Bērna agresija. Kā rīkoties?

Bērna agresija. Kā rīkoties?

12. Oct 2011, 20:57 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jautājums:

Sveiki! Lūdzu, palīdziet ar padomu!

Meitiņai ir 1 gads un 7 mēneši. Es nezinu, kā reaģēt uz to, ka viņa ir sākusi ar rokām un kājām sākusi mētāties. Pēc viņas acīm redzams, ka tas ir agresīvs žests un viņa vēlas man iesist.

Bija arī mēģinājumi iesist man pa seju, es viņai viegli iesitu par rokām vai nolaidu viņu uz grīdas, ja viņa atradās manās rokās.

Ja godīgi, vienu reizi neizturēju un viņai iesitu. Pēc tam mēs apkampāmies un es viņai teicu, ka man sāp un es palūdzu piedošanu, ka neizturēju. Bet mēģinājumi man sist nav mitējušies.


Ar ko tas varētu būt saistīts? Kāpēc meitiņa ir tik agresīva?

Tāpat esmu pamanījusi, ka viņa sit savām rotaļlietām. Es saku, ka lācītim sāp un ja vēlas, lai sit pa grīdu vai spilvenu. Vai tas ir pareizi? Vai viņa saprot starpību starp lietām, ka tām sāp, un spilvenu, kuram nesāp?


Varbūt to ietekmējis tas, ka es reizēm viņai uzšauju?



Mana mamma saka, ka vajag būt stingrākai pret viņu! Varbūt meitiņai pietrūkst vienkārši uzmanības? Palīdziet, lūdzu! Gribas tikt skaidrībā ar šo jautājumu!

 

Atbild psiholoģe Irina Dedele:
 

Visticamāk, ka bērns neprot vēl izteikt emocijas vārdos. Palīdziet viņai, sakot: "Meitiņa ir dusmīga uz mammu. BET! Sist mammai nedrīkst!" Lai meitiņa mācās runāt par to, kā viņa jūtas un ko domā un jūs varat būt lielisks palīgs tajā.

 

Un pat tas, ka Jūs nosaucat viņas sajūtas vārdos, var daudz palīdzēt.

 

Bet mēģinājumi sist man turpinās. Ar ko tas var būt saistīts?


Ar to, ka viņa nesaprot,kas notiek: sākumā iesitāt, pēc tam apmīļojāt.

 


Kāpēc ir šāda agresijas izpausme un žesti?


Tāpēc, ka viņa neprot citādā veidā izpaust savas emocijas.

 

Es viņai saku, ka lācītim sist ir slikti, lai labāk sit pa grīdu vai spilvenu. Vai tas ir pareizi?

 

Jā, pareizi. Un vēlams mājās ieviest dusmu spilvenu, uz kura var sist un izrādīt savas emocijas. Tomēr jāatceras, ka uz šo spilvenu nevajadzētu gulēt, jo tajā ir sakrājušās negatīvās emocijas.


Vai tas, ka es reizēm meitai uzšauju varētu būt saistīts arī ar to, ka viņa sit savām rotaļlietām?

 

Protams! Pirmkārt,psihologi arī vienmēr novēro, kā bērns rotaļājas. Šādi arī izpaužas tas, ko bērns iemācījies no citiem.

 

Varbūt vienkārši tam nepievērst uzmanību?

 

Nē!Un nekādā nesist, būs tikai sliktāk. Mēģinier rīkoties, kā aprakstīju augstāk.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

Mans novērojums ir tāds, ka bērnam agresija pāriet, līdz viņš iemācās runāt un var pateikt, nevis tikai izpaust emocijas šādā veidā - sitot un bļaujot

princesemince princesemince 10. Dec 2010, 13:25

es ticu, ka bērnam šī agresija nokārtojas, kad iemācās runāt! tieši tā ir, ka emocionālajiem bērniņiem, kamēr nerunā, grūtāk izpaust savas emocijas, tad to mēģina darīt ar savu ķermeni - rokām, kājām, zobiem utt. līdz sākšanai runāt gan visu laiku ir jāskaidro, ka mamma saprot, ka bērns ir dusmīgs, mēģināt minēt, par ko bērns dusmojas, skaidrot, kādēļ nevajadzētu par to tik ļoti dusmoties u.tml mūsu ģimenē šis variants ļoti lēni, bet sāk strādāt.

taschinka taschinka 10. Dec 2010, 11:38

Mans dēls dara tā,ka paņem savu lelli,spēlējas un tad pats sev iesit ar to lelli.Nāk pie manis un saka,pasaki lellei,lai man nesit.