Sargi krūtis!

Sargi krūtis!

27. May 2013, 12:23 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visiem zināms, ka krūts ēdināšana ir neatņemama mazuļa fiziskās un psiholoģiskās attīstības daļa. Un tomēr, dažkārt prieks, ko sniedz būšana kopā ar mazuli, sagādā arī sāpīgas sajūtas, kas var rasties arī krūts ēdināšanas procesā. Kas jādara, lai izvairītos no šādiem fiziski sāpīgiem brīžiem, uzzināsi, lasot tālāk.

Uzreiz pēc mazuļa dzimšanas un pirmajās dienās, kad krūts ēdināšanas process vēl tikai pilnveidojas, krūts galiem ir liela slodze, ko jaunās māmiņas krūtis nekad vēl nav izbaudījušas, un tā rezultātā var rasties iekaisums krūtīs, krūts gali var būt sarkani, pietūkuši, sāpīgi. Dažkārt tie pat mazliet asiņo.

Ir vairāki vienkārši paņēmieni, ko ievērojot, var izvairīties no šādām problēmām, pasargājot savas krūtis savlaicīgi.

Pirmais noteikums - mazulim krūts jāsatver pareizi!

Jāpārliecinās par to, ka mazulis pareizi satver krūti. Galvenais palīdz šajā pēcdzemdību posmā ir tieši medicīnas personāls dzemdību iestādē, jo tam būtu tev jāierāda pareiza tehnika, pie kuras pieturēties arī nākotnē.

Otrais noteikums - higiēna

Krūtis jāmazgā ar ūdeni, nav nepieciešamības lietot ziepes, jo tās krūšu ādu padara sausu, un rada tātad - labvēlīgu vidi plaisām. Krūtīm ik dienu būtu jābauda gaisa peldes, jo pastāvīgais mitrums, ko rada krūšturu ieliktnīši, arī palīdz veidoties plaisām uz krūts galiem. Vienmēr jārūpējas par to, lai krūšu āda būtu sausa, lai tā varētu elpot un pilnvērtīgi pildīt savas funkcijas.

Trešais noteikums - piemērots krūšturis

Ļoti svarīgi, lai šis apģērba gabals tiktu izvēlēts maksimāli precīzi. Nenēsā krūšturi, kam ir plastmasas detaļas vai sintētisks materiāls, kas neļauj ādai elpot. Izvairies no pārāk ciešas veļas, kas var izraisīt pat piena sastrēgumus. Arī tas krūšu galiem nenāks par labu.

Ja nepatīkamais tomēr ir ar tevi atgadījies, lieto ziedi, kas satur dekspanenolu, ko var uzziest uz ādas uzreiz pēc mazuļa pabarošanas.

Altermed Panthenol 5% ziede - lieliska izvēle šādiem gadījumiem!

20130402130510-60879.jpg


Ziede paredzēta rūpēm par:

  • sausu, saplaisājušu, sasprēgājušu ādu;
  • iekaisušu roku ādu;
  • krūts galiem krūts ēdināšanas periodā.

Bez tam, šo ziedi var izmantot kā profilakses līdzekli cīņā ar autiņbiksīšu dermatītu. Tāpat tā der arī rūpēm ar ādu, kad to skāris atopiskais un kontaktais dermatīts. Ziede derēs arī periodos starp saasinājumiem.

Ziedi ir viegli lietot, to jāuzziež uz bojātās ādas laukuma, un tā uz ādas atstāj tādu kā aizsargkārtiņu. Ziedes sastāvā nav nedz krāsvielu, nedz sintētisku aromatizatoru, tā rezultātā ziedi var lietot uz visām jūtīgajām ķermeņa daļām.

Lai krūts ēdināšana sagādā prieku gan tev, gan bēbītim!

Māmiņu Klubs 

Eksperts

Sandra Lase

Zīdīšanas konsultants IBCLC, Latvijas Zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācijas dibinātāja
Sandra Lase Vecāku skolā