Artūrs Šulcs: ģimenei ir dažādas formas, kas tiesīgas  pastāvēt

Artūrs Šulcs: ģimenei ir dažādas formas, kas tiesīgas pastāvēt

01. Aug 2012, 14:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visa pamatā sabiedrība ir tā, uz kuras pamata tiek būvēta ģimene. Kas ir ģimene? Par to Rīga Radio 94.5 FM Māmiņu Kluba radio raidījuma vadītāja Kristīne Virsnīte sarunājās ar pārmaiņu treneri, seksologu un tēti Artūru Šulcu, kā arī ar Ievu Adamss (Ievu Lejiņu), kas ir gan žurnāliste, gan pasniedzēja, sabiedrisko attiecību speciāliste, māmiņa un brīnišķīga sieviete vienlaikus.

Atbildot uz jautājumu, kas tad ir ģimene, seksologs Artūrs Šulcs min, ka „oficiālā doktorīna ir uzskats, ka ģimene ir kaut kas laulības ietvaros, un ka tikai šāda ģimene ir tiesīga pastāvēt. Bet patiesībā ģimenei ir dažādas formas un arī tās ir tiesīgas pastāvēt!"

Savukārt Ieva Adamss atzīst - „Es kā praktiķis, nevis teorētiķis, varu teikt, ka man nav ne jausmas, kas tā tāda ģimenes definīcija, bet es zinu, ka tā ir līdzīgu cilvēku apvienība,” piebilstot, ka tādas vienotas formulas ģimenes kopumam nav.

Kāpēc sabiedrībā ir tā, ka šķiršanos ir vairāk, kā laimīgu ģimeņu?

„Sabiedrībā ir pārāk liels mīts par to, ka – ja mēs tagad apprecamies, tātad, dzīvosim, līdz nāve mūs šķirs. Tā ir ilūzija par to, ka kopā dzīvosim gadu desmitiem un pēc tam gaidīsim viens otra nāvi, lai no tā otra tiktu vaļā," min seksologs un turpina stāstījumu.

„Mēs varbūt apvienojamies ar noteiktu mērķi. Kāds nu kuram tas ir, tas ir diskutabls jautājums.

Ir brīnišķīgi, ja izpratne par mīlestību abiem ir vienāda, ja katrs neiet savu ceļu.”

Savukārt Ieva Adamss piebilst, ka „Cilvēkiem nevienā skolā netiek iemācīts tas, kā veidot ģimeni, kā uzturēt mīlestību, kā audzināt bērnus, un kādi ir dzīves pamatprincipi.

Ja cilvēks ir mācījies tikai no savām kļūdām un savām nelaimēm, jau ap trīsdesmit piecu gadu vecumu viņš ir pilnībā nobriedis pesimists!" 

Cik liela nozīme ģimenes veidošanā ir intīmajām attiecībām?

„Ja cilvēki grib veidot attiecības, viņiem jāveido arī intīmās attiecības. Ja šo intīmo attiecību nav, vai tās ir "nekādas", mēs īsti nevaram runāt par ģimeni,” uzskata seksologs Artūrs Šulcs.

Kāpēc mēs nerunājam par mīlēšanās baudu, ja viss sākas ar to?

Uz šo jautājumu atbildēt steidz Ieva Adamss - „Man šķiet tieši otrādi, - ka par mīlēšanos mēs runājam daudz vairāk, nekā vajadzētu – visur, pa labi un pa kreisi! 

Sekss jau nav tikai tas, kas notiek gultā,” neslēpj Ieva Adamss, un atzīst, ka viņai baudu sagādā arī dažādi dzīves procesi un piedzīvojumi, kas izieti kopā ar mīļoto cilvēku.

Savukārt seksologs piebilst, ka „Ne vienmēr seksam ir jābūt dzimumaktam, kas ir seksuāls process,” minot piemēru par to, ka divi cilvēki kopā var izjust patiesu baudu kaut vai pastaigājoties gar jūras krastu, vai aizejot uz kino kopīgi noskatīties filmu.

Kā tev šķiet, kas ir laimīga ģimene, un cik liela nozīme ģimenes attiecību veidošanā ir intīmajām attiecībām?

Klausies Māmiņu Kluba radio raidījumu Riga Radio 94.5 FM katru otrdienu no plkst.13:00 līdz 14:00!

Māmiņu klubs