Biežāk uzdotie jautājumi par H1N1 gripu

Biežāk uzdotie jautājumi par H1N1 gripu

22. Jul 2010, 13:31 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Līdz šā gada 11.novembrim Latvijā apstiprināti  132 jaunās pandēmiskās gripas A (H1N1)saslimšanas gadījumi, kuru saslimšana noritējusi viegli un bez nopietniem sarežģījumiem. Viena paciente no 6. novembrī  mirusi.

Latvijas Infektoloģijas centrā katru darba dienu plkst. 14:00 notiek preses brīfings, kurā tiek informēts par pēdējās dienas aktualitātēm epidemioloģiskajā situācijā valstī.

Kas jādara, ja ir aizdomas par saslimšanu?
Pacientam, kurš jūt zemāk minētos pēkšņos saslimšanas simptomus, kas varētu liecināt par gripu, nekavējoties ir jākonsultējas ar savu ģimenes ārstu pa tālruni. Vēlams palikt mājās un nedoties sabiedrībā, jo tā ir iespējams inficēt apkārtējos un pakļaut sevi smagākai slimības norisei.

Informāciju par rīcību saslimšanas gadījumā iespējams iegūt Latvijas Infektoloģijas centrā, kā arī pie centra epidemiologiem Latvijas novados. Pamatojoties uz epidemioloģiskās situācijas attīstību, pašvaldības arī šobrīd var noteikt epidemioloģiskās drošības pasākumus savā teritorijā, piemēram, masu pasākumu ierobežojumus utml. Pašreizējā brīdī valstī kopumā nekādi ierobežojoši  pasākumi netiek noteikti. 

Rekomendācijas ārstniecības iestādēm

Rekomendācijas  izglītības iestādēm

Rekomendācijas sabiedriskajām iestādēm un sabiedriskajam transportam

Rekomendācijas viesnīcu personālam

Kā var inficēties ar pandēmisko gripu A(H1N1)?
Gripa, ko izraisa A(H1N1) vīruss, ir jauns cilvēku gripas vīrusa apakštips, ko veido cūku, putnu un arī cilvēka gripas vīrusu jauna kombinācija, un kāda līdz šim nekur pasaulē nebija satopama.

Pandēmiskā gripa no cilvēka uz cilvēku izplatās tāpat kā ikgadējās sezonālās gripas laikā – gaisa pilienu ceļā ieelpojot vīrusus ko slims cilvēks izdala runājot, klepojot vai šķaudot.
Inficēties iespējams arī pastarpināti -  no priekšmetiem, kurus pirms tam lietojis slims cilvēks (traukiem, rokturiem, krāniem u.c.). Vesels cilvēks var inficēties, pieskaroties šīm inficētajām virsmām un pēc tam - savai mutei un degunam.

Cik ātrā laikā iespējams inficēties un cik ilgi gripas slimnieks izdala vīrusus?
Pēc saskarsmes ar slimu cilvēku gripa var sākties 7 dienu laikā, bet slims cilvēks gripas vīrusus izdala vismaz 7 dienas, ja saslimšana noris smagāk – arī ilgāk.

Kādi ir pandēmiskās gripas A(H1N1) simptomi?
Pandēmiskās gripas A(H1N1) simptomi parasti ir tādi paši kā parastai, sezonālai gripai:
• pēkšņa ķermeņa temperatūras paaugstināšanās (virs 38°C);
• sāpes muskuļos (kaulu „laušanas” sajūta);
• sauss kairinošs klepus un/vai iesnas;
• sāpes kaklā; 
• galvassāpes;
• drebuļi;
• nogurums.
o iespējami, arī citi simptomi, kas novēroti dažiem jaunās gripas slimniekiem kā vemšana un caureja.

Vairumā gadījumu saslimšana ar pandēmisko gripu A(H1N1) norit viegli. Pasaules Veselības organizācija ziņo, ka liela daļa pacientu izveseļojas bez īpašas medicīniskās palīdzības un ārstēšanās slimnīcā. Raksturīgi, ka šis vīruss vairāk skar tieši jaunāka gadagājuma pacientus.

Kā var izsargāties no saslimšanas ar pandēmisko gripu A(H1N1)? 
Lai izsargātos no saslimšanas ar pandēmisko gripu A(H1N1) svarīgākais ir personīgās higiēnas ievērošana un rūpīga roku mazgāšana.
Svarīgi rokas kārtīgi, vismaz 10-15 sekundes mazgāt zem tekoša ūdens, vēlams ar šķidrajiem mazgāšanas līdzekļiem, kārtīgi noskalot un noslaucīt ar vienreizlietojamu papīra dvieli vai nožāvēt zem ventilatora.

Ja mājās ir gripas slimnieks!
Svarīgi, lai arī saslimušie pacienti ievērotu personīgu higiēnu – šķaudot vai klepojot aizklātu muti un degunu, kā arī regulāri mazgātu rokas. Sejas maskas būtu ieteicams nēsāt tieši saslimušajiem pacientiem, lai šķaudot vai klepojot pastiprināti neizdalītu vīrusus.  Slimnieku pēc iespējas vajadzētu izolēt atsevišķā telpā, ja tas nav iespējas slimnieka gulta jānoroežo ar aizslietni. Nedrīkst lietot kopīgus traukus un dvieļus. Telpas, kurās uzturas saslimušais bieži jāvēdina.

Vai ir vakcīna pret pandēmisko gripu A(H1N1)?
Eiropā šobrīd reģistrētas trīs vakcīnas pret jauno gripas vīrusu. Latvija, Lietuva, Igaunija, kā arī citas Eiropas Savienības dalībvalstis, kas neveica vakcīnu iegādes priekšapmaksu, šobrīd piedalās vienotajā Eiropas vakcīnu iepirkuma procesā. Latvijas vadošie speciālisti Imunizācijas valsts padomē 9. novembrī atbalstīja lēmumu, ka Latvijā nepieciešams iegādāties vakcīnas pret jauno pandēmisko gripu A H1N1. Ar šīm vakcīnām nodrošināt būtu nepieciešams riska grupas – medicīnas darbiniekus, pacientus, kuri slimo ar hroniskām slimībām, bērnus un grūtnieces. Šobrīd nav paredzēts, ka vakcīna būs pieejama brīvajā tirdzniecībā nevienā no Eiropas valstīm.

Vai sezonālās gripas vakcīna ir efektīva pret pandēmisko gripu A(H1N1)?
Pastāv atsevišķas kopīgas sakarības starp cilvēku gripas vīrusu un pandēmiskās gripas A(H1N1) vīrusu, tādēļ nevar izslēgt, ka sezonālā vakcīna varētu aizsargāt pret jauno vīrusu, bet ir jāveic pētījumi, kas to apstiprinātu. Slimības gaita un simptomi gan jaunajai gripai, gan arī sezonālajai gripa ir vienādi, līdz ar to tikai laboratoriski var noteikt ar kuru gripu pacients ir saslimis. Veselības ministrija aicina iedzīvotājus vakcinēties pret sezonālo gripu. Atgādinām, ka noteiktām pacientu grupām - bērniem līdz 2 gadu vecumam, hroniski slimajiem pacientiem, pacientiem vecākiem par 65 gadiem sezonālās gripas vakcīna pieejama ar 50% atlaidi. Recepti šīs vakcīnas saņemšanai ar atlaidi izraksta ģimenes ārsts.

Kādēļ pasaulē runā par pandēmijas sākšanos?
Šobrīd PVO izsludinājusi gripas pandēmijas augstāko jeb 6.fāzi. Termins „pandēmija” nozīmē jauna gripas vīrusa izplatīšanos vairāk kā vienā pasaules reģionā un ikvienai valstij jābūt gatavai, ka jaunā infekcija agri vai vēlu var to skart. Katrā valstī atsevišķi saslimušo skaita būstiska paaugstināšanās tiek saukta par epidēmiju. Latvijā epidēmija tiek izsludināta, ja saslimuši skaits 4 dienu laikā sasniedz 100 uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, kas būtu vairāk nekā 2000 pacientu.

Kādi pasākumi pašlaik tiek veikti pasaulē un Latvijā?
ASV Slimību kontroles centrs ASV, Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC), Eiropas Komisija kopā ar tās dalībvalstīm un Pasaules Veselības organizācijas (PVO) un PVO Eiropas Reģionālo biroju rūpīgi uzrauga un analizē jaunās gripas izplatību un norisi pasaulē.
Sīkāka informācija par epidemioloģisko situāciju pasaulē, kas tiek atjaunota katru dienu  pieejama Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra  (ECDC) mājas lapā: http://www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/Pages/Influenza_A(H1N1)_Outbreak.aspx
Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) epidemiologi šobrīd 24 stundu režīmā seko līdzi informācijai, ko sniedz citu valstu sabiedrības veselības institūcijas. LIC ir pastiprinājusi epidemioloģisko uzraudzību un nepārtraukti visa gada garumā turpina gripas un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringu valstī.

Vai ir droši ceļot uz infekcijas smagāk skartajiem reģioniem?
PVO un ASV Slimību kontroles centrs šobrīd nav noteicis ceļošanas ierobežojumus uz jaunās gripas skartajām teritorijām. Tomēr iedzīvotājiem būtu ieteicams izvērtēt ceļošanas nepieciešamību un/vai iespēju ceļojumu atlikt vai arī ceļojot ievērot šādus ieteikumus:

Ceļotājiem, kuri ieplānojuši ceļot uz jaunās gripas skartajām teritorijām, ieteicams ievērot PVO mājas lapā ievietotos ieteikumus. Visi ceļotāji tiek aicināti ievērot vispārējas higiēnas prasības:
• ceļojuma laikā bieži un rūpīgi mazgāt rokas. Mazgājot rokas ar ziepēm un siltu, tekošu ūdeni, samazinās risks inficēties ar gripu un citām infekcijām;
• alkoholu saturoši roku dezinfektanti var palīdzēt dezinficēt rokas situācijas, kad tās nav iespējams nomazgāt, tādēļ tos iesakām ņemt līdzi ceļojot;
• izvairīties no pieskaršanās acīm, degunam vai mutei ar netīrām rokām, jo tā var inficēties ar gripas vīrusiem un citu infekcijas slimību izraisītajiem;
• ceļojuma laikā izvairīties no tādu vietu apmeklējuma, kur pulcējas liels cilvēku skaits, sevišķi, ja tās ir slēgtas telpas, kā arī izvairīties no kontakta ar inficētiem (saslimušiem) cilvēkiem;
• klepojot vai šķaudot būtu jāaizsedz muti un degunu ar vienreizlietojamu salveti, tas samazina mikrobu izplatīšanos;
• sekot vietējo varas iestāžu un sabiedrības veselības institūciju ieteikumiem un norādījumiem par A gripas H1N1 profilaksi.

Kādi piesardzības pasākumi veicami ceļotājiem, kas atgriežas no gripas A(H1N1) vīrusa smagāk skartajām teritorijām?
Ceļotājiem, kuri atgriežas no gripas A(H1N1) vīrusa skartajām teritorijām ir rūpīgi jāseko līdzi savam veselības stāvoklim un kuriem 7 dienu laikā parādījušies gripas simptomi:
• jāpaliek mājās un pēc iespējas jāierobežo kontakts ar citiem cilvēkiem;
• jāsazinās ar savu ģimenes ārstu un jāinformē par ceļojumu.

Veselības ministrija