Bērnu slimnīcas mediķi aicina pievērst uzmanību drošībai rotaļlaukumos

06. Jul 2012, 11:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Teju visi mazuļi labprāt savu laiku pavada kopā ar vecākiem un saviem vienaudžiem, rotaļājoties rotaļlaukumos un izmantojot tur pieejamās atrakcijas, taču ne vienmēr vecāki pietiekami izvērtē šo atrakciju drošības aspektus. Arī vakar Bērnu slimnīcā tika ievietots zēns, kurš guvis ļoti nopietnu traumu – sitienu ar šūpolēm pa galvu, gūstot smagus galvaskausa bojājumus, tāpēc slimnīcas mediķi aicina vecākus pastiprinātu uzmanību pievērst bērnu drošībai rotaļlaukumos, tādējādi mazinot iespējamo traumu un negadījumu rašanās riskus.

BKUS bērnu ķirurģijas profesors Aigars Pētersons: „Visbiežāk rotaļlaukumos bērni gūst ādas nobrāzumus, mīksto audu un galvas sasitumus, kā arī ekstremitāšu kaulu lūzumus. Šūpoles ir viens no bīstamākajiem traumu mehānismiem. Neskatoties uz esošo likumdošanu, nereti šūpoles, slidkalniņi un batuti neatbilst Eiropas Savienības noteiktajiem drošības standartiem. Vecākiem ir jāvērš uzmanība uz bīstamām rotaļu konstrukcijām un nepieciešamības gadījumos jāceļ trauksme. Nekvalitatīvi izgatavotas vai nolietojušās atrakcijas ir attiecīgo pašvaldību un nekustamo īpašumu projektu attīstītāju atbildības sfēra. Domājot par bērnu traumatisma profilaksi, varam efektīvi uzlabot Latvijas bērnu veselību”.   

Bērnu slimnīcas mediķi atkārtoti uzsver un aicina pieaugušos atcerēties – bērni mācās nevis no teorijas grāmatām, bet no saviem tuviniekiem! Vienmēr ar savu rīcību rādiet piemēru un tādā veidā māciet bērnam, kā pareizi uzvesties un parūpēties par drošību, braucot ar riteni, skrituļslidām, vai citādi aktīvi atpūšoties, lai vasara būtu priecīgu mirkļu piepildīta, nevis tiktu pavadīta slimnīcas palātā.

Kā liecina statistikas dati par 2011.gadu, pērnvasar kopumā Bērnu slimnīcā nonākuši 863 bērni (daļa hospitalizēti, daļa palīdzību saņēmuši Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā), kuri guvuši dažādas traumas, braucot ar velosipēdu un skrituļslidām, lēkājot batutā vai šūpojoties. Vidēji dienā vasaras mēnešos Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā palīdzība tiek sniegta pat līdz 100 bērniem. 

Skaties Māmiņu Kluba veidotu īsfilmu par bērnu drošību skrituļojot un braucot ar riteni,uzzini, kā pareizi lietot velosipēdu ķiveri, aizsargus un kā sniegt pirmo palīdzību traumu gadījumā.

Īsfilmā padomos dalās:

Andris Pāže – Valsts policijas Prevencijas pārvaldes Metodiskās vadības nodaļas priekšnieks

Aigars Pētersons – Bērnu slimnīcas Ķirurģijas klīnikas vadītājs

Evita Krievāne – Sportland slidošanas trenere

Haralds Lučkovskis – galvenais speciālists – eksperts pirmās palīdzības jautājumos, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests 

Filmu atbalsta Labklājības ministrija, Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests