Bērnu slimnīcas mediķi aicina svētkos būt apdomīgiem un neatstāt bērnu bez uzraudzības!

Bērnu slimnīcas mediķi aicina svētkos būt apdomīgiem un neatstāt bērnu bez uzraudzības!

31. Oct 2011, 14:08 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tuvojoties gadumijai Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ārsti aicina vecākus īpašu uzmanību pievērst savu atvašu pieskatīšanai un svētku organizēšanai.

 

Bērnu slimnīcas mediķi aicina iedzīvotājus sagaidīt un aizvadīt svētkus, domājot gan par bērniem, gan par apkārtējo veselību. Īpaši apdomīgi vajadzētu rīkoties ar karstiem ēdieniem un dzērieniem, kurus gatavojam svētku galdam, bet mazie zinātkārie bērni grib būt blakus mums.

 

Aicinām pieaugušos apdomīgi rīkoties ar pirotehniku, skaidrojot bērniem iespējamos riskus kas saistīti ar negaidīti pēkšņu spridzekļu aizdegšanos un iespējamām traumām, neatstājiet bērnus bez uzraudzības svētku uguņošanas laikā. Nereti svētku uguņošana mājas mīluļiem rada paniku un viņu uzvedība mēdz būt neprognozējama, tāpēc tos uz brīdi ieteicams uzturēt slēgtās telpās, lai novērstu traumas bērniem.

 

Bērnu ķirurgs Astra Zviedre, iesaka samērīgi lietot svētku našķus ( mandarīnus, konfektes, riekstus u.c.), kuri nereti bērniem rada alerģijas un gremošanas traucējumus, kā arī uzmanīties no karstiem šķidrumiem. Īpašu uzmanību vajadzētu pievērst mazgadīgu bērnu darbībām virtuvē, gatavojot ēdienus pie karstas plīts, cepot piparkūkas vai pīrāgus kopā ar vecākiem. Aicinām bērnus iesaistiet procesos, kuri nevar apdraudēt viņu veselību, piemēram, dekorēt jau izceptas piparkūkas vai ar otiņu "nolakot" vēl neizceptus pīrādziņu, tādejādi mazinot iespēju gūt apdegumus. Svētku gardumus gatavojiet tikai uz tālākajiem plīts riņķiem, bet svarīgais paredziet bērnu darbības vienu soli uz priekšu un neatstājiet bērnus bez uzraudzības. Astra Zviedre novēl„.Priecīgus svētkus Jums un tiem, par kuriem rūpējaties. Uzmaniet svecītes eglītē, tās tik kārdinošas mazajiem bērnu pirkstiņiem.! ”

 

Apdegumu slimnieku skaits, kuri ārstējas BKUS, saglabājas augsts – viens bērns dienā gūst apdegumu. Vislielākais apdegumu skaits ir vecuma grupā no jaundzimušā līdz 2 gadu vecumam un galvenie ir termiskie aģenti ( 83%) karsti šķidrumi – ēdiens, dzēriens un ūdens.

 

Atgādinām, ka pērn gan Jaunā gada brīvdienās, gan Ziemassvētku brīvdienās neatliekamās palīdzības nodaļā pēc palīdzības vērsās ap 500 bērnu. Slimnīcas ārsti palīdzību sniedza bērniem ar paaugstinu temperatūru, klepu, alerģijām, vēdera sāpēm, kā arī dažāda rakstura traumām. Gūto traumu skaits pērn palielinājās uz pusi, salīdzinot Ziemassvētku brīvdienas gūtās ar jaunā gada brīvdienās gūtajām traumām. Traumas tika gūtas krītot no ragaviņām, neuzmanīgi rīkojoties ar pirotehniku, slēpojot, kā arī gūstot ar ziemas sezonu nesaistītas traumas.