“Apeirons” un “Baby room” uzsāks vērienīgāko vides pieejamības apsekošanu Latvijā

“Apeirons” un “Baby room” uzsāks vērienīgāko vides pieejamības apsekošanu Latvijā

28. May 2014, 09:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

80% jaunbūvētu un renovētu ēku nav pieejamas cilvēkiem ar invaliditāti

Vides pieejamības rādītāji cilvēkiem ar invaliditāti un vecākiem ar bērniem ratiņos Latvijā ir visai zemi. Tā piemēram, 2012. gadā Labklājības ministrijas veiktajā apsekojumā secināts, ka tikai 28% ēku, kas celtas vai renovētas par Eiropas Savienības līdzekļiem, ir nodrošināta vides pieejamība personām ar dažādiem funkcionāliem traucējumiem. Arī Invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” vides pieejamības auditu rezultāti parāda, ka cilvēkiem ar kustību, redzes un dzirdes traucējumiem nav pieejama lielākā daļa jeb 80% jaunbūvētu un renovētu ēku.

Lai apzinātu tās iestādes, veikalus, atpūtas un izklaides vietas, kā arī infrastruktūras un vides objektus, kas pieejami cilvēkiem ar invaliditāti un vecākiem ar bērniem ratiņos, invalīdu un viņu draugu apvienība “Apeirons” un biedrība “Baby room” ar VAS “Latvijas dzelzceļš” un uzņēmuma “Rimi Latvia” atbalstu uzsāks vērienīgāko vides pieejamības apsekošanu Latvijā. Tās laikā tiks apsekoti un pārbaudīti vairāki tūkstoši vides objektu visā Latvijā, kas vēlāk tiks apkopoti mobilajā aplikācijā “Mapeirons”. Aplikācija ļaus lietotājiem ērti pārliecināties par vides pieejamību, tādējādi ļaujot viņiem dzīvot pilnvērtīgu dzīvi un kvalitatīvi pavadīt laiku ārpus mājas.

Aicinām mediju pārstāvjus iepazīties ar esošo situāciju vides pieejamības jomā Latvijā, kā arī vērienīgākā vides apsekošanas projekta “Mapeirons” ideju un plānotajām aktivitātēm 

ceturtdien,  29. maijā, plkst. 11:00 Rīgas centrālajā dzelzceļa stacijā

(centrālā ieeja starp Narvesen un The Body Shop veikaliem)

Pasākuma programma:

  • VIdes pieejamība Latvijā: esošā situācija, lielākie izaicinājumi, vajadzības un trūkumi
  •  “Mapeirons” projekta norise un Latvijas “mapeironizācijas” reģionu maršrutu karte
  • Sabiedrības iesaistīšanās mehānisms “Mapeirons” aplikācijas tapšanā
  • Praktiski paraugdemonstrējumi: vides pieejamības priekšnoteikumi cilvēkiem ratiņkrēslos