Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas kardioķirurgs saņem starptautisku novērtējumu

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas kardioķirurgs saņem starptautisku novērtējumu

03. Jan 2011, 18:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

18. un 19. martā Lisabonā (Portugālē) Eiropas Bērnu kardioloģijas asociācijas invazīvās kardioloģijas darba grupa organizēja konferenci specialitātes vadlīniju noteikšanā - jaunas metodes un to ieviešana sarežģītu sirdskaišu korekcijai. Kardioķirurga Valta Ozoliņa referāts ieguva starptautisku atzinību un apbalvojumu.

 

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas kardioķirurga Valta Ozoliņa referāts izpelnījās nopietnu atzinību un konferences noslēgumā arī apbalvojumu. V. Ozoliņš prezentēja BKUS Bērnu kardioloģijas un kardioķirurģijas klīnikā izstrādāto un pielietoto hibrīdoperācijas variantu, kuru pielieto bērniem agrīnā vecumā.

 

Prezentācijā tika atspoguļots gadījums par 10 mēnešus vecu meitenīti ar kombinētu iedzimtu sirdskaiti – kambaru starpsienas defektu un aortas koarktāciju.. Priekšlaikus dzimušai meitenītei pirmā operācija tika veikta pirmajā nedēļā pēc dzimšanas, sakarā ar aortas loka hopoplāziju un koarktāciju. Šai operācijai sekoja otra – transvazāla aortas rekoarktācijas zonas balondilatācija. Attiecīgi desmit mēnešu vecumā bērnam sekmīgi tika veikta hibrīdoperācija – paplašinot aortas sašaurinājumu un vienlaicīgi slēdzot kambaru starpsienas defektu.

 

Hibrīdoperāciju būtība ir divu alternatīvu metožu apvienošana – tradicionālā atvērtas sirds ķirurģija, atverot krūšu kurvja dobumu, un transvazālā operācija aortas rekoarktācijas zonas (sašaurinājuma) paplašināšana, tas nozīmē, ka asinsvadu punktē ar adatu, ieiet tajā ar īpašu stīgu un tad ievada asinsvadā nepieciešamos instrumentus, tādejādi nokļūstot līdz sirdij.

 

Vienlaikus jāatzīmē aktivitātes, izstrādājot kompleksu ārstēšanas metodi smagas sirds muskuļa slimības – dilatācijas kardiomiopātijas sakarā. Kā zināms, 2009. gada 21. maijā Prof. A. Lācis veica pirmo pasaulē kardiomioplastiju, ievadot cilmes šūnas miokardā (sirds kreisā kambara muskulatūrā) zīdainim četru mēnešu vecumā, kas tajā brīdī bija kritiskā stāvoklī. Veiksmi noteica ciešā sadarbība ar Prof. A. Ērgli un patlaban, nepilna gada garumā vērtējot, varam runāt par labu rezultātu. Minētais mums dod pārliecību mērķtiecīgi turpināt iesākto – pirms diviem mēnešiem trīs gadīgam, bet 25. martā 17 gadus vecai meitenei veikta kardioplastija.

 

Vienīgā vieta Latvijā, kur bērniem tiek nodrošināta iedzimto sirdskaišu ārstēšana ir BKUS Bērnu kardioloģijas un kardioķirurģijas klīnika, kurā tiek veiktas 150 operācijas un ambulatori konsultēti vidēji 4200 pacientu gadā.