Ādas problēmas, lietojot maisījumu

Ādas problēmas, lietojot maisījumu

16. Mar 2012, 11:34 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā rīkoties, ja mazulim, lietojot maisījumu, parādās ādas problēmas? Atbild pediatre Gerda Lielause.

 

Jautājums:

Manam dēliņam ir 8 mēneši,viņam jau no 2 mēnešiem parādījās aiz vienas austiņas izteikti sarkani plankumi ar raupju,  asu ādu - daktere teica ka tā ir diatēze.... Tas parādījās, kad sākām dzert piena maisījumu APTAMIL, nesen to  nomainījām uz SIMILAC ADVANCE - no sākuma pleķi sāka izbalēt, ādas raupjums arī normalizējās, pleķi sāka  izzust, tomēr pēc 3 dienām tas viss sāka atgriezties-sarkanie pleķi, ādas raupjums un nieze...


Sakiet lūdzu, kā man labāk rīkoties, kā lai to visu izārstē?"

 

Atbild pediatre Gerda Lielause:

 

Māmiņai jāpārdomā mazuļa ēdienkarte. Tā kā 8 mēnešu vecumā bērnam uzturā jāsaņem gan dārzeņus, gan augļus, gaļu un skābos piena produktus, tad rūpīgi jāizvērtē, vai kāds no šiem produktiem nekairina mazuli.Iespējams, ka adaptētais maisījums "nemaz nav pie vainas". 

 

Ar savu ģimenes ārstu vai pediatru jāpārrunā ēdināšanu. Jāatceras, ka oranžie un sarkanie produkti, dienvidu augļi bieži vien izraisa alerģiju. Bez tam alerģiska reakcija var izpausties ne tikai pēc momentālas alergēna saņemšanas uzturā (agrīna (ātra) alerģiska izpausme), bet arī, ilgtermiņā lietojot uzturā kairinātāju,tam uzkrājoties, kā vēlīna alerģiska reakcija.

 

Runājot par ādas lokālo terapiju, kā labu bezrecepšu līdzekli varu ieteikt "Essex" sērijas krēmu, vannošanas līdzekli, " Excipial pruri lotio" (bezrecepšu līdzekļi). Taču, ja nav vērojama uzlabošanās, tad ārstam jāizlemj par  nopietnāku ziedi, kas ir recepšu medikaments un/vai jādodas māmiņai ar mazo pacientu pie dermatologa. Diemžēl, neredzot bērnu klātienē, nav iespējams objektīvi izvērtēt ādas stāvokli.

 

Uzdod savu jautājumu, rakstot uz kristine@maminuklubs.lv!