Bēbīša mēneši. 6. dzīves mēnesis.

Bēbīša mēneši. 6. dzīves mēnesis.

18. Oct 2010, 13:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs veido mazuļa attīstības kopsavilkumu pa mēnešiem. Šodien par mazuļa 6. dzīves mēnesi. Ko Tavs mazulis prot 6. dzīves mēnesī?

 

 

 1. mēnesis

2. mēnesis

3. mēnesis

4. mēnesis

5. mēnesis

 

6.dzīves mēnesis ir pavērsiena punkts bērniņa attīstībā gan fiziskā attīstībā, gan emocionālā ziņā. Šajā mēnesī Tu sevišķi izjutīsi bērniņa mīlestību pret Tevi un vēlmi būt kopā –viņš vēlēsies pieskarties Tavai sejai, centīsies paraut Tavus matus vai, piemēram, pacels rociņas ar vēlmi tikt paceltam.


 

Fiziskā attīstība

 

Katru nedēļu bērniņš iemācās kaut ko jaunu, kas palīdz paplašināt aktivitāšu klāstu un iesaistīt arvien interesantākās rotaļās.

 

Šajā laikā velšanās no muguras uz punča un atpakaļ nesagādā nekādas grūtības. Šādā pozīcijā pasaules iepazīšana ir vēl aizraujošāka!

 

Bēbīša redze un roku –acu koordinācija ir uzlabojusies tiktāl, ka tā ir gandrīz tikpat laba kā Tavējā. Tagad viņš pavisam precīzi var noteikt, kad Tu esi priecīga un kad bēdīga.

 

Ja bērnu pieceļ stāvus, viņš var daļēji noturēt svaru uz kājiņām. Celīši pārmaiņus saliecas un iztaisnojas – viņš nestabili šūpojas.


Prasmju apgūšana

 

Bērniņš ir zinātkārs un ar interesi eksperimentē ar visu, kas nonāk viņa rokās, izjūtot dažādas tekstūras un garšas, kā arī cenšas izprast, kāpēc lielās rotaļlietas ir sarežģītāk turēt nekā mazās. Noteikti jāpiemin arī cēloņa un seku pilnveidošana- viņš ievēro, ka noteikta rotaļlieta pakratot skan, taču cita neizdveš ne skaņu. Priekšmetus mazais bieži tver ar abām rociņām, turklāt daļēji jau pincetes tvērienā.

 

Izpratne

 

Tava bērniņa lielākā saprasās par to, kas notiek apkārt, ir balstīta uz spēju koncentrēties ilgāku laiku noteiktām darbībām un priekšmetu pētīšanai. Pašreiz bēbītis uzmanīgi spēj darīt tikai vienu darbību un lietot vienu maņu orgānu, piemēram, klausīties mūziku, vērot Tevi, aplūkot bilžu grāmatu.

 

Mazais spēj paust savu attieksmi piekrītot vai noraidot.

 

Sarunu veidošana

 

Bērniņš ir aizrautīgs komunikācijas dalībnieks un ar muti izdveš arvien jaunas un jaunas skaņas. Lai apgūtu jaunas skaņas, tagad lietā tiek likta mēle, bāžot to laukā un iekšā, pūšot siekalu burbuļus. Klausies bērniņā pavisam uzmanīgi un Tu ievērosi, ka viņš kļūst arvien izveicīgāks mainīt balss tonalitātes un skaļumu cerībā pievērst Tavu uzmanību vai panākt citu vēlmju vai vajadzību īstenošanu.

 

Bērniņš sāk pilnībā izprast to, ko saki, tāpēc dodies ekskursijās pa istabu un nosauc katru priekšmetu vārdā! Biežāk atkārtotie vārdi iespiedīs mazuļa atmiņā un drīz vien viņš sāks saprast, ko ar katru vārdu esi domājusi.


Emocionālā un sociālā attīstība

 

Lai gan bērniņš joprojām diezgan labprāt pieņem svešiniekus, viņš labi atšķir tuviniekus no svešiem cilvēkiem un priekšroku, protams, dos Tev un citiem pazīstamiem cilvēkiem. Bēbīti iepriecina atrašanās sabiedrībā, piemēram, citu bērnu vērošana, komunicēšana ar tuvākiem un ne tik pazīstamiem cilvēkiem. Šie notikumi mazajam arī palīdz savstarpēji sadarboties ar citiem cilvēkiem un justies ērti jaunajā situācijā.

 

Tā kā ir apgūtas tik daudz jaunas prasmes, bērniņam ir interesanti arī pašam ar sevi un viņš var spēlēties vienatnē.

 

Ļauj bērniņam būt iesaistītam ikvienā notikumā! Iedrošini mazo, kad viņš cenšas izpildīt jaunas darbības, un paslavē viņu, kad ir izdevušās un pilnveidotas jau apgūtās prasmes. Tas var izskatīties pēc nebeidzamas jūsmošanas, taču šī uzmanības izrādīšana palīdz veidoties bērna pašpārliecinātībai un pašapziņai.

 

Plašs emociju klāsts

 

Tik daudz jaunu emociju Tavs mazais jau prot izrādīt! Viņš aiz sajūsmas par kaut ko var kustēties augšā un lejā; ja bērniņš ir nedrošs vai izbijies, viņš paliks klusāks un mierīgāks; ja netiek respektētas viņa vēlmes un vajadzības, Tu noteikti sagaidīsi bēbīša raudāšanu.

 

Mīļākā bērniņa rotaļa ir paslēpes – viņš tajā piedalās, skaļi smejoties. Paplašinās skaņu veidošana, zīdainis bieži pie sevis lallina.

 

Palielinās piederības sajūta ģimenei- ieraugot sev mīļos cilvēkus, viņš priecīgi tos sveic. Turpretī svešos bērns uzņem piesardzīgi: viņš nevēlas, ka jebkurš to ņem rokās- reakcija parasti ir noraidoša.

 

Personības maiņa

 

Lai gan arī gēni spēlē zināmu lomu bērniņa personības veidošanās procesā, arī viņš pats nosaka daļu no rakstura, piemēram, patiku vai nepatiku pret kaut ko.  Taču ne visas īpašības saglabāsies bērniņā visa mūža garumā. Tas mainās līdz ar augšanu, vidi, kurā viņš atrodas un citiem aspektiem.

 

Atceries, ka līdz pilnīgai lietu saprašanai, domāšanai un valodas lietošanai ikdienā ir diezgan garš ceļš ejams, tāpēc esi pacietīga un pieņem bēbīti ar viņa rakstura īpašībām, kāds viņš ir!

 

Aktivitātes, lai attīstītu prasmes

 

•    Notupies uz ceļiem un rāpo – tā bērns centīsies Tevi atdarināt un, iespējams, sāks agrāk rāpot.
•    Kad vēlies paņemt bērniņu rokās, pastiep rokas un saki „opā”! Pavisam drīz bēbītis pats sāks stiepties pretim.
•    Uzvelc mazulim kājās krāsainu zeķīti, pie kuras ir piesiets zvārgulītis. Tas pievērsīs bērniņa uzmanību un viņš sāks ķert kājas. Šie vingrinājumi nepieciešami kustību koordinācijai un uzmanības koncentrācijas attīstībai.
•    Nostājies pie spoguļa un iepazīstini bērniņu ar viņu pašu! Viņš priecāsies par savu attēlu spogulī, vēloties to satvert, viņš maina mīmiku un atdarina.
•    Dod mazulim dažādu materiālu rotaļlietas: koka, gumijas, plastmasas, auduma. Tām jābūt mīkstām un cietām, grubuļainām un gludām, aukstām un siltām.
•    Kad Tu runā, pieliec bēbīša pirkstus pie savām lūpām, lai viņš izjustu balss vibrācijas un lūpu drebēšanu.

Raksta autore: Kristīne Damškalne

Raksts tapis sadarbībā ar Rīgas Dzemdību namu un neonataloģi Vandu Vīksnu

 

1

NATURAL FIT

  • Labi pieguļ, jo ir speciāli veidotas mazuļu ērtībām
  • Elastīgas sānu maliņas!
  • Izcila uzsūktspēja!
  • Disneja varoņu attēli!
  • Vairākkārt attaisāmi un aiztaisāmi klipši!
  • Speciāli piemeklēti materiāli mazuļu labsajūtai!

 

HUGGIES® Natural Fit autiņbiksītēs mazulis jutīsies ērti, dabiski un bezrūpīgi!

Šīm autiņbiksītēm piemīt izcilas īpašības!

 

Apskati veikalu sarakstu, kur iegādāties Huggie®s Natural Fit autiņbiksītes!

 

11. Feb 2010, 10:15

Mums 15. februārī paliks 6 mēneši. Protam velties, pacelt dibentiņu un pašūpoties uz celīšiem, skaļi diskutēt un izteikt savu viedokli ar gu - gū, gi - gī, āāā un ūūū, dažreiz izskan skaidrs jēēē 😀 Kad ir uz vēdera, nevaru izskaidrot un aprakstīt to veidu, kā viņš to dara, bet notiek kustība atpakaļgaitā 😀 Patīk spēlēties ar kājiņām, tikai pirms tam novelk zeķītes. Vakar pirmo reizi pats sev ielika mutē karotīti ar biezeni un apēda ar'. Strauji progresējam.