazākās devās. Būtiski ir zināt vai bērnam nav alerģija no sarkanajām ogām un medus. Ātrāk par gada vecumu mazulim noteikti to nevajadzētu dot, vislabāk to bērniņam piedāvāt pēc 3 gadu vecuma. Gan bērns, gan mēs paši to drīkstam ēst pa vienai tējkarotei no rīta imunitātes stiprināšanai. Taču, ja barojam mazuli ar krūti, jāzina, ka ķiploks mainīs pieniņa garšu, mazajam tas varētu nepatikt.

 

Mīļās māmiņas, atgriezīsimies virtuvē, ķersimies pie katliem un gatavosim gardu pārtiku, gardu maltīti mūsu bērniem un pieradināsim viņus ēst C vitamīnu.

 

Vai Tavs mazulis uzņem pietiekami daudz C vitamīnu šajā rudenī?