Apendicīts bērniem

Apendicīts bērniem

08. Mar 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Uzzini vairāk par apendicīta iemesliem, simptomiem un ārstēšanu!

 

Apendicīta iemesli:

 

Pastāv ļoti bīstams mīts,  - bērniem spēcīgs apendicīts nedraud. Patiesībā tāds ir iespējams pat jaundzimušajiem. Bieži vien bērniem apendicīts attīstas dēļ novājinātas imūnsistēmas. Novājinātais organisms nespēj pretoties vīrusiem, infekcija nokļūst aklās zarnas piedēklī un rodas tā iekaisums. 

 

Tādas saslimšanas kā angīna, SARS, otīts utt., arī var izraisīt pēkšņu apendicīta rašanos bērnam. 



Apendicīta simptomi:


Parasti bērnos manāms nogurums, zūd interese par rotaļlietām. Mazuļi visādos veidos sargā to vietu, kur jūt spēcīgas sāpes: piespiež kājas pie vēdera, guļ uz sāna, pieliek klāt roku pie sāna. Kad ņemat mazuli rokās, tas raud arvien spēcīgāk, jo viņam sāp.

 

Pēc vairākām stundām process var pasliktināties, kas var novest pie vēdera sieniņu iekaisuma. Nu jau sāp viss vēders, tas ir uzpūties, un ir iespējama vēdera izejas aizture. Ķermeņa temperatūra var paaugstināties līdz 40С, bērna pulss ir paātrināts un pats bērns kļūst bāls. 

 

Tāds stāvoklis var attīstīties praktiski uzreiz pēc bērna pirmajām sūdzībām, jo bērniem viss notiek strauji. Tāpēc, pat, ja ir mazākās šaubas, vai tas, ko redzat, varētu būt apendicīta izraisītas sāpes, sauciet neatliekamo ātro palīdzību. 



Apendicīta ārstēšana:

 

Lai uzstādītu precīzu diagnozi, bērnam tiks ņemtas asinis no pirksta analīzēm, tiks izmeklēti izdalījumi (jā, arī izkārnījumi, tāpēc neaizmirstiet saglabāt bērna pēdējās autiņbiksītes), un tāpat arī sāpīgais apgabals tiks apskatīts ar taustes palīdzību - sāpošo vietu ārsts bērnam ar pirkstiem iztaustīs. Lai veiktu dinamiskus novērojumus, kas ilgst no 6 līdz 12 stundām, būs nepieciešama hospitalizācija. 

 

Pēc šī novērošanas posma, ārsti pieņems lēmumu - ir vajadzīga operācija, vai nav. Ja būs nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās, mazo pacientu uz mājām izrakstīs pēc 4-8 dienām. 

 

Māmiņu Klubs