8 veidi, kā Jūsu bērns saka „es mīlu Tevi!”

8 veidi, kā Jūsu bērns saka „es mīlu Tevi!”

08. Nov 2010, 09:37 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zīdainis neapskaus Jūs kā Džeks mīļoto Rozu „Titānikā”, gadu vecs bērns neteiks „mammīt, es Tevi mīlu!” un nezīmēs Jums sirsnīgas kartiņas ar sirsniņām. Mūsu mazuļi savu beznosacījuma mīlestību mums izrāda savādāk- tā, kā viņi to prot.

 

No dzimšanas līdz sešiem mēnešiem: dzimis, lai mīlētu

{smallpic:1}

Būsim reāli: zīdainis Jums nesniegs tādu atgriezenisko saikni pēc negulētām naktīm un grūtā darba, kādu Jūs vēlētos, bet, jo vairāk Jūs iepazīsiet savu mazuli, jo skaidrāk manīsiet, ka saite veidojas.

 {smallpic:2}

Smaids (kaut uz pussekundi): daudzi Jums noteikti apgalvo, ka agrīnie zīdaiņa vaibsti, kas atgādina smaidu, ir tikai refleksi. Neklausieties viņos! Jaunākie pētījumi atklāj, ka it kā nejaušs jaundzimušā smaids var nozīmēt daudz vairāk- bērns sāk attēlot Jūs.

 

Pirmie bērna smaidi sāk parādīties ap zīdaiņa sesto līdz astoto dzīves nedēļu. Parasti tas notiek, kad Jūs vai tētis uzsmaida bērnam- mazulis atbild. Tātad- saite padziļinās!

 {smallpic:3}

Uzmanīgi vēro Jūs: jau kopš dzimšanas bērns atpazīst mātes balsi, seju, smaržu. Pēc piedzimšanas zīdaiņa uzdevums ir savienot šīs lietas, kurām viņš uzticas, ar Jūsu seju- tāpēc mazais tik cītīgi Jūsos raugās. Viņš grib iegaumēt, kā izskatās mīlestība, rūpes un komforts, tāpēc nākamreiz, kad mazulis sāks Jūs pētīt, ļaujiet viņam sevī ieskatīties!

{smallpic:4}

Seši līdz divpadsmit mēneši: izdzīvo emocijas

 

Kļūst jautri- bērns iekāpis otrajā dzīves pusgadā un sāk pētīt pasauli sev apkārt. Viņš ik dienu apgūst jaunas prasmes un sāk izrādīt mīlestību acīmredzot!

 

Nemitīgi „prasās opā”: bērns Jums uzticas un Jūsu rokās jūtas drošībā. Zīdaiņi jau no dzimšanas brīža vēlas opā, bet paiet apmēram pusgads, līdz fiziski viņi iemācās pastiept pretī rociņas un parādīt, ko vēlas. Diemžēl vecāki bieži vien ierobežo šo bērna vēlmi sabiedrības stereotipu vai noguruma dēļ.

{smallpic:5}

Bučošanās: ap gada vecumu bērni sāk dot vecākiem bučas. Iesākumā tās, protams, nebūs skaistas bučiņas, gaidiet slapjas „bučas” ikvienā sejas vai pat ķermeņa vietā, kur bērns varēs tikt klāt!

 

Tas norāda, ka bērns sāk attēlot vecākus- viņš ir noskatījis, kā mamma izrāda bērnam savu uzmanību un mīlestību, un viņš vēlas darīt to pašu.

{smallpic:6}

Kad Jūs ejat prom, bērns pārdzīvo, raud: tā ir būtiska viņa attīstības iezīme, un viņš mācās to, ka Jūs vienmēr atgriezīsieties, ka arī tad, kad neesat līdzās, kad Jums nevar pieglausties, Jūs ESAT.

 

Šajā vecumā bērni izrāda pārspīlētas emocijas, un pasaules gals, kad Jūs ejat prom vai laimes uzplūdi, Jūs sagaidot, nozīmē tikai vienu- Jūs mīl. Mazs, nedrošs cilvēciņš, bet ar lielu mīlestību.

{smallpic:7}

12-20 mēneši: mamma totāli rullē!

 

Šajā vecumposmā bērns spēj vienā mirklī no maza eņģelīša pārvērsties velnēnā. Tāpat arī veidi, kā mazais izrāda savu mīlestību, kļūst sarežģītāki un, bieži vien, mēs tos pārprotam. Bērns izpēta pasauli, pārbauda robežas un- viņš paļaujas uz Jums, ka Jūs viņam palīdzēsiet, JO- viņš Jūs mīl. Jūsu mazulis ir tik ļoti aizņemts ar mācīšanos, pasaules izpēti, ka viņa mīlestības izrādīšana var nebūt tieša.

 

Atkārto visu, ko darāt Jūs: kad mazais atspēries stiepj Jūsu somu lejā pa trepēm, stumj pats savus ratus vai auklē lelli, viņš uzskatāmi pierāda, cik superīga  mamma viņa acīs Jūs esat. Tāpat kā pieaugušie, mazie imitē to cilvēku darbības, kuri viņam ir vistuvākie un vismīļākie.

{smallpic:8}

Meklē pie Jums mierinājumu, kad kas atgadījies: tādos brīžos nekas bērnam nebūs labāks mierinājums kā mammas klēpis. Fakts, ka bērns skrien pie Jums meklēt drošību un mierinājumu skaidri pierāda, ka esat bērnam vajadzīga un ka viņš Jūs nepārprotami mīl.

 

Reizēm sīku negadījumu mazais pārvērš milzīgā drāmā, ja vien mamma ir bijusi blakus un to redzējusi. Bērns vēlas, lai Jūs izrādāt viņam uzmanību un to, ka mīlat viņu tikpat ļoti, cik viņš mīl Jūs (ja Jūs raudat vai tēlojat, ka raudat, mazais taču skrien Jūs žēlot, vai ne?)

2

Pietaupa sliktu uzvedību tikai priekš Jums: bieži vien pret vistuvākajiem cilvēkiem bērns izturas niķīgi, kaprīzi, viņš kļūst par mazu velnēnu. Tas nav pats jaukākais veids, kā bērns izrāda savu mīlestību, bet tieši to viņš dara: tas ir dabisks veids, kā pārbaudīt robežas. Ja sabiedrībā bērns uzvedas labi, bet slikto uzvedību izrāda vakarā Jums mājās, tad esiet pārliecināta- Jūs esat sava uzdevuma augstumos: bērns zina, ka ar Jums ir droši un Jūs mīlēsiet un pieņemsiet viņu arī tad, ja viņš uzvedīsies slikti.

 

Pārstājiet domāt, ka kaprīzais, kliedzošais bērns vēlas Jūs izvest no pacietības- viņš vienkārši Jūs ļoti, ļoti mīl :)

 

Kā Tu esi pamanījusi, ka bērns pasaka- ES TEVI MĪLU?