Bērnu slimnīcā izmeklējumu veikšanai pieejams  jauns daudzslāņu datortomogrāfs

Bērnu slimnīcā izmeklējumu veikšanai pieejams jauns daudzslāņu datortomogrāfs

03. Apr 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Lai uzlabotu sniegto pakalpojumu kvalitāti un noteiktu precīzākas diagnozes, kā arī maksimāli samazinātu jonizējošā starojuma slodzi, no 2012.gada marta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Diagnostiskās radioloģijas nodaļas personāls uzsācis darbu ar jaunu daudzslāņu datortomogrāfu.  

Jaunajam daudzslāņu datortomogrāfam ir 64 rindu detektors, kas sniedz iespēju iegūt 64 slāņu attēlus pie katras cirkulāras starotāja rotācijas ar biezumu, kas mazāks par 1 mm. Ierīce aprīkota ar modernākajām jaunākās paaudzes tehniskajām iespējām un programmatūras nodrošinājumu. Šādas komplektācijas un aprīkojuma iekārta komplektēta speciāli bērnu datortomogrāfijas izmeklējumiem un ir vienīgā Baltijas valstīs. Plašā programmatūra speciālistiem ļauj veikt galvas, deguna blakusdobumu, mugurkaula, krūšu kurvja orgānu, vēdera dobuma orgānu, mazā iegurņa, ekstremitāšu, kā arī locītavu izmeklējumus. Ievadot jodu saturošas kontrastvielas asinsritē, iespējams veikt arī sirds, galvas smadzeņu, kakla, ekstremitāšu, krūšu un vēdera dobuma asinsvadu izmeklējumus. Jaunais datortomogrāfs paver jaunas iespējas veikt virtuālās endoskopijas (bronhoskopiju, kolonoskopiju) pilnīga komforta apstākļos, kā arī pieejama īpaša programma agrīnai plaušu audzēju vai metastāžu diagnostikai ar mazu starojuma slodzi, kas var palīdzēt atklāt pat dažus milimetrus lielus audu veidojumus, bojājumus un izmaiņas.

Datortomogrāfs aprīkots ar jaunākās paaudzes attēlu apstrādes programmatūru, kas ļauj iegūt kvalitatīvus attēlus, ievērojami samazinot staru slodzi pacientam. Pielietojot jaunākās tehnoloģijas, iespējams panākt līdz pat 80% staru devas samazinājumu, nezaudējot iegūto attēlu kvalitāti. Tas ļauj izmeklēt vairākas ķermeņa daļas vienā reizē, piemēram, visu ķermeni politraumu gadījumos. Līdz 15% samazinās arī pacientam ievadītās kontrastvielas daudzums.

Pateicoties ātrajai spuldzes rotācijai, ievērojami samazinās arī izmeklējumam nepieciešamais laiks. Ņemot vērā, ka izmeklējuma laikā bērnam jāguļ nekustīgi, personālam paveras lielākas iespējas vienoties ar mazajiem pacientiem par savstarpējo sadarbību. Samazinās arī elpas aiztures laiks, kā arī iespējams saīsināt narkozē pavadīto laika posmu pašiem mazākajiem pacientiem, vai pat nepielietot to vispār.

Atgādinām, ka, neraugoties uz tehnisko progresu, datortomogrāfijas izmeklējumi ir apstarojums, un izmeklējumi tiek veikti tikai pārdomātu medicīnisko indikāciju gadījumos pēc iepriekšēja pieraksta ar ģimenes ārsta vai cita speciālista nosūtījumu. Pieteikties izmeklējumiem iespējams, zvanot uz Bērnu slimnīcas zvanu centru pa tālruņiem 67064461, 67064462 un 67536405 no plkst. 8.00 līdz 20.00.

Datortomogrāfija ir rentgenoloģiska izmeklēšanas metode, kuras laikā iegūst audu un orgānu šķērsgriezuma attēlus. Izmeklēšanas metodi lieto ar vai bez kontrastvielas ievadīšanas caur vēnu vai izdzerot. Datortomogrāfs sastāv no kustīga galda un nekustīga “gredzena”. Bērniem līdz 6 gadu vecumam izmeklējumu veic narkozē, lai nodrošinātu nekustīgumu procesa laikā. Ja bērns spēj nogulēt mierīgi, anestēzija nav nepieciešama. Bērnu apgulda uz kustīgā galda, kurš izmeklējuma laikā atkarībā no izmeklējamās zonas tiek virzīts cauri 80 cm platam “gredzenam”. Procedūra ilgst vidēji 5 minūtes un ir nesāpīga.