Autosēdekļi – drošības spilvens salīdzinājumā ar drošības jostām

Autosēdekļi – drošības spilvens salīdzinājumā ar drošības jostām

07. Sep 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Parasti pareizā autosēdekļa Jūsu bērnam izvēle var būt garš un nedaudz mulsinošs process. Pēdējo 5 gadu laikā nozare ir daudz attīstījusies, un tajā ir plašs marku un modeļu klāsts, no kura izvēlēties.

Taču, kad runa ir par labiem autosēdekļiem, pārsteidzošā kārtā ir tikai pāris zīmoli, kas ik gadu nokļūst drošības un lietošanas draudzīguma testu rezultātu augšgalā. „Autosēdekļu kultūras” mēs vienkāršoti varam iedalīt divās grupās – uz aizmuguri vērsti (ar skatu pret braukšanas virzienu) un uz priekšu vērsti (ar skatu braukšanas virzienā). Šīm darbībām arī ir bijis daudz uzlabojumu, un mēs varam atkal sadalīt autosēdekļus citās grupās – autosēdekļi ar drošības jostām un autosēdekļi ar drošības spilveniem.

Lai gan pastāv ierobežojumi uz aizmuguri vērstiem autosēdekļiem, ražotāji un drošības testu organizācijas piekrīt, ka uz aizmuguri vērsti autosēdekļi ir drošākais veids, lai pasargātu Jūsu bērnu brauciena laikā. Parasti uz aizmuguri vērsti autosēdekļi ir paredzēti bērniem no 0 līdz 18 kg (līdz 4 gadu vecumam), un vēlāk vecākiem autosēdeklis ir jāmaina uz priekšu vērsts, tā kā bērna augums pārsniedz pieejamo vietu starp autosēdekli un automašīnas sēdekli.

Bet vai pastāv vēl kāds veids, lai pasargātu Jūsu bērnu uz priekšu vērstā autosēdeklī? Ir autosēdekļi, kas ļauj bērnam sēdēt braukšanas virzienā sākot no bērna svara 9 kg, un kā ticis minēts raksta sākumā tos var iedalīt divos veidos – autosēdekļi ar drošības jostām un autosēdekļi ar drošības spilvenu. Kad Jūs kā bērna vecāks iegādājaties autosēdekli, tad tas nozīmē primāri iegūt maksimālu aizsardzību Jūsu bērnam, kam seko komforts un lietošanas ērtums.

Autosēdeklis ar drošības jostām

Autosēdeklis ar drošības spilvenu

Pastāv 2 vadošās drošības testu organizācijas, kas pārbauda autosēdekļus tuvākajās iespējamo ceļu satiksmes negadījumu situācijās – ADAC un vācu Stiftung Warentest. Katru gadu parasti jūnijā tiek publicēti drošības testu rezultāti autosēdekļiem, kas tikuši izvēlēti saskaņā ar noteiktām prasībām. Sākot ar 2008.gadu augstākos vērtējumus autosēdekļu kategorijā I/II/III (9 - 36 kg) vienmēr ieņem autosēdekļi ar drošības spilvenu, kam ir visai vienkāršs un loģisks iemesls.

Maziem bērniem salīdzinājumā ar pieaugušajiem ir atšķirīgāka anatomija, īpaši galvas svara un izmēra attiecība pret kopējo ķermeņa svaru un izmēru, kā arī ir atšķirīgāka kakla un kakla skriemeļu attīstība un slodzes izturība.

Lielāka galvas svara kombinācija ar vājāku, trauslāku kaklu maziem bērniem padara obligātu un ļoti svarīgu mugurkaula un galvas aizsardzību, jo īpaši visbiežāk sastopamajā triecienā veidā – frontālā sadursmē.

{smallpic:1}

Pamatojoties uz dažādu ceļu satiksmes negadījumu izpēti, frontālās sadursmes ir visbiežākais trieciena veids, kas veido aptuveni 40% no visiem ceļu satiksmes negadījumu trieciena veidiem. Visbiežāk sastopamās traumas ir galvas, krūšu un mugurkaula ievainojumi.

 

Visbīstamākie un visbiežāk sastopamie ceļu satiksmes negadījumi ir frontālās sadursmes, kam seko sadursmes no sāniem. Augsto bīstamību padara lielā ātruma un spēcīgo triecienu ietekme. Sadursmes brīdī bērna ķermenis spēcīgi virzās uz priekšu līdz ķermenis un pleci strauji tiek apturēti ar drošības jostām. Tas radu lielu spriedzi uz attīstībā esošo kaklu, mugurkaulu un iekšējiem orgāniem.

Drošības jostas salīdzinājumā ar drošības spilvenu

  • Ierasto uz priekšu vērsto autosēdekļu ar drošības jostām riski:

- Galva spēcīgi virzās uz priekšu līdz pleci strauji tiek apturēti ar drošības jostām

- Mugurkaula stiepšanās līdz 5 cm

- Augsts smagu traumu, paralīzes vai pat nāves iestāšanās risks

  • Ieguvumi no drošības spilvena

- Aizsardzība ar drošības spilvena tehnoloģiju (trieciena vairogu) pēc principa ir līdzīga automašīnas gaisa drošības spilveniem.

- Salīdzinājumā ar ierasto 5-punktu drošības jostu sistēmu, drošības spilveni būtiskāk samazina trieciena enerģiju, kas rodas frontālas sadursmes gadījumā. Trieciena enerģija, kas rodas sadursmes brīdī, tiek sadalīta uz lielu drošības spilvena platību un tiek absorbēta pret triecienu absorbējošu materiālu.

- Salīdzinājumā ar ierasto uz priekšu vērsto autosēdekļu drošības jostu sistēmu, novēršot bērna galvas strauju virzību uz priekšu un atpakaļ, tiek ievērojami samazināta slodze uz kaklu un galvu. Ķermeņa augšējās daļas pārliekšanās pāri drošības spilvenam novērš koncentrētas slodzes ietekmi uz bērna jūtīgo galvas un kakla zonu.

Cits būtisks aspekts ir autosēdekļa pareiza uzstādīšana, t.i., vai vecāki pareizi uzstāda autosēdekli automašīnā. Tabulā redzams, ka autosēdekļa ar drošības spilvenu nepareizas uzstādīšanas iespējamība ir trīs reizes zemāka nekā ierastajam autosēdeklim ar 5-punktu drošības jostu.


Biežāk pieļautās kļūdas uzstādot autosēdekli:

- vaļīga sēdekļa piestiprināšana / automašīnas drošības jostas nav nospriegotas;

- drošības jostas iespiešanas funkcija netiek izmantota;

- atvērta drošības jostas sprādze;

- vaļīga drošības josta;

- nepareizs drošības jostu regulējums pret plecu augstumu;

- savērpusies drošības josta;

- plecu jostas atrodas ārpus plecu apgabala.

Mēs arī zinām, ka nav 100% perfekts autosēdeklis, un vienmēr būs kādi ierobežojumi vai jautājumi, un biežākie argumenti no vecākiem par drošības spilvena izmantošanu ir.

1. Mans bērns drošības spilvena dēļ jūtas ierobežots

CYBEX patentētais drošības spilvens ir pakāpeniski regulējams un var tikt individuāli iestatīts, lai pielāgotos aizvien augošajam bērnam vai gadījumos, lai pielāgotos izvēlētajam apģērbam.

2. Mans bērns nejūtas komfortabli ar drošības spilvenu

Dodiet bērnam laiku, lai pierastu pie drošības spilvena. Izmēģiniet rotaļīgu veidu, piem. ievietojiet autosēdeklī rotaļu lāci vai lelli. Ievietojiet drošības spilvenu pamazām, jo tas varētu palīdzēt bērnam pierast pie jaunajiem telpas apstākļiem. Pēc drošības spilvena ievietošanas novērsiet bērna uzmanību, spēlējot kādu spēli vai iedodot rotaļlietu. Iemāciet bērnam novērtēt drošības spilvenu kā rotaļu virsmu. Paskaidrojiet bērnam, ka drošības spilvens ir ļoti īpašs sargeņģelis.


Raksts tapis sadarbībā ar