Atsaka pabalstu. Kur ir āķis?

Atsaka pabalstu. Kur ir āķis?

10. Sep 2012, 15:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

VSAA atbildi kādai māmiņai izskaidros juriste Oļesja Pavļuka.

 

JAUTĀJUMS

 

Vecākajam bērnam patlaban ir 1 gads un 4 mēneši. Bērnu kopšanas atvaļinājumā esmu līdz 2012.gada martam. Esmu grūtniecības 33.nedēļā. Pagājušā nedēļā braucu uz VSAA rakstīt iesniegumu par maternitātes pabalstu gaidāmajam bērniņam. Šodien saņēmu no viņiem atbildi.

 

Saņēmu pabalsta atteikumu. Motīvs – es esmu Bērna kopšanas atvaļinājumā. Kur ir āķis? Varbūt neesmu pareizi sapratusi, kā jākārto šie jautājumi. Ko tagad darīt?

 

Lūk, ko man atbildēja VSAA:

 

„ Izskatot 2011. gada 14. novembrī iesniegto iesniegumu un saņemto dokumentu, ņemot vērā konstatētos faktus un pamatojoties uz LR likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 4.pantu, 5.1.pantu, nolemts: atteikt piešķirt maternitātes pabalstu, jo persona atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Šo lēmumu saskaņā ar likuma „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” 38.pantu un Administratīvā procesa likuma 77. un 79.pantu ir tiesības apstrīdēt viena mēneša laikā no lēmuma spēkā stāšanās dienas, iesniedzot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras direktoram adresētu iesniegumu VSAA Rīgas pilsētas Kurzemes nodaļā, Baldones ielā 2., Rīgā, LV1007”

 

Atbild juriste Oļesja Pavļuka:

 

Likumi („Par maternitātes un slimības apdrošināšanu” un „Par valsts sociālo apdrošināšanu”) tieši to arī apstiprina – speciālisti no VSAA Jums visu uzrakstīja pareizi.

 

Šis pabalsts tiek piešķirts tikai, ja cilvēks, sakarā ar bērniņa dzimšanu, nevar ierasties darbā. Vienkāršā valodā sakot – tā ir vienkārši slimības lapas B izmaksa – par periodu, kas ilgst 70 dienas līdz dzemdībām un par 56 dienām pēc dzemdībām.

 

Bet tā kā Jūs nestrādājāt pēdējo pusotru gadu, tad sanāk, ka Jums slimības lapas nemaz nevar būt, jo Jūs nestrādājāt un nemaksājāt sociālo nodokli.


Savukārt ar bērnu kopšanas pabalsta izmakām problēmām nevajadzētu būt. 

princesemince princesemince 07. Dec 2011, 10:17

kādēļ jāvēršas kaut kur publiski ar šādu jautājumu, ja viss skaidri un gaiši izklāstīts?! reāli darba devējs nav bijis gana gudrs, ka parakstījis B lapu, pirms sievietei beidzies BKA.