VIDEO: Biežākās ziemas saslimšanas bērniem

07. Feb 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Klepus, iesnas, saaukstēšanās un vemšana ir tikai daži no simptomiem, ar kādiem var sastapties mazulis aukstajos ziemas mēnešos.

Ziemā pārliecinies, ka esi mazuli apģērbusi pietiekami silti, tomēr tajā pašā laikā tādās drēbēs, lai tās būtu viegli attaisāmas un novelkamas, lai, ienākot telpās, varētu novilkt kārtu.

Ziema Tev var būt kā izturības pārbaude, kad Tavs mazulis saslimst ar vienu slimību pēc otras. Un lai gan lielākā daļa saslimšanu ir nekaitīgas un samērā viegli panesamas, dažas no tām var būt patiešām nopietnas. Tāpēc uzzini vairāk par biežākajām ziemas saslimšanām!

Saaukstēšanās

Iesnas un saaukstēšanās ir pavisam parasta bērnu saslimšana. Bērniem tā vidēji ir 7 līdz 10 reizes gadā un visbiežāk tās piemeklē tieši ziemas mēnešos.

Tos izraisa vīruss un parasti nāk komplektā ar „tekošu” vai aizliktu degunu, klepu, apsārtušu klepu. Zīdainīšiem šī saaukstēšanās var būt īpaši grūti panesama, ja deguntiņš ir ciet un tad bēbītis var atteikties no piebarojuma un ēst tikai māmiņas pienu.

Kā stāsta ārsti, bērniem katru gadu ir līdz 10 dažādiem saaukstēšanās vīrusiem. Visbiežāk saaukstēšanās vīrusi izplatās pa gaisu pilienu veidā klepojot vai šķaudot.

Viens no efektīvākajiem veidiem, kā izvairīties no saslimšanas un samazināt vīrusu saslimšanas, ir roku mazgāšana. Ikreiz, kad kāds vēlas samīļot Tavu mazuli, liec vispirms nomazgāt rokas. Tomēr atceries, ka mazuļiem ir jāaug tīrā, nevis sterilā vidē.

Ko darīt saslimšanas gadījumā?

Ļauj mazulim atpūsties, dod daudz dzert. Ja saaukstēšanās ir grūti panesama, bērniem pēc 3 mēnešu vecuma vari dot arī zāles.

Ziemas vemšana (rotavīruss)

Vīruss var izraisīt caureju, vemšanu un temperatūru. Tā ir ļoti lipīga un var ilgt no 3 līdz 10 dienām.

Ko darīt saslimšanas gadījumā?

Bērniem pēc 3 mēnešu vecuma dod prettemperatūras zāles un nodrošini nepieciešamo šķidruma daudzumu, lai organismā nenotiktu dehidrācija. Dehidrācija pie rotavīrurusa saslimšanām ir visai bīstama. Ja Tava mazuļa autiņbiksītes ir sausas ilgāk kā 4 stundas, dodies uz slimnīcu, iesaka pediatre Vizma Meikšāne.

Meningīts

Tas ir smadzeņu apvalka iekaisums un to var izraisīt vīrusu, baktēriju vai sēnīšu infekcija. 

Saslimšanas simptomi iekļauj:

-    augstu temperatūru;

-    miegainību;

-    ļenganumu;

-    vemšanu;

-    jutību uz gaismu;

-    muskuļu stīvumu;

-    izsitumus;

-    sāpes rīklē;

-    garastāvokļa maiņas

Ko darīt saslimšanas gadījumā?

Šo saslimšanu ārstē tikai slimnīcās, tāpēc, ja pamani kādas pazīmes, sazinies ar savu ģimenes ārstu. Ja ārsts tūlīt nevar apskatīt mazuli, noteikti dodies uz slimnīcu, jo meningītu ārstē tikai slimnīcā, lietojot antibiotikas un citus līdzekļus, atkarībā no tā, kāda veida infekcija tā būs.

Krups

Tā ir akūta infekcijas slimība, kam raksturīgs balsenes un trahejas iekaisums. Tavam bērnam var būt sauss, rejošs klepus, kas var nedaudz izklausīties pēc roņa sēkšanas. Iespējama arī temperatūra un grūtības elpot.

Ko darīt saslimšanas gadījumā?

Inhalācijas var palīdzēt atvieglot klepu, tāpēc istabā, kur uzturaties, veic tvaika inhalācijas. Arī sēdēšana taisni var palīdzēt elpošanai. Klepum vajadzētu atviegloties pāris dienu laikā. Ja tā nenotiek, noteikti sazinies ar savu ģimenes ārstu.

Ausu infekcija

Tavs bērns var būt īdzīgs, atteikties no ēdiena, būt temperatūra, iespējams šķidrums austiņā. Atkārtota ausu infekcijas gadījumā šķidrums var sakrāties un veidot aizsargsienu, padarot Tavu bērnu nedzirdīgāku.

Ko darīt saslimšanas gadījumā?

Turi ausis sausas – nekādas mazgāšanas ar ziepēm vai peldēšanas. Dod arī pretdrudža līdzekli bērniem, kurš ir vecāks par 3 mēnešiem. Iespējams, ārsts mazulim nozīmēs arī antibiotikas.

Iekaisis kakls

Iekaisumu kaklā izraisa vīruss vai bakteriāla infekcija, kā rezultātā kakls kļūst sarkans. Bēbītis un mazulis nepateiks, ka viņam sāp, tāpēc vēro pazīmes, kas varētu liecināt, ka mazulim sāp, piemēram, rijot siekalas vai ēdot bērns raud.

Ko darīt saslimšanas gadījumā?

Bērniem pēc 3 mēnešu vecuma dod paraceptamolu un piedāvā siltus, mīkstinošus dzērienus. Ja situācija neuzlabojas 2-3 dienu laikā, dodies pie ārsta.

Bronhīts

Bronhīts rodas tad, kas plaušas ir pilnas ar gļotām un tādējādi caur plaušām vairs nevar tikt cauri gaiss. To var izraisīt saaukstēšanās vai elpošanas ceļu vīruss. Vecākiem bērniem tas izpaužas tikai kā klepus un apsārtis kakls, bet bēbīšiem tiek apgrūtināta arī elpošana.

Ko darīt saslimšanas gadījumā?

Pacel bērna gultiņas galvgali, zem matrača novietojot salocītu dvielīti, lieto arī gaisa mitrinātāju. Ja esi noraizējusies par nepatīkamo klepu, sazinies ar ģimenes ārstu. Dažiem bērniem nepieciešama arī došanās uz slimnīcu uz vienu vai divām dienām, lai saņemtu skābekli un inhalācijas, kas palīdzēs bērnam elpot.

Drudzis

Drudzis ir temperatūra virs 37,5* un tā ir ierasts vīrusu saslimšanas simptoms. Tavam mazulim vēl nav pilnveidojusies spēja regulēt ķermeņa temperatūru. Bērnam ir lielāka ķermeņa virsmas un svara attiecība kā pieaugušajam, tāpēc atklāta āda zaudē vairāk siltuma. Lai aizsargātu mazuli no drudža, turi viņu siltumā un sausumā. Tas it sevišķi attiecas uz ziemas garākām pastaigām, kad nereti tās beidzas ar saslimšanu, ja mazuļa kājas ilgstoši bijušas slapjas un aukstas. 

Kādas ir biežākās saslimšanas Tavā ģimenē ziemā?