Āboli pasargā sirdi

Āboli pasargā sirdi

09. Aug 2010, 11:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zinātnieki ir atklājuši, ka āboli palīdz novērst sirds un asinsvadu saslimšanas, kas ir trešais visizplatītākais nāves cēlonis sievietēm visā pasaulē.

 

ASV pētnieki veica pētījumu sēriju, kurā piedalījās ar 34 tūkstoši sieviešu, kurām bija iestājusies menopauze. Pētījuma laikā tika analizēti eksperimenta dalībnieču ēšanas paradumi, veselības stāvoklis, viņas uzturā lietoja daudzus produktus, kas satur flavonoīdus, tostarp ābolus.

 

Eksperimenta rezultātā tika konstatēts, ka cilvēki, kas bieži ēd ābolus, bumbierus un dzer sarkanvīnu, reti mirst no koronārās sirds slimības (stenokardijas, infarkta, aritmijas, u.c.) un citām sirds-asinsvadu slimībām.

 

Flavonoīdi ir dažādos augos, augļos un dārzeņos, tai skaitā tējā, kakao pupiņās un vīnogās (sarkanvīnā) sastopama ķīmisku vielu grupa. Tie ir fenola savienojumi, kuru labvēlīgā ietekme uz organismu ķīmiķiem un biologiem jau sen zināma - flavonoīdi darbojas kā antibiotikas, tiem ir pretaudzēju aktivitāte, pretiekaisuma, antioksidatīva un asinsvadu caurlaidību regulējoša iedarbība. Tie, ļoti iespējams, spēj aizsargāt arī pret pagaidām neārstējamo Alcheimera slimību, kuras pazīstamākās izpausmes ir atmiņas zudums un vecuma vājprāts.

 

Flavonoīdiem ir antioksidantiskas īpašības, tie palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs. Īpaši bagāti ar flavonoīdiem ir āboli.

 

Tieši sievietēm ieteikts palielienāt augļu un dārzeņu patēriņu uzturā, jo ilgtermiņā tas palīdz izvairīties no sirds saslimšanām.

25. Nov 2009, 20:48

mums nepaiet ne diena kad needam pasu audzetos abolisus.