Alerģija bērnam?

Alerģija bērnam?

28. Feb 2010, 18:29 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Daktere Inguna Bērziņa stāsta par alerģiju bērniem - kā atpazīt, kā izvairīties no alerģijām, kādu uzturu izvēlēties mazulim.

 

Kas ir alerģija?

 

Alerģija ir saasināta organisma reakcija uz svešu alergenu - partikas produktu, medikamentiem, ziedputekšņiem, sadzīves ķimikālijām, dzīvnieku spalvām u.c. Alerģiskās reakcijas visbiežāk izpaužas uz ādas, gremošanas traktā un elpošanas sistēmā. Smagos gadījumos tā var izpausties kā anafilaktiskais šoks.

 

Alerģija mūsdienās ir kļuvusi gandrīz par vispārēju veselības problēmu. Alerģiju biežums pasaulē ar katru gadu palielinās, īpaši industriāli attīstītajās valstīs. Tas saistīts ar arvien pieaugošo apkārtējās vides piesārņojumu, sadzīves ķīmijas lietošanu, uzņemto pārtikas produktu izmaiņām (pārtikas piedevas).

 

Vislielākais uztura alerģiju biežums sastopams agrīnā bērnībā, vēlāk alerģiju biežums pakāpeniski samazinās. Pieaugušajiem pārtikas alerģijas objektīvi tiek diagnosticētas tikai 1 - 2%. Bērniem vecumā līdz 3 gadiem pārtikas alerģiju biežums ir 5 - 8%. Pirmo vietu šajā vecumā ieņem govs piena alerģijas - aptuveni 2,5%.

 

Bet! Pēc 3 gadu vecuma lielākajai daļai bērnu govs piena alerģijas pazīmes izzūd.

 

Kā izvairīties no alerģijas?

 

Ģimenēs ar paaugstinātu alerģiju risku (ja mammai un tētim ir alerģijas, visticamāk - arī bērnam būs), izmantojot attiecīgas aizsargmetodes, iespējams panākt, lai bērna pirmajos dzīves gados alerģijas sākotnējās pazīmes vispār neparādās vai arī rodas ar zināmu aizkavēšanos.

 

Māmiņ, atceries! Zinātnisku pierādīts, ka pareizi rīkojoties, bērnu ir iespējams pasargāt no bīstamajām alerģijām!

 

Praktiskie ieteikumi agrīnā alerģijas profilaksē

 

Mātes piens ir vislabākais ēdiens zīdaiņa pirmajā dzīves gadā. Mātes piena olbaltumvielas bērnam parasti neizraisa alerģiju.

 

Mātes piens stiprina arī zīdaiņa imūnsistēmu, jo satur arī specifiskos imunoglobulīnus, vērtīgās taukskābes (linolskābi un linolēnskābi), dažādas bioloģiski aktīvas vielas ar pretiekaisuma darbību.

 

Zīdaiņa ēdināšana ar adaptētajiem piena maisījumiem

 

Māmiņ, atceries! Ja ēdināšana ar krūti nav iespējama, zīdaiņiem ar paaugstinātu alerģiju attīstības risku jāizvēlas tikai pārbaudīti hipoalerģiski adaptēti piena maisījumi!

 

Uzturam, ko saņem zīdainis, jāmazina alerģiju risks, kā arī jānodrošina visas vajadzīgās uzturvielas. Šādas īpašības piemīt H.A. (hipoalerģiskā) tipa piena maisījumiem.

 

Bet! H.A. tipa piena maisījumi nav ārstniecisks, bet gan profilaktisks zīdaiņu uzturs. Tāpēc H.A. tipa maisījumus nedrīkst nozīmēt bērnam, kuram jau ir apstiprināta alerģija pret govs piena olbaltumvielām.

 

Papildus uzturs


Bērniem, kuri ietilpst paaugstināta alerģiju riska grupā, papildēdiena ieviešanu nevajadzētu sākt agrāk par 4. mēneša, (ja māte nebaro ar krūti), vai 6. mēneša beigām.

 

Papildēdiena ieviešanu ieteicams sākt produktiem, kuriem ir tikai viena sastāvdaļa, piemēram, rīsi.

 

Kā pirmos zīdaiņa ēdienkartē ievieš mazāk alerģiskos produktus:

 

- rīsus, kabačus, puķukāpostus, kartupeļus, ābolus, banānus avenes, bumbierus,.

 

Šobrīd Latvijā ir pieejami arī speciali produkti zīdaiņa piebarošanas uzsāksanai alerģiskiem bērniem un bērniem ar augstu alerģijas risku. Tāda ir graudaugu biezputra Sinlac, kura nesatur govs pienu, sojas olbaltumvielas un glutēnu. Šī biezputra ir īpaši hipoalerģiska.

 

Uztura dažādošanai jānotiek pakāpeniski - bērns jāiepazīstina ar ne vairāk kā vienu jaunu produktu 1 - 2 nedēļās. Tādā veidā ir iespējams noteikt un izslēgt no diētas produktu, ko bērns nepanes.

 

Izvēlētajiem produktiem būtu jābūt maksimāli kvalitatīviem un ekoloģiski tīriem, bez pesticīdu un nitrātu paliekām, bez pārtikas piedevām. Tāpēc priekšroka dodama bērniem paredzētajam rūpnieciski ražotajam gatavajam ēdienam, kura kvalitāti un drošumu reglamentē attiecīgas pārtikas un uztura organizāciju prasības. Protams, var bērna ēdienu pagatavot arī mājas apstākļos, ja izmantojamie produkti ir zināmas izcelsmes - ekoloģiski tīri, svaigi un kvalitatīvi.

 

Vairāk informācijas par alerģijām meklē www.alergeo.lv

taschinka taschinka 19. May 2010, 14:41

man delam ir atopiskais dermatits un bija alergija uz olu baltumu un valriekstiem.ar olu viss kartiba alergija pargaja,cinijamies 2 gadus.dermatits paradas un pazud.

19. May 2010, 06:19

Daudz maz visu ievērojam, bet nekad jau viss nevar būt perfekti. Dzīvoju bailēs kaut kādā ziņā, man pašai - atopiskais dermatīts, tēta tētim un māsai - psoriāze. Ir, kam "pārmantoties" ☹ Tfu, tfu, tfu, ievērojam pareizu uzturu, lai gan jau ir nogaršots gan "Kārums", gan saldējums, gan viegls plovs bez asām, stiprām garšvielām. Neko nevar padarīt - bērns jau saprot, ka arī mūsu ēdiens ir garšīgs. Savos 9 mēnešos bērns grib visu vai viņam šķiet, ka visu grib un var 😀