Šodien visā pasaulē tiek atzīmēta priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena

17. Nov 2017, 13:27 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šodien, plkst. 15:00 Rīgas Lutera baznīcas draudzes centrā, Torņkalna ielā 5, tiks atzīmēta Pasaules priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena, kuras ietvaros notiks priekšlaicīgi dzimušo bērnu koncerts un zīmēju izstāde. Pasākums tiek rīkots, lai ļautu sanākt kopā un dalīties pieredzē tiem vecākiem, kuri saskaras ar līdzīgiem izaicinājumiem. 

17.novembrī visā pasaulē tiek atzīmēta Pasaules Priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena. Priekšlaicīgi dzimis bērns ir bērniņš, kurš piedzimis laikā no 22. līdz 36. grūtniecības nedēļai. Priekšlaicīgas dzemdības pasaulē sasniedz vidēji 5 – 10% no visām dzemdībām, bet Latvijā – aptuveni 6%. 

Vecāku medija Māmiņu klubs vadītāja Sandija Salaka uzsver, ka "priekšlaicīgi dzimuši bērniņi ir tie, kas mums var parādīt to, cik mēs paši esam stipri. Cik stipra ir mūsu sabiedrība. Ir svarīgi, ka vecāki var justies droši un zināt, ka vienmēr būs kāds, kas būs blakus, palīdzēs un atbalstīs. Arī Māmiņu klubā esam snieguši palīdzību un atbalstu vecākiem, kas piedzīvojuši un saskārušies ar priekšlaicīgi dzimušu bērniņu audzināšanu, tapēc šogad īpaši aicināsim Māmiņu Kongresa dalībnieces - topošās un jaunās māmiņas, jaunās ģimenes, vecvecākus, draugus un radus ziedot un atbalstīt priekšlaicīgi dzimušo bērnu vecākus." 

Šogad,  Māmiņu kluba rīkotajā MĀMIŅU KONGRESĀ  aicinām ikvienu iesaistīties un atbalstīt priekšlaicīgi dzimušos bērniņus un viņu vecākus, ziedojot biedrībai "Esmu klāt"

20171117101000-96081.jpg

Ik gadu pasaulē nāk ap 15 miljoni bērniņu, no kuriem vismaz viens no 10 jaundzimušajiem piedzimst pirms laika. Savukārt Latvijā katru gadu priekšlaicīgi, jeb agrāk par pilnām 37 grūtniecības nedēļām, dzimst vairāk nekā 1000 zīdaiņi.
Bieži vien iemesli, kāpēc mazulis piedzimst priekšlaicīgi, nav zināmi. Taču ir skaidrs, ka priekšlaicīgi dzimušiem mazuļiem ir nepieciešams veltīt īpašas rūpes un uzmanību, jo viņi pasaulē ieradušies vēl līdz galam nesagatavoti.

Priekšlaicīgi dzimušo bērnu diena visā pasaulē tiek atzīmēta  17.novembrī, lai pievērstu sabiedrības uzmanību šo bērnu esamībai, viņu grūtajam dzīves sākumam, iespējām atbalstīt un palīdzēt.

Lai sniegtu atbalstu vecākiem, kuru ģimenēs bērni dzimuši pirms paredzētā laika ir izveidota arī mājas lapa www.piedzimuagrāk.lv, kurā pieejama visa nepieciešamā informācija par priekšlaicīgi dzimušiem mazuļiem un to, kā rīkoties, lai saņemtu psiholoģisku un praktisku palīdzību.