Bērns nesēž ar taisnu muguru jeb kā novērst apaļas muguras veidošanos

Bērns nesēž ar taisnu muguru jeb kā novērst apaļas muguras veidošanos

07. Jun 2011, 16:11 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pārāk agra sēdēšana mazulim var veicināt apaļas muguras veidošanos, kas savukārt var novest pie muguras problēmām vēlākos gados. Konsultē fizioterapeite Vita Lakša.

 

Jautājums:


Manas dēliņš sākā velties 5 mēnešos, rāpot 6 mēnešos, stāvēt 6,5 mēnešos un staigāt gar gultu 7 mēnēšos, nu mums ir pienākuši jau 9 mēneši, mākam jau arī pie rociņām staigāt, bet nemākam apsēsties ar taisnu muguru.

 

Tad, kad viņš nerāpo, tad viņš vienkārši apsēžas ar W kājiņām un ar rociņām pieturas pie grīdas, bet arī tādā pozā viņš man sēž labi ja kādas 2-5 min, un vēl viņš apsēžas gandrīz pareizā pozā, kā rāpojot apsēstos sāniski - sēdus, bet neiztaisnojas, lai sēdētu taisni. Viņš labāk izvēlas rāpot vai stāvēt.

 

Kad apsēdinu ratos, lai viņš var apskatīties, kas notiek, ne tikai gulēt, tad pēc kādām 5 min viņš jau ir iekārtojies savā sāniskajā pozā.

 

Kādā vecumā vispār bērnam ir jāsēž ar taisnu muguru? Varbūt man jāaizved pie fizioterapeita, vai pašai kaut kas jādara?

 

Konsultē fizioterapeite Vita Lakša

 

Iemesli, kāpēc bērniem veidojas apaļas muguras ir vairāki:

- kad bērns ir mazs un viņš pats vēl nesēž un nešūpojas uz celīšiem, viņš tiek sēdināts;

- bērns tiek ģērbts, turot klēpī.

 

Bērna smadzenes ir ļoti gudras un bērns ielāgo- "Es varu sēdēt!" Un pēc tam ap 8-9 mēnešu vecumu, kad bērns ir pārāk maz laika bijis četrrāpus pozīcijā un mēģina sēdēt, reālā situācija ir tāda, ka pleci un mugura ir pārāk vāja un bērns sāk sēdēt ar apaļu muguru.

 

Iespējams, kādā brīdī bērns apsēžas ar taisnu muguru, bet pēc brīža,kad paliek neērti, bērns ar rokām krīt it kā uz priekšu un mugura kļūst apaļa, jo bērns vēl nav gatavs noturēt muguru vertikālā pozīcijā.

 

Ieteikumi, lai neveidotos apaļa mugura:

- nesēdināt bērnu, kamēr viņš pats to nedara (normāli, ja bērns sāk sēdēt pēc 8 mēnešu vecumu);

- neģērbt bērnus sēdus.

 

Ja bērns nesēž arī 9 mēnešos, tas nenozīmē,ka bērns tagad būtu jāsāk sēdināt un jāmāca tas.

 

Vispirms bērnam ir jānostājas četrrāpus un vismaz mēnesi, nevis vienu nedēļu jāšūpojas un tikai tad bērns ir spējīgs apsēsties. Ja bērna attīstība noritēs pēc šāda plāna, bērna mugura nekad nenolieksies, jo tā būs taisna, stipra un spēcīga.

 

Pēc māmiņas vēstules var noteikti teikt, ka šajā vecumā mugura vēl nav pietiekami stipra!

 

Vingrinājums muguras un plecu stiprināšanai:

 

Saliec istabā šķēršļus (lielas kastes, spilveni, pufi) un liec bērnam rāpot pāri. Tā kā šajā vecumā lielākā daļa bērnu vēl nemāk nokāpt ar dupsi pa priekšu, tad rāpojot pāri ar rokām pa priekšu tiks stiprināta plecu daļas muskulatūra.

taschinka taschinka 20. Aug 2011, 11:19

par laimi ar taisnu muguru,jo viņš rāpot sāka tik pēc tam,kad sāka staigāt 13 mēnešu vecumā sāka rāpot,līdz tam kaut kā kūleņoja un šļūca,bet nerāpoja.

taschinka taschinka 20. Aug 2011, 11:16

mans dēls ar taisnu muguru sēdēja no 8 mēnešu vecuma.