Zīšanas reflekss. Kāpēc tas ir tik svarīgs?

Zīšanas reflekss. Kāpēc tas ir tik svarīgs?

22. Feb 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zīšanas reflekss parādās jau uzreiz pēc bērniņa piedzimšanas, norādot uz mazuļa veselīgu attīstību, bet sāk izzust aptuveni 2,5 gadu vecumā. Domā, ka tas ir vajadzīgs tikai, lai apmierinātu izsalkumu? Izrādās, tā nebūt nav!

Sandras Lases zīdīšanas lekcija topošajiem vecākiem Online

6 iemesli, kāpēc zīšanas reflekss ir tik nozīmīgs

  • Dzimšanas laikā bērniņš piedzīvo smagu fizisko un emocionālo stresu. Viņš nav pieradis dzīvot ārpus māmiņas vēdera un neuztver savu ķermeni kā atsevišķu veselumu, tāpēc mazulis izmanto katru iespēju, lai apvienotos atkal ar māmiņu, un zīšana tādu sajūtu viņam nodrošina. Jā, zīšanas reflekss ir dabīgs process, kas mazulim pēc dzemdībām palīdz atjaunot saikni ar māmiņu.
  • Zīšanas reflekss ir psihoemocionālā stāvokļa ļoti svarīgs faktors. Zīžot bērniņš pārstāj izjust stresu, nomierinās un ātrāk aizmieg. Zīšana ir galvenais veids, kas pirmajā dzīves gadā palīdz mazulim nomierināties un justies aizsargātam.
  • Zīšana arī palīdz sagatavoties mazuļa runas attīstībai nākotnē. Jo pareizāk mazulis zīž, jo pareizāks ir satvēriens, jo sekmīgāk bērniņš nākotnē apgūs runāšanu un, kā liecina dažādi pētījumi, būs arī mazāka varbūtība, ka saskarsies ar dikcijas problēmām.
  • Zīšana ir neverbālā komunikācija ar māmiņu. Mammai un mazulim nav vajadzīgi vārdi, lai viens otru saprastu. Kaut arī mazuļa komunikācija ar māmiņu nav vārdiska, mamma ir pirmā persona, ar kuru mazais cilvēciņš iemācās sazināties. Starp citu, vai zināji, ka, izmantojot neverbālo komunikāciju, cilvēks saņem līdz pat 90% no visas informācijas?
  • Mazulis cenšas visus priekšmetus ievietot mutē, kas ir veids, kā bērniņi izpēta pasauli. Un tā nav nejaušība, jo bērna smadzeņu attīstība ir tiešā veidā saistīta ar mutes kustībām un nervu galu stimulēšanu mutes dobumā.
  • Starp citu, zīšana mazulim palīdz apgūt pirmās prasmes orientēties telpā un saglabāt līdzsvaru.

VISI SVARĪGĀKIE JAUTĀJUMI PAR VEIKSMĪGU KRŪTS ĒDINĀŠANU - 

E-LEKCIJĀ

Zīdīšanas ABC