Ar labiem nodomiem ceļš ir bruģēts uz problēmām!

Ar labiem nodomiem ceļš ir bruģēts uz problēmām!

17. May 2011, 15:24 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ja bērnam rodas sajūta, ka viņš ir visvarens, tad viņš arvien vairāk un vairāk pārbauda vecāku pacietību- cik tālu vecāki ļaus iet?!

1

psiholoģe, mg.psych. Diāna Zande

 

Nereti rodas situācijas, kad vecāki mīļā miera labā domā- "Nu labi, ņem manu telefonu, ņem manu jaunāko žurnālu utt., tikai liec mani uz sekundi mierā!" Labi. Tu iedod kāroto lietu, lai iegūtu 10 minūšu mieru, bet nākamajā reizē, kad bērns Tev prasīs šo lietu un teiksi, ka to nedrīkst, bērns taču atcerēsies, ka iepriekšējā reizē viņš šo kāroto lietu saņēma!

 

Ar labiem nodomiem ceļš ir bruģēts uz problēmām!

 

Aizliegumiem nav jābūt daudz. Tiem ir jābūt saprātīgiem, tiešām pamatotiem un pirmkārt tiem, kas ietver bērna drošību un jāievēro vienmēr- pie sarkanās gaismas mēs nekad neejam pāri, pie ielas vienmēr ir jāiedod roka, Tu nevari braukt ar riteni bez ķiveres, Tu nevari ņemt manu telefonu arī tad, kad vecākiem tas varētu būt izdevīgi! 

 

Mēs paši "nogrēkojamies" un pēc tam dusmojamies uz bērnu. Mēs nedrīkstam grēkot un pēc tam dusmoties uz bērnu, jo viņš ir saņēmis vēstījumu- "Nē" vienmēr nav "Nē". Dažreiz "Nē" ir "Jā", bet citreiz- "Nē" ir "Nē".

 

Bērns pārbaudīs robežas kādu laiku un skatīsies, cik konsekventi vecāki to ievēro. Ja vecāki 5 reizes pateiks "Nē" un konsekventi to ievēros, tad bērna interese par aizliegto lietu, piemēram, telefonu mazināsies un bērns iemācīsies, ka šis "Nē" ir stabils un ka vecāki savos spriedumos ir nosvērt.

 

Tas attiecas ne tikai uz "Nē", bet arī uz pozitīvām lietām :)

 

Jo konsekventāki būs vecāki, jo laimīgāks izaugs bērns!

 

UZDOD JAUTĀJUMU PSIHOLOGAM!

Aicinām piedalīties pētījumā par sajūtām, kļūstot par vecākiem! 

Lai būtu iespējams veikt kvalitatīvu darbu, nepieciešams ļoti  liels skaits ģimeņu, kuras ir ar mieru piedalīties aptaujā, kura notiks trijos etapos – pirmais – grūtniecības trešajā trimestrī, otrais – 3 mēnešus, bet trešais – 6 mēnešus pēc dzemdībām. Aptaujas ir konfidenciālas, individuālie dati netiks izpausti, tie tiks analizēti tikai apkopotā veidā. Jūsu epasti netiks izmantoti nekādā citā veidā, kā tikai šī pētījuma anketu nosūtīšanai. Katra aptauja ietver vidēji 60 – 70 jautājumu, un atbildēt var 10 – 15 minūšu laikā. Ja Jūsu ģimene (ABI partneri) piekrītat piedalīties visos pētījuma etapos un šobrīd rit grūtniecības 3. trimestris, lūdzu, rakstiet man dizande@inbox.lv  , lai es Jums varētu nosūtīt 1. aptauju komplektu un pastāstīt par tālākajiem mūsu sadarbības soļiem .