10 speciālista padomi bērna pēdu veselībai

10 speciālista padomi bērna pēdu veselībai

15. Oct 2017, 00:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēdas un pirkstu deformācijas, X-, O- kājas, iegurņa asimetrija, stājas vājums un pat skolioze – tā ir tikai daļa no izplatītām pēdas un stājas problēmām, kuras speciālisti min kā tādas, kuru aizmetņi ir pamanāmi un novēršami jau ļoti agrīnā vecumā. Pēdas funkcija ir visu amortizēt, pēdas nes visu ķermeņa svaru, tālab ikvienam vecākam ir vērtīgi ik pa laikam vairāk papētīt sava mazuļa pēdiņas, gaitu, stāju, kā arī ik dienu nodrošnāt tieši pēdām veselīgu vidi – ērtus un kvalitatīvus apavus, daudzveidīgas kustības un iespēju individuāli attīstīties.

“Manuprāt, tieši novērošana ir svarīga! Tas ir gan vecāku, gan speciālistu pienākums, savlaicīgi pamanīt jebkādas novirzes no normas. Un mūsdienās ir daudzas iespēju, to starpā arī “gudri apavi” ar pašdiagnosticējošām zolēm, kas vecākiem ļauj arī pašiem novērtēt bērna pēdu veselību,” apgalvo “Veselības centrs 4” Bērnu veselības centra bērnu fizioterapeite Jekaterina Ješova.

Lūk, desmit bērnu fizioterapeites padomi vecākiem, lai ikdienā nodrošinātu mazuļa pēdām draudzīgu vidi un sekmētu pēdu veselību. 

1. Vēro bērna gaitu un stāju. Bieži vien tieši gaita pirmā ļauj pamanīt novirzes no normas, kuru patiesais iemesls ir pēdu veselības problēmas.

2. Izpēti bērnu apavu zoles. Salīdzini abu kāju apavu zoles. Nodilums uz ārzoles var norādīt, ka bērns noslogo jeb liek vienu vai abas pēdas nepareizi.

3. Nodrošini bērna pēdai iespēju attīstīties dabiski. Ja mazuļa pēda ir vesela, neierobežo to un ļauj tai iespējami daudzveidigi kustēties. Piemēram, bērnam, kurš vēl nestaigā, bet sēž ratos nav nepieciešami apavi, kāju nevajag lieki noslogot.

4. Ļauj bērnam staigāt basām kājām pa nelīdzenām virsmām, piemēram, akmentiņiem vai čiekuriem.

5. Rūpīgi izvēlies ikdienas apavus bērnam. Apaviem jābūt komfortabliem, atbilstoša izmēra, stabiliem, ar elastīgu zoli un papēdi aptverošiem jeb ar stingru kapi.

6. Izvairies no pārlieku platiem, mīkstiem apaviem, kas gan aizsatgā pēdas, taču nenodrošina ne pēdas stabilitāti, ne fiksāciju korektā stāvoklī.

7. Atceries! Bērnam nepieciešami jauni apavi, īpaši periodā, kamēr bērna pēda vēl nav izveidojusies. Lietotajiem apaviem var būt deformācijas no iepriekšējā lietotāja, un tas var sekmēt nepareizu pēdas veidošanos.

8. Rotaļājies mērķtiecīgi. Izvērt pēdu muskuļu nostiprināšanu par rotaļu, piemēram, aicini bērnu ar kāju pirkstiem no zemes satvert un pacelt zīmuļus, pogas vai citus sīkus priekšmetus. Sarīko mazas šķēršļu joslas, kuras jāpaŗvar ejot uz pirkstgaliem, papēžiem vai pēdu ārējām malām.

9. Nodrošini bērna pēdām sabalansētu slodzes un atpūtas režīmu. Ir ļoti svarīgi, lai bērns sāk valkāt labus, pareizus apavus. Svarīgi, lai apaviem ir slēgts papēdis, lai zolīte būtu mīksta un elastīga, lai purngalā nav saspiesti pirksti.

10. Uzmanies, lai  arī aukstā laikā bērna pēdai apavos ir ērti. Rūpējoties par pēdas siltumu un valkājot papildu zeķītes, pēda zābakā nereti tiek saspiesta. Tas traucē asinsrites sistēmu, veicina pirkstu deformācijas.

 20161004112852-69166.jpg