Asins saindēšanās (sepse): pneimokoka izraisīta slimība

Asins saindēšanās (sepse): pneimokoka izraisīta slimība

09. Feb 2012, 16:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Turpinām iepazīties ar slimībām, ko izraisa pneimokoks!

 

Iemesli


Asins saindēšanās var iestāties, kad baktērijas vai to indes (toksīni) nokļūst asinīs un pa asinsriti nonāk citos orgānos. Vairumā gadījumos organismā ir hronisks infekciju perēklis, no kura notiek baktēriju izsēšanās. Jaundzimušajiem ierosinātājs var iekļūt organismā caur nabas saites rētu; zemas organisma aizsargspējas veicina asins saindēšanos.



Vecākiem bērniem atrod iekaisuma perēkļus ādā (piemēram, inficēta brūce), mandelēs, ausīs (otīts), deguna iekaisuma – sinusīta gadījumā, plaušās (pneimonija) un arī kuņģī. Inficēto mikrobu izplatīšanās dažos gadījumos noved pie asins saindēšanās, kura pat šodien, kad medicīna ir augstā līmenī, ir ļoti bīstama, un var beigties pat letāli.



Norise


Asins saindēšanās var sākties no inficētas brūces. Ar infekcijas ierosinātāju cīnās organismu aizsargājošā imūnsistēma. Audi, kas ir ap rētu, kļūst sarkani, uztūkuši, iekaisuši. Bet, ja iekaisums izplatās pa limfu ceļiem, zem ādas redzamas sarkanas svītas, kas ātri ieņem kustības virzienu uz sirdi. Sasniedz reģionālos limfu mezglus, tie pietūkst un sākas vēl nopietnāka saslimšana. Cīnīties ar infekcijas izplatīšanos ir iespējams, ja ārstēšana tiek uzsākta savlaicīgi.



Pēkšņa, strauji progresējoša temperatūras paaugstināšanās (39- 40 grādi pēc Celsija), ko pavada nogurums, bāli-pelēcīga ādas krāsa, paātrināts pulss, mazuļiem – vemšana, caureja, krampji, izsitumi  - tie ir asins saindēšanās simptomi. Ar krūti barotiem bērniem tipiskās pazīmes var pat nebūt.


Simptomi


►Pelēcīgi– zilgana ādas krāsa.
► Paaugstināta ķermeņa temperatūra.
► Maziem bērniem – vemšana.
► Caureja.
► Krampji.

 

Sarežģījumi

Šoka simptomi, vājš pulss, auksta, mitra āda, asinsizplūdums ādā (pat var būt dzīvībai bīstams).
Bīstami skaitās orgānu bojājumi, ja tajos nosēžas ierosinātāji, piemēram, galvas smadzenēs (meningīts vai smadzeņu abscess), sirdī (miokardīts, endokardīts), aknās (hepatīts ar dzelti) un nierēs.

 

Profilaktiskie pasākumi

 

Lielas, dziļa, netīras rētas vienmēr ir jāapstrādā ārstam. Ja zem ādas ir sarkanas joslas, paceliet šo ķermeņa daļu augstāk un uzlieciet tai aukstu kompresi, kā arī noteikti nekavējoties izsauciet ārstu.

 

Asins saindēšanās gadījumā ir nepieciešama stacionārā ārstēšana.

 

Ārstam ir nekavējoties jāuzsāk terapiju ar antibiotikām. No asinīm infekcijas ierosinātājs tiek izdzīts un pēc rezultātiem nosaka gala diagnozi. Iespējams, ka ārsts var pat ķirurģiski mēģināt atdalīt asins saindēšanās avotu.

 

Māmiņu Klubs

 

Pneimokoka infekcija: kas vecākiem par to būtu jāzina