Bērnu slimnīca Gaiļezerā atzīmē 30 dzimšanas dienu

Bērnu slimnīca Gaiļezerā atzīmē 30 dzimšanas dienu

12. Jan 2012, 11:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šodien, atzīmējot 30 gadu jubileju plkst. 14.30, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca godinās savus darbiniekus, pasniedzot atzinības balvu „Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas goda zīme” un dāvinot žurnāla „Latvijas Ārsts” speciālizlaidumu, kas veltīts Bērnu slimnīcas Gaiļezerā 30 gadu jubilejai un vēsturei, tādejādi atstājot paliekošu un izzinošu materiālu arī nākamajām paaudzēm.

 

Kopš 70. gadu sākuma tika diskutēts par jaunu bērnu slimnīcu. Tika uzskatīts, ka visai augstās zīdaiņu mirstības samazināšanas risinājums ir jaunas bērnu slimnīcas celtniecība Rīgas pilsētas bērniem. Pēc ilgām diskusijām LPSR Veselības aizsardzības ministrijā ministra V. Kaņepa vadībā LPSR Valsts Plāna Komitejā tika nolemts celt Bērnu slimnīcu Gaiļezera slimnīcu kompleksā. Gaiļezera kompleksa celtniecība tika uzsākta 1972. gadā ar celtniecības tāmi 13605400,-rbļ.. Vietas izvēle ārpus pilsētas burzmas un zaļā zona atbilda priekšstatam par veselīgu vidi. Veselības aizsardzības ministrija noteica slimnīcas atvēršanas termiņu 1981. gada 3. martu, kad slimnīcas 1. kārta bija iekārtota ar mēbelēm un attiecīgu tā laika aparatūru. Šajā dienā uzņēma arī pirmos pacientus, kurus atveda no bērnu dārza.

 

Slimnīcas darbiniekiem jau ar pirmajām dienām sākās saspringts darbs. Lielu enerģiju un darbu slimnīcas izveidošanā un attīstībā ieguldīja galvenie ārsti G. Gorjunova, S.Kaidaks, L.Cipele. Sākumā atvēra 3 stacionāra nodaļas, uzņemšanas nodaļu, un laboratoriju. Pirmajās nedēļās un mēnešos darbs bija neiedomājami smags, jo vēl nebija ne klīniskās radioloģijas, ne intensīvās terapijas un reanimācijas nodaļa, nebija arī slimnīcas aptieka.

 

BKUS valdes priekšsēdētāja p.i. Andis Lācis saka:” 30 darba gadu laikā Bērnu slimnīca Gaiļezerā devusi būtisku pozitīvu ieguldījumu ne tikai Rīgas un Rīgas rajona, bet visas Latvijas bērnu veselības aprūpē. Šo gadu laikā slimnīcā attīstīta dažādu profilu bērnu slimību ārstēšana, kā arī izveidoti valsts līmeņa kompetences centri bērnu psihiatrijā un medicīniskajā ģenētikā. Jauno speciālistu apmācība un zinātniskā darbība, kā arī sadarbība ar vairākām vadošām ārvalstu klīnikām radījuši drošu pamatu turpmākai izaugsmei, turpinot uzlabot mazo pacientu veselības aprūpes kvalitāti”

 

Svētku pasākumā Bērnu slimnīcas Gaiļezerā kolēģus uzrunās bijuši un esošie Bērnu slimnīcas Gaiļezerā vadītāji un darbinieki, arī kā muzikālu sveicienu ir sagatavojuši bērnu ansamblis „Mežrozēni” un BKUS jauktais koris.

 

Atgādinām, ka 2004. gada 2. decembrī kapitāla daļu turētāja ārkārtas dalībnieku sapulcē tika pieņemts lēmums – apvienot, pievienojot „Bērnu klīniskā slimnīca „Gaiļezers” un „Bērnu klīniskā universitātes slimnīca”. Pašlaik Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS) ir lielākā specializētā bērnu daudzprofilu ārstniecības iestāde Latvijā, kura nodrošina sekundārā un terciāra līmeņa veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu, un tā izvietota 3 vietās: Torņakalnā (Rīgā, Vienības gatve 45), Gaiļezerā (Rīgā, Juglas iela 20) un Ogrē (Ogrē, Gaismas prospekts 2/6).

 

Bērnu klīniskā universitātes slimnīcas izsaka pateicību atbalstītājiem – Rīgas Dome, Scanmed, Arbor medical, Amrid, Abbott Laboratories Baltics, NMS Grupa un Roche Latvija.

 

Būsiet mīļi gaidīti piedalīties svētku pasākumā, Juglas ielā 20, prof. I. Rankas auditorijā.