Bēbīša mēneši. 5. dzīves mēnesis.

Bēbīša mēneši. 5. dzīves mēnesis.

01. Oct 2010, 15:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Klubs veido mazuļa attīstības kopsavilkumu pa mēnešiem. Šodien par mazuļa 5. dzīves mēnesi. Ko Tavs mazulis prot 5. dzīves mēnesī?

 

 

 1. mēnesis

2. mēnesis

3. mēnesis

4. mēnesis

 

Fiziskā attīstība

 

Bērna poza pārsvarā ir iztaisnota. Bērniņš spēj kontrolēt ķermeņa daļu kustības un daudzi sāk velties.

 

Pieaugošām muskuļu kontrole un sapratne par to, kas notiek ar bērniņa ķermeni, ļauj viņam izdarīt arvien pārdomātākas kustības. Tu varbūt esi jau ievērojusi, ka mazais daudz sekmīgāk sniedzas pēc rotaļlietām un tās arī satver. Lai labāk saskatītu rotaļlietas, viņš paceļ galviņu, spēlējas ar rociņām un guļot uz muguriņas, arvien biežāk ar savām pēdiņām. Bērns, ar pēdiņām atbalstories uz pamata, paceļ dibentiņu, it kā vēlētos celt tiltiņu. Viņš droši balstās uz vēderiņa, iztaisnojot rociņas un kājiņas, izdara kustības, kas atgāgina peldēšanu.

 

Mazulītis tagad galvu tur pavisam stingri pat tad, kad viņš ir pacelts vertikāli un tad, kad noguldīts uz punča.

 

Bērniņu iepriecinās jebkuras aktivitātes, kur varēs likt lietā kājas un pēdas – šļakstīt ūdeni vannā, spert  pa rotaļlietām. Šīs aktivitātes palīdz stiprināt muskuļus, kas savukārt vēlāk noderēs apgūstot līšanas un rāpošanas prasmi.

Sēdus stāvoklī vēl trūkst stabilitātes, bet, mainot bērna stāvokli, novērojams, ka līdzsvara reakcijas būtiski uzlabojas.


Prasmju apgūšana

 

Bēbītis apgūst neverbālo komunikāciju, lietojot saskarsmē savu ķermeni: mazais Tevi atgrūdīs, ja vēlēsies darīt kaut ko citu; sniegsies pēc rotaļlietām, ar kurām vēlēsies spēlēties; vai aizgriezīs galvu, parādot, ka nav ar kaut ko apmierināts.

 

Sarunas ar Tevi

 

Bērnam sākas sevis atklāšanas un apzināšanas vecums. Īpašāka kļūst saskarsme un sarunas ar Tevi. Bēbītis, izmantojot dažādus toņus un skaņas, pauž savu patiku/ nepatiku vai iepriecinājumu/bēdas. Iespējams, esi pamanījusi pat skaņas, kas raksturo konkrētu darbību, piemēram, lūgums paņemt rokās.

 

Lai gan Tavs mazais vēl neizprot vārdu nozīmi, viņš saprot Tevis sacīto toni. Bēbītis ir ļoti jūtīgs uz Tavas balss izmaiņām – nedaudz dusmīga balss viņu apstādinās vai pat saraudinās. Šādu situāciju bieža atkārtošanās rezultātā var nomākt bērniņa vēlmi turpināt pasaules izziņas procesu.

 

Lai palīdzētu bērniņam saprast Tevis sacīto jēgu, skaties viņam acīs un paud savu attieksmi ar grimasēm un ķermeņa valodu! Ja bērniņš runājot skatīsies Tev uz lūpām, viņam būs daudz vieglāk apgūt noteiktus vārdus, teikumus.

 

Koncentrēšanās prasmes

 

Apgūstot koncentrēšanos, bēbītis spēj noturēt uzmanību un rotaļām, spēlēm un aktivitātēm ilgāku laika periodu. Ikviena rotaļlieta vai cita lieta, kas mazajam būs rokās, tiek aptaustīta un mēģināta iebāzt mutē, tāpēc parūpējies, lai rotaļlietās nebūtu sīku detaļu un lai arī rotaļāšanās apkārtne būtu droša!

 

Spēlējoties ar rotaļlietām, viņa uzmanība ir daudz noturīgāka, viņš pārliek mantiņas no vienas rociņas otrā, ņemot tās ar visu plaukstu, īkšķīti izstiepjot, tad drīz vien liekot mantiņu mutītē.
Ja bērns ir Tavā klēpī, viņš ar acīm seko priekšmetam, kuram Tu ļauj krist.

Emocionālā un sociālā attīstība

 

Iedrošini un izsaki atzinību par bēbīša sasniegumiem- vienalga, vai tā ir jauna skaņa, jauna prasme vai vienkārši parādīts grabulītis Tev! Redzot, ka Tu seko līdzi viņa darbībām un Tev tas ir svarīgi, bērniņš centīsies vēl un vēl, lai iemācītos daudz ko jaunu un Tev parādītu.

 

Jo vairāk uzmanības bērns saņem no Tevis, Tava partnera vai citiem tuviniekiem, jo labāk pašam bērniņam!

 

Kontaktējoties ar apkārtējo pasauli, bērns irr atvērts, priecīgs, maz raud, viņam veidojas ģimenes piederības izjūta.

 

Mazais ir iemācījies tik daudz jaunas emocijas izpaust sejā, tāpēc palīdzi viņam saprast, ko nozīmē katra grimase, nosaucot to vārdā.

 

Drošība

 

Lai gan visticamāk bērns būs ar mieru pavadīt laiku ar ikvienu patīkamu personu, joprojām vismīļākā esi Tu! Bērns var celt rociņas uz augšu, izsakot lūgumu pacelt viņu rokās; vai arī kļūt satraukts, kad Tu atstāj istabu.

 

Visdrošāk, protams, ir Tavās rokās un klausīties Tavā balsī, tāpēc vairākas reizes dienā vienkārši paņem bērnu rokās, samīļo un mierīgi parunā!

 

Iejušanās sabiedrībā

 

Arvien vairāk un vairāk bēbītis izrāda interesi par komunikāciju, saskarsmi ar apkārtējo pasauli. Bērniņš uzmanīgi vēro ikvienu Tavu darbību, piemēram, kad Tu ierādi, kas darāms ar kādu no rotaļlietām.

 

Saskarsme palīdz mazajam justies būt piederīgam ģimenei, sekmējot viņa emocionālo drošību un palīdzot attīstīt sociālās spējas. Šīs spējas iedalās divās kategorijās: mācīšanās, kā citi jūtas un ko domā; mācīšanās, kā par viņiem rūpēties.

 

Ātras pārmaiņas

 

No smiekliem līdz asarām un otrādi ir viens solis, un tas ir tikai normāli, ka mazulis piedzīvo garastāvokļa svārstības, jo pieaugušie reizēm nezina, kad ir par daudz. Piemēram, mēs kutinām mazuli, viņš smejas, taču vienā mirklī sāk skaļi raudāt. Tas nozīmē, ka uzbudinājums un uztraukums bijis pārāk liels un ir vajadzīgs mirklis atelpai.

 

Pavēro uzmanīgi savu mazuli, iespējams, tieši tagad viņš ir saguris un ir vajadzīga atpūta, nevis jauna aktivitāte.

 

 

Aktivitātes, lai attīstītu prasmes

 

•    Četru līdz sešu mēnešu vecumā vajadzētu bērniņu ik dienu šūpināt uz lielās bumbas. Tas trenē bēbīša līdzsvara izjūtu, kas ir nepieciešama, lai apsēstots, nostātos četrrāpus, pieceltos kājās un sāktu staigāt. Šūpošanās un vingrošana uz lielās bumbas ir arī mazuļa drosmes treniņš.

•    Lai ļautu mazulim iepazīt dažādākas skaņas, izgatavo grabulīšus pati. Tam būs nepieciešama pudele vai trauciņš un lietas, ko tajā iebērt, piemēram, zirņi, pupas, rīsi vai grūbas.

•    Rotaļājoties neaizmirsti sarunāties ar bēbīti, lietas un priekšmetus nosaukt to vārdā, atdarināt radītās skaņas.

•    Atdarini dažādas emocijas, nosaucot tās vārdā – bērniņam būs vieglāk saprast, ko viņš jūt.

•    Gaisa peldes, pārģērbšanās, autiņbiksīšu maiņa un vannošana ir īstais brīdis ķermeņa iepazīšanas rotaļām, nosaucot ķermeņa daļas vārdā vai skaitot skaitāmpantiņus.

•    Tā kā šajā laikā daudzi mazuļi veļas, izvērt to aizraujošā spēlē – velies pa grīdu, lai bērniņš Tevi redzētu! Tas liks viņam censties un parādīt, ko prot arī viņš!

Raksta autore: Kristīne Damškalne

Raksts tapis sadarbībā ar Rīgas Dzemdību namu un neonataloģi Vandu Vīksnu

 

1

NATURAL FIT

  • Labi pieguļ, jo ir speciāli veidotas mazuļu ērtībām
  • Elastīgas sānu maliņas!
  • Izcila uzsūktspēja!
  • Disneja varoņu attēli!
  • Vairākkārt attaisāmi un aiztaisāmi klipši!
  • Speciāli piemeklēti materiāli mazuļu labsajūtai!

 

HUGGIES® Natural Fit autiņbiksītēs mazulis jutīsies ērti, dabiski un bezrūpīgi!

Šīm autiņbiksītēm piemīt izcilas īpašības!

 

Apskati veikalu sarakstu, kur iegādāties Huggie®s Natural Fit autiņbiksītes!