Stalīdzāne: dienas režīms palīdz radīt drošības sajūtu

Stalīdzāne: dienas režīms palīdz radīt drošības sajūtu

24. Jan 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kad piedzimst mazulis, ir tik daudz neatbildētu jautājumu, kurus Māmiņu Klubs steidz atbildēt, tādēļ parunāsim par to, vai tikko dzimušama mazulim ir vajadzīgs noteikts dienas režīms. Konsultē fizioterapeite Kristīne Stalidzāne. 

Piedzimstot mazulim viss ir jauns un nezināms un viņam ir nepieciešams laiks, lai pierastu pie plašās pasaules un tās noteikumiem, taču mums, vecākiem, tā vien gribas, lai pēc iespējas ātrāk mūsu mazulis jau kļūtu paredzamāks un viņam izveidotos noteikts dienas režīms.

„Protams, ne vienmēr dzīvē viss  notiek tā, kā gribētos, jo bērns pasaulē nāk ar savu raksturu, viņš piedzimst savā laikā- kāds piedzimst no rīta, kāds piedzimst arī vakarā, tas arī jārespektē, protams, ka ģimenē parādās stresiņš un mamma uztraucas, tētis uztraucas un tas arī rada haosu mājās un vēl klāt, protams, ir radinieki- omītes, opīši- kas arī grib apciemot mazo, kas viss padara dienu traģisku tāpēc arī noteikti vajadzētu mammām izdomāt kādu konkrētu struktūru, saplānojot dienas lielāko daļu,” iesaka fizioterapeite Kristīne Stalidzāne.

Protams, tik mazam bērniņam dienas režīma esamība nenozīmē, ka turpmāk stingri kā pēc pulksteņa mūsu mazais ēdīs deviņos, ies gulēt desmitos, bet no divpadsmitiem līdz vieniem dienā pavadīs laiku rotaļājoties, tomēr vismaz aptuvenai darbību secībai mammai un tētim ir jābūt skaidrai.

Fizioterapeite pamato režīma nepieciešamību: „Reizēs, kad mamma ar mazuli  ir mājās un ir ierasta vide, viss ir kārtībā arī dzīvojot bez režīma, bet kad atnāk kāda viešņa, tad viss pēkšņi ir juku jukām, tomēr ja ģimenē ir kāds skaidrs režīms, tad ir daudz grūtāk izsist no līdzsvara un ikdiena paiet daudz mierīgāk un pozitīvāk.”

Bērnam var lieliski ierādīt ikdienas rituālus,kas ir daļa no dienas režīma, piemēram, ja mamma liek bērnu savā gultiņā, tad nāk miedziņš un būs jāguļ; ja dodas uz rotaļu stūrīti, tas liecina par to, ka būs laiks rotaļām.

Viens no visu bērnu mīļākajiem rituāliem ir vannošanās, kuras laikā mēs ne tikai apkopjam mazulīša ādu, bet arī ļaujam mazulītim izbaudīt šļakstīšanās priekus un galu galā patīkami nogurt, lai pēcāk dotos saldā nakts miedziņā - un lai tas būtu vēl saldāks, jau pirms mazulīša likšanas vannā varam silto ūdentiņu papildināt ar patīkamiem un tieši mazulīša ādai piemērotiem mazgāšanas līdzekļiem, kas satur dažādus nomierinošus aromātus, piemēram, lavandu - un vai nav patīkami zināt, ka lavanda ne tikai nomierina, bet arī stiprina imunitāti? Tieši tādēļ arī pēc vannošanās ieziežot mazulīti ar krēmiņu vai losjonu, vēlams izvēlēties tieši ar lavandu papildinātus līdzekļus, lai pastiprinātu tās labvēlīgo iedarbību uz mūsu mazulīti.

Ģimenē ienākot mazulim, bieži vien vecāki atzīst, ka viņu pašu ikdiena pilnībā mainās, jo nu daudz svarīgāka šķiet mazuļa labsajūta nekā pašu laiks un sajūtas. Fizioterapeite Kristīne Stalidzāne atgādina: „Nekādā gadījumā vecāki nedrīkst aizmirst par sevi, jo tomēr pats svarīgākais ir vīra un sievas attiecības, jo bērns ienāk ģimenē; ja mammai un tētim viss ir kārtībā, labs noskaņojums un ir harmoniska vide, protams, ka arī bērns tāds būs.”

Noteikts dienas režīms būs liels ieguvums gan mūsu bēbītim, gan mums pašiem, tādēļ centīsimies to izveidot savam mazajam ķiparam, atceroties, ka svarīgākās jaundzimušā dienas režīma sastāvdaļas ir ēšana, čučēšana, gaisa peldes, kas palīdzēs bēbītim norūdīties un sniegs iespēju mazajam kārtīgi izkustēties, izspārdīties un iepazīt savu ķermeni, kā arī pastaigas svaigā gaisā un rotaļas un protams, protams, vannošanās, ko aktīvākajiem mazuļiem ieteicams veikt no rīta, savukārt mierīgajiem- vakarpusē. Protams, veicot ikvienu darbību, māmiņai jāatceras izmantot īpaši mazulim izstrādātus ādas kopšanas un aprūpes līdzekļus, kā arī nepārtraukti sarunāties ar mazulīti un samīļot viņu.

Mūsu dzīvē nekad nekas nebūs pilnīgi perfekti izplānojams, tādēļ, mīļie, pat ja reizēm ar mūsu mazulīša dienas režīmu viss aiziet šķērsām, neuztrauksimies, bet mierīgu prātu turpināsim iecerēto, jo tikai mierīgi vecāki palīdzēs nomierināties arī mazulim un atgriezties pie normāla dienas režīma.

Māmiņu klubs

Vai Tavam bērnam ir dienas režīms? Kā tādu izveidoji?

20150112133410-14018.jpg

 

Jaunajām Huggies® Elite Soft ir īpaši mīksts slānis SoftAbsorb, kas uzsūc šķidro vēdera izeju un mitrumu sekunžu laikā, palīdzot mazuļa ādu saglabāt sausu.

Autiņbiksītes izgatavotas no materiāliem ar mikroporām, kas ļauj ādai elpot. Bet jaunie, mīkstie, mazie spilventiņi rada maigu barjeru starp mazuļa ādu un vēdera izeju! Huggies® Elite Soft autiņbiksītēs iestrādāta arī īpaša iekškabatiņa, kas palīdz novērst noplūdes.