10 ieteikumi skaistām kājām

10 ieteikumi skaistām kājām

20. Jul 2010, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vasara jau pusē, bet nekad nav par vēlu palutināt kājas un padarīt tās skaistākas, jo vingras un stingras kājas ir viena no sievietes galvenajām vēlmēm pludmales sezonas laikā! Konsultē „WELLSLIM CENTRA” ķermeņa estētikas speciāliste Linda Bāliņa.

 

Ja no nevēlamā apmatojuma uz kājām var atbrīvoties ātri, tad citu problēmu (sausa un neelastīga āda, pietūkums, celulīts utt.) novēršanai nepieciešama ilgstošāka un mērķtiecīgāka darbība. Turklāt šīs sākotnēji šķietamās tik mazsvarīgās estētiskās problēmas var pārtapt nopietnās veselības problēmās. Piemēram, celulīts iet roku rokā ar limfostāzi (liekā šķidruma uzkrāšanos), asinsvadu sieniņu trauslumu, saistaudu vājumu un vēnu varikozi, kas jau ir nopietna veselības problēma. Ja, palūkojoties spogulī, neapmierina kāda ķermeņa daļa un jūs vairs nevēlaties sev uzsmaidīt; ja kājas kļūst smagas, grūti tās ieaut apavos (tie pēkšņi kļuvuši par šauru) un asinsvadu tīklojums kļūst acīmredzams, ir laiks doties pie speciālista. Veiksmīgs rezultāts ir atkarīgs no tā, cik savlaicīgi tās novērsīsiet. Turklāt mazāka iespējamība, ka šīs problēmas nāksies risināt ar fizisku iejaukšanos vai procedūrām. Profilakses nolūkos svarīga arī pacienta līdzdalība, taču iepriekš vēlams doties pie speciālista uz konsultāciju, kuras laikā atbilstoši klienta finansiālajām iespējām sastādīs arī visatbilstošāko pašārstēšanās plānu.

 

10 ieteikumi skaistām kājām:


  • Īpaši sausa āda vērojama apakšstilbu rajonā, jo šajā zonā tikpat kā nav tauku dziedzeru. Ādas lobīšanos neiespaido ne ādas, ne veselības stāvoklis, bet gan vēlams par ādu regulāri parūpēties- kopt ar barojošo krēmu. To uzklājat arī ahileja cīpslas rajonā, uz ceļiem, elkoņiem un zem sēžamvietas, kur visbiežāk rodas ādas sabiezējumi.

 

  • Pēc ziemas perioda, kad organisms mazāk uzņēma šķidrumu un ilgu laiku pavadīja bezgaisa, sausās telpās, nepieciešams ādu atsvaidzināt. Pavasarī un vasarā jāmitrina āda, lai tā kļūtu tvirtāka, elastīgāka un līdz ar to- neveidotos strijas. Dienā izdzeriet vismaz 2 l šķidruma (karstās dienās tas atvieglo arī vēnu darbību)- tīra ūdens, bērza vai kļavu sulas, kā arī ādu palutiniet ar mitrinošu losjonu. Tomēr nelietojat daudz šķidruma pirms gulētiešanas, lai izvairītos no kāju pietūkuma. Vēlams izvēlēties ķermeņa kopšanas līdzekļus, kuru sastāvā ir A un E vitamīni, kolagēns un elastīns.

 

  • Tā kā saule ir viens no lielākajiem ienaidniekiem ādai, pirms un pēc sauļošanās lietojat speciālus, aizsargājošus ķermeņa kopšanas līdzekļus. Tie daļēji pasargās no ādās saslimšanām (tai skaitā ļaundabīgiem audzējiem), novērsīs ādas priekšlaicīgu novecošanos un ādas elastības zudumu.

 

  • Ādas un muskuļu tonusa, kā arī ķermeņa formas uzlabošanai nepieciešama neliela fiziska slodze. Kājām īpaši noderīga ir riteņbaraukšana svecītes pozā. Taču iesākumā noderēs vismaz 5-10 minūšu pastaigas katru dienu. Vajadzētu izvairīties no sporta veidiem ar pārmērīgu fizisko slodzi uz kājām (stepa aerobika u.c.) vai kustību pārtraukumiem (teniss, basketbols u.c.).

 

  • Pēc peldēm baseinā, ūdens tvertnēs un jūras ūdenī noskalojaties dušā, jo ūdenī atrodošās ķīmiskās, dezinficējošās vai cita veida vielas un baktērijas var veicināt iekaisumu. Pēc šāda kairinājuma ādai uzklājiet nomierinošu losjonu. Ja pieņem vannas peldes, ūdenim pievienojat kādu vannas līdzekli, kas padarīs nekaitīgāku hlorēto ūdeni. Sausai un jūtīgai ādai noderēs dažādas eļļas, vannas ciete vai sāls burbuļbumbas ar vīnogu kauliņu eļļu piejaukumu (tīrās sāls vannās iet nav ieteicams), piena vannas. Savukārt taukainai ādai vispiemērotākās ir zāļu, sāls vannas (sāls arī stimulē organismu, mazina tūsku un uzlabo nagu struktūru) un ēteriskās eļļas, kas ūdeni nepadara eļļainu, bet tikai izdala aromātu.

 

  • Ja kājas nogurst un sapampst, izvairieties no augstpapēžu kurpēm. Vēnu problēmu gadījumā lietojat kompresijas zeķbikses vai pusgarās zeķes (iepriekš par to izvēli vēlams konsultēties ar ārstu- flebologu). Kājas var atpūtināt arī sēžot, tās noliekot uz blakus krēsla, vai naktī, zem kājām paliekot spilventiņu (20- 40 cm augstumā). Vēlams pieņemt kontrastdušas, kad temperatūras maiņas ietekmē saraujas vēnu sieniņas un transportējas asinis, neļaujot veidoties samezglojumiem un uzkrāties asinīm.

 

  • Ja ir sēdošs vai stāvošs darbs, ik pa laikam vismaz 5 minūtes vajadzētu pastaigāt un izkustināt kājas. Nesēdiet ar sakrustotām kājām, lai nenosprostotu asinsvadus. Traucētā asiņu un limfas attece, ko izraisa saistaudu vājums veicina arī celulīta veidošanos.

 

  • Ja vēlaties nošaut divus zaķus- nesaslimt ar vēnu varikozi un izvairīties no celulīta, profilaksei (atkarībā no veselības stāvokļa un simptomiem) ieteicams apmeklēt dažādas procedūras. Mehāniskā limfodrenāža nostiprina asinsvadu sieniņas, aktivizē venozo atteci, veic limfodrenāžu un uzlabo ādas elastību. Vakuuma masāža veic limfodrenāžu un uzlabo ādas elastību. Aukstā aptīšana (kriosaitēšana) sašaurina asinsvadu sieniņas, samazina pēdu un pakšstilbu tūsku, drenē limfu un novērš smaguma sajūtu kājās. Ietīšanas metode samazina apjomu un veic limfodrenāžu. SPA maskas bagātina ādu un asinsvadus ar tai nepieciešamajiem mikroelementiem un palīdz izvadīt šlakvielas.

 

  • Ja kājas pastiprināti pietūkst, ikdienā vēlams lietot speciālas ziedes ar atvēsinošu efektu, kas mazina diskomfortu. Vēnu sieniņas tās padara elastīgākas un veicina asins plūstamību. Tā kā šo krēmu sastāvā ietilpst glicerīns, antivarikozo krēmu var izmantot kā ikdienas mīkstinošo kāju krēmu. Ar to ieziež kājas apakšstilbu līdz celim (var smērēt arī virs plānajām zeķbiksēm). Šie krēmi ir nopērkami bez receptēm, tomēr par to nepieciešamību un piemērotamību, konsultējaties ar ārstu- flebologu.

 

  • Kājas vēlams pavingrināt, piemēram, paslieties uz pirkstgaliem un nolaisties uz papēžiem, vai stāvot, pēdu kustināt no augšas uz leju. Lai sasniegtu vēlamāku rezultātu- regulētu venozo atteci, izvadītu šlakvielas un vienlaicīgi formētu kāju augšdaļu, gurnus ieteicama arī skulpturālā masāža. Tā spēj ne tikai kājas padarīt tievākas, bet arī tās vērst mazliet resnākas- piešķirt vēlamo formu.