Ar tuberkulozi slims mazulis cīnās par dzīvību; nav vakcinēts

Ar tuberkulozi slims mazulis cīnās par dzīvību; nav vakcinēts

01. Dec 2010, 20:20 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Smagā stāvoklī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) intensīvās terapijas nodaļā šobrīd atrodas 11 mēnešus vecs puisēns, klīniskie izmeklējumi liecina par to, ka viņš sirgst ar tuberkulozi. Mediķi pieļauj – iespējams viss būtu citādi, ja zēns pēc piedzimšanas būtu saņēmis BCG vakcīnu pret tuberkulozi. Zēnam iestājoties slimnīcā, atklājās, ka viņš nav saņēmis nevienu poti. Vecāki saka – viņi ir «zaļā dzīvesveida» piekritēji, tādēļ nolēmuši pastarīti nevakcinēt.

 


Kad zēns pirms pusotras nedēļas tika atvests uz slimnīcu, sākotnējās pazīmes liecināja vien par saaukstēšanos vai kādu vīrusu, taču slimība ļoti strauji progresēja, un tagad zēns ir nemaņas stāvoklī. Jau bērnam iestājoties slimnīcā, mediķi ievēroja, ka bērnam ir kreisās puses pneimonija, kas ir netipiska, saka Linda Eihvalde, BKUS pediatre.  Nākošajā dienā bērns slimnīcā gulēja mammai rokās pavisam šļaugans. Tika atsaukts steidzamā kārtā neirologs, kurš nozīmēja galvas datortomogrāfiju. Naktī uz trešdienu zēnam sākās krampji, trešdienas rītā viņu mediķi nogādāja intensīvās terapijas nodaļā.


Datortomogrāfijā atklājās, ka smadzenēs krājas šķidrums, un «jau tad bija aizdomas, ka šāda aina var būt tuberkulozes saslimšanas gadījumā,» saka L.Eihvalde. Bērns tika operēts, aiznākošajā dienā pēc operācijas viņš nonāca neiroķirurģijas nodaļas palātā. Brīvdienās atkal sākās krampji, puisēnu aizveda atkārtoti uz intensīvās terapijas nodaļu. Veicot atkārtotu datortomogrammu, atklājās, ka plaušās ir sīki tuberkulozes perēklīši.


Visi klīniskie izmeklējumi liecina, ka šādas pazīmes ir raksturīgas tuberkulozei, saka L.Eihvalde. Turklāt bērnam ir tuberkulozes izraisīts meningīts. «Lai pierādītu tuberkulozes baktērijas klātbūtni, tas ir ilgstošs process – mēnesis līdz trīs mēnešiem, taču mēs ārstēšanā nevaram vilcināties,» saka L.Eihvalde.


Mazā puisēna tēvs Jānis uzsver – vēl nav gala analīzes, ka zēnam patiešām būtu tuberkuloze, un, ka saslimšanai būtu saistība ar nesaņemto poti. «To tā kā negribas siet kopā,» viņš saka. Puisēna tētis arī saka – nav jau zināms, kādas saslimšanas, iespējams, ģenētiski pārmantotas no iepriekšējām paaudzēm. Abi ar sievu nolēmuši, ka šo ģimenes jaunāko bērnu nepotēs, jo  "nav ko bērnam zāles lieki grūst iekšā". Tiesa, bērnam esot bijis savs ģimenes ārsts, bērns izgājis visas regulārās pārbaudes.


Jānis saka: «Mēs esam pārvākušies no galvaspilsētas uz laukiem, esam gana zaļi. Mums ir vēl lielāki bērni, mēs cenšamies iztikt bez medikamentiem, bez antibiotikām. Mēs redzējām, ka bez tiem medikamentiem varēja tīri labi tikt galā.»


Pediatre norāda – tuberkuloze ir mums visapkārt, Latvija citu Eiropas valstu vidū izceļas ar ļoti augstu tuberkulozes inficēto cilvēku skaitu. Tāpēc arī bērni tiek vakcinēti jau dzemdību nodaļās ar BCG vakcīnu. «Tā neaizsargā pret tuberkulozi vispār, bet aizsargā mazos bērnus – jaundzimušos līdz gadam, līdz trijiem pret smagām dissiminētām tuberkulozes formām kā šī,» saka L.Eihvalde.

Laura Dzērve, Diena

04. Mar 2010, 23:55

Man vispār šķiet amorāli tā cepties par citu cilvēku nelaimi. Man par notikušo arī ir savs viedoklis, bet nesaprotu kāpēc man šādā situācijā tas būtu jāklāsta virtuālajā telpā. Manuprāt ik katram no mums vajadzētu piedomāt vienu labu domu gan par vecākiem, gan bērniņu ,un raidīt pozitīvu strāvojumu. Ir jau vienkārši gānīties ja tas neskar personigi. Atopieties- jūs taču esat mātes!!!!

04. Mar 2010, 20:42

Labi, ka visi mēs tādi ideāli un drīkstam kādam ko pārmest un nosodīt.

04. Mar 2010, 16:36

Vai,vai.....

04. Mar 2010, 16:31

Visas tās ''zaļās'' kas te bļeuj par antibiotikām-lūdzu pierādiet savu svārdus. Es piemēram katru savu vārdu varu pierādīt...
Es esmu mediķis,mani skolotāji ir Latvijas labākie profesori-jau vakar ar šiem cilvēkiem runāju un visi kā viens teica-viņu darba gados nav neviena gadījuma,kad bērns mirtu no kādaspotes,kas ir pošu kalendārā. Viss ''zaļais'' dzīvesveids un atturēšanās no antibiotiku lietošanas pie smagām un nopietnām infekcijām,kā arī visa nepotēšana ir neizglītotības pazīme-atvainojiet-mēs atgriežamies laikā,kad cilvēki bija muļķi,kad nebija potes un antibiotikas. Un zīdaiņu mirstība-ne jau nu no potēm-no vecāku izlaidīgā dzīvesveida,kas atspoguļojas bērnu iedzimtībā,no pāragras klejošanas pa lielveikaliem ar nedēļu vecu mazuli,utt.
Es nemaz nenosodu šōs vecākus-lai Dievs dod mazajam izveseļoties un lai būtu pēc iespējas mazāk komplikāciju...
Diemžēl kā jau visu jauno-arī ''zaļo'' dzīvesveidu nu ir moderni piekopt,bet atceramies kāpēc šīs vakcīnas tika izgudrotas....ja infekcij avair snav tik redzama,tas nenozīmē,ka
viņas nav...
Jebkurā gadījumā - katrs nu dara kā grib...un katr spats atbildīgs pa savu dzīvi. Tik atceramies,ka mēs arī esam atbildīgi par bērna dzīvi...

04. Mar 2010, 13:20

Mani mazliet izbrīna kā te apsriež rezistenci pret antibiotikām....😀...
Lai veidotos rezistence pret antibiotikām tās vajag rīt kaudzēm. Turklāt rezistence var veidoties pret jaunākās paaudzes antibiotikām. Jo senākas un lētākas antibiotikas,jo labākas...joprojām brīnos par vecākiem,kas tādas infekcijas slimība skā angīna ārstē ar homeopātiju-piedodiet,bet tas par īpašu gudrību nenorāda.
Par zaļo dzīvesveidu-smieklīgi....Dzīvot var veselīgi-sportojot,ēdot vitamīniem bagātu uzturu,bet citādi tā ir modes lieta😃

Muuna Muuna 04. Mar 2010, 12:29

ne-vakcinācija nav nekāda zaļā dzīvošana. Tā ir bezatbildība!!! Mans uzskats - mēs vecāki neesam ārsti, lai ar savu super truper pasaules uzskatu izdomātu - ai, nevakcinēsim, jo esam līdz šim iztikuši un nekas au nenotiks. Tā sakot tagad uz sudraba paplātes pienests bērnam tas "nekas jau nenotiks".. Skumji par tādiem vecākiem. Es savu bērnu vakcinēju pret visu, pret to pienākas, jo vispirmām kārtām neesmu ārsts, lai gudri spriestu par to..

04. Mar 2010, 12:00

Kā tomēr pārsteidz cilvēku neizglītotība......

04. Mar 2010, 11:58

nju ko lai saka iem GUDRAJIEM vecakiem....nju mulki vini ir!
zel bebuka!ar galvu tak ir jadoma!kada vel nafig zala dzivosana?vecaku vainas del berninam tas var beigties!!!
zel bebuka!un vispar es uzskatu ka tuberkulozes pote ir jaievies ar likumu,obligata pote zidainiem!!

04. Mar 2010, 10:35

P.S Man liekas,ka šis vārds-dzīvot zaļi-ir kļuvis par modes kliedzienu nevis dzīves veidu.

04. Mar 2010, 10:32

Cerēsim,ka viss būs labi un mazulītis izveseļosies.

04. Mar 2010, 10:25

Izlasot skudriņas skrēja par kauliem-žēl bērniņa..bet ne ko vairs nerakstīšu,jo vecakiem tiešām ir grūti....