Ārstes viedoklis: epidēmija var atkārtoties

Ārstes viedoklis: epidēmija var atkārtoties

02. May 2010, 20:56 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja rīt Latvijā pārtrauktu bērnu vakcināciju, iespējams, kādu laiku nekas briesmīgs nenotiktu. Sekas mēs izjustu pēc vairākiem gadiem, kad imūno – no infekcijām pasargāto – cilvēku skaits sabiedrībā būtu samazinājies līdz kritiskai robežai un no jauna uzliesmotu bīstamo infekcijas slimību epidēmijas.

 

Lielbritānijā, kur pagājušā gadsimta 70. gados pārtrauca vakcināciju pret garo klepu, pēc pāris gadiem saslima

 

100 000 bērnu, vairāki desmiti nomira. Līdzīgi notikumi risinājās arī Japānā. Šīs valstis secināja, ka imunizācija pret garo klepu ir jāturpina.

 

Nīderlandē 90. gadu sākumā bija poliomielīta uzliesmojums. Slimība izplatījās kādas reliģiskās kustības pārstāvju vidū, jo viņi savus bērnus nevakcinēja.

 

Pasaulē joprojām bērni mirst no infekcijas slimībām (63% no visiem mirušajiem bērniem), tāpēc svarīgi nepieļaut, lai atkal atgrieztos infekcijas, kuras bija izskaustas.

 

Latvijas Imunizācijas valsts padome nesen ierosinājusi bērnu imunizācijas kalendārā tuvāko gadu laikā pakāpeniski iekļaut arī kombinēto vakcīnu pret difteriju, stinguma krampjiem, garo klepu, poliomielītu, B tipa Haemophilus influenzae infekciju un B hepatītu, paredzēt ceturtās devas ievadīšanu pret B tipa Haemophilus influenzae infekciju un otrās devas ievadīšanu pret vējbakām, kā arī sākt vakcināciju pret cilvēka papilomas vīrusa, pneimokoku un rotavīrusa infekcijām.


Rotavīrusi un pneimokoki

 

Sabiedrības veselības aģentūras dati liecina, ka 2008. gadā no reģistrētajiem 3535 vīrusu izraisītiem zarnu infekcijas saslimšanas gadījumiem 2458 izraisījis rotavīruss. Salīdzinājumā ar 2007. gadu vidējo saslimšanas gadījumu skaits pieaudzis par 28%. Tas pierāda, cik nozīmīga varētu būt vakcinācija pret rotavīrusa infekciju, kas īpaši bīstama ir maziem bērniem, jo izraisa caureju un vemšanu, kas var radīt ļoti strauju organisma atūdeņošanos. Nereti bērns smagā stāvoklī jānogādā slimnīcā.

 

Diemžēl pret zarnu vīrusu infekcijām nav radīti pretvīrusu līdzekļi, tāpēc bērni no tām jāpasargā ar profilaktisku vakcīnu.

 

Arī otorinolaringologi aprēķinājuši, ka pneimokoku ierosinātu ausu un degunu slimību ārstēšanai vien divu gadu laikā iztērēti vairāk nekā divi miljoni latu. Pērn ar pneimokoku izraisītu plaušu karsoni Latvijā slimojuši aptuveni 735 bērni vecumā līdz pieciem gadiem. Pneimokoki var izraisīt arī vidusauss un deguna blakusdobumu iekaisumu, strutaino meningītu, osteomielītu un strutainu vēderplēves iekaisumu. Patlaban ir radīts jauns vakcīnas veids, kas ļauj vakcinēt arī tos bērnus, kas jaunāki par diviem gadiem. Ceru, ka, iekļaujot vakcīnu valsts apmaksātajā imunizācijas kalendārā, samazināsies saslimušo bērnu skaits.

 

Pasargās arī no vēža

 

Pediatri labi saprot, cik nozīmīga ir vakcīna, kas aizsargā no cilvēka papilomas vīrusa (HPV) un kas paredzēta dzemdes kakla vēža profilaksei jaunām meitenēm pirms dzimumattiecību sākšanas. Imunizācijas valsts padome ir atbalstījusi šīs vakcīnas, kas gan nav lēta, iekļaušanu imunizācijas kalendārā. Tagad valdībai būs jāizlemj, vai tā gribēs HPV vakcīnas apmaksāt.

 

Jāuzsver, ka dzemdes kakla vēzis Latvijā, tāpat kā visā pasaulē, ir bieži sastopama onkoloģiska saslimšana. Meiteņu vakcinācija, kas sākta jau 15 ES valstīs, kā arī Latvijā šogad sāktā dzemdes kakla vēža skrīninga programma, varētu būtiski ierobežot tās attīstību.

 

Jāatgādina, ka bērnu veselība Latvijā ir izvirzīta par prioritāti. Nepietiekamas rocības apstākļos, kad ģimenei jāizšķiras, ko var atļauties celt galdā un ko ne, labākais tiek atvēlēts bērniem. Arī valstij, manuprāt, jāseko šim principam.

 

Jaunās vakcīnas nekaitīgākas

 

Dzirdēti iebildumi, ka vakcīnas, it sevišķi kombinētās (vienlaikus paredzētas vairāku infekciju apkarošanai), satur nevēlamus proteīnus jeb antigēnus, kas pēc vakcinācijas var izraisīt dažādas komplikācijas.

 

Šis pieņēmums ir kļūdains. Jaunajās, modernajās vakcīnās šo nevēlamo proteīnu ir ievērojami mazāk. Šobrīd vakcinācijas kalendārā iekļautās vakcīnas visas kopā satur tikai 120 – 126 antigēnus.

 

Jaunās vakcīnas un to kombinācijas, kuras patlaban vēl tiek radītas un kuras paredzēts ieviest ap 2015. gadu, būs vēl nekaitīgākas. Dažas no tām varēs vienkārši norīt vai iepūst degunā kā aerosolu, tādēļ bērniem un viņu vecākiem vairs nebūs jāpiedzīvo sāpīgās potēšanās procedūras. Jau patlaban kombinētās vakcīnas ļāvušas samazināt injekciju skaitu un bērnam vairs nav jābūt par "adatu spilventiņu".


Vecākiem jāpieņem pārdomāti lēmumi

 

Pasaulē veiktie pētījumi pierāda, ka vakcinēšanas ieguvums ir daudz lielāks par iespējamo komplikāciju risku. Nevēlamās reakcijas pēc vakcīnas ievadīšanas var arī nebūt saistītas ar pašu vakcinēšanu, to var izraisīt, piemēram, saaukstēšanās vai citas slimības, nekvalitatīva pārtika, kaitīgi apkārtējās vides faktori.

 

Reizēm vakcinācijas pretinieki izmanto negodīgus līdzekļus, piemēram, publicējot internetā fotoattēlus ar smagām komplikācijām, ko izraisījusi vakcīna, kuru sen vairs neizmanto. Ja jums rodas šaubas, palūdziet savam ģimenes ārstam vai pediatram atsaukt atmiņā gadījumus, kad pēc vakcinēšanas bērni ir smagi saslimuši vai pat miruši. Bieži vien ārsti atcerēsies pavisam ko citu. To, ka bērni gājuši bojā tāpēc, ka nav bijuši vakcinēti, piemēram, pret difteriju. Šie bērni taču varēja saņemt valsts apmaksātās vakcīnas un dzīvot!

 

Dace Gardovska, Rīgas Stradiņa universitātes Pediatrijas katedras vadītāja, Bērnu klīniskās univers.

Latvijas Avīze

***

 

Uzziņa

Izņēmuma gadījumi


Dažreiz vakcināciju nevar veikt, piemēram, bērniem ar smagiem imūnās sistēmas traucējumiem vai tā uz laiku jāatliek. Ja pēc potes bijusi ļoti smaga reakcija – anafilakse, arī tad konkrēto vakcīnu vai tās sastāvdaļas vairs neizmanto.

 

Vecāki kopā ar ārstu var mainīt vakcinēšanas sākšanas termiņus, vadoties no bērna veselības stāvokļa.

 

Mazuļus, kuriem kādu iemeslu dēļ atlikta vai liegta vakcinācija, varam pasargāt ar kolektīvās imunitātes stiprināšanu. Ja apkārtējie cilvēki būs vakcinēti, piemēram, pret gripu, tad, visticamāk, infekcija bērnu neskars.

rita123 rita123 25. Sep 2009, 15:34

Tāpēc jau es vairāk sliecos uz nepotēšanu!

rita123 rita123 25. Sep 2009, 14:09

Vienkārši es nezinu vai potēt pret vējbakām,jo tā pote ir uz 20 gadiem,bet pieaugušaisvar pat nomirt no vējbakām☹Tāpēc nezinu ko darīt☹☹☹

25. Sep 2009, 11:51

mums arī ir veiktas visas potes,pēc pasītes.😀

25. Sep 2009, 11:46

Mēs mazo potejam ar potēšanas pasītē norādītajām potēm...

Dace Dace 25. Sep 2009, 09:23

Mēs dzīvojam blakus tik daudziem vīrusiem,ka gribot negribot organisms jau pats ir izstradajis imunitati.Man agimenes ārste saka,ja cilveks ir saņēmis gribas poti,tad viņš arī ar to saslimst.

rita123 rita123 25. Sep 2009, 09:13

Vakcīnas tomēr ļoti vajadzīgas.Ko jūs māmiņas sakāt par vējbaku poti?

rita123 rita123 25. Sep 2009, 15:34

Tāpēc jau es vairāk sliecos uz nepotēšanu!

rita123 rita123 25. Sep 2009, 14:09

Vienkārši es nezinu vai potēt pret vējbakām,jo tā pote ir uz 20 gadiem,bet pieaugušaisvar pat nomirt no vējbakām☹Tāpēc nezinu ko darīt☹☹☹

25. Sep 2009, 11:51

mums arī ir veiktas visas potes,pēc pasītes.😀

25. Sep 2009, 11:46

Mēs mazo potejam ar potēšanas pasītē norādītajām potēm...

25. Sep 2009, 09:23

Mēs dzīvojam blakus tik daudziem vīrusiem,ka gribot negribot organisms jau pats ir izstradajis imunitati.Man agimenes ārste saka,ja cilveks ir saņēmis gribas poti,tad viņš arī ar to saslimst.

rita123 rita123 25. Sep 2009, 09:13

Vakcīnas tomēr ļoti vajadzīgas.Ko jūs māmiņas sakāt par vējbaku poti?