SABĪNE: Tik ļoti svarīgie pieskārieni

13. Jan 2014, 14:10 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņam ir 5 jūtu orgāni, un āda ir lielākais no tiem, tāpat tas ir arī pirmais orgāns, kas mazajam cilvēciņam attīstas.

Vēl pirms mazulīša dzimšanas ir iespējams ar bērniņu komunicēt, pateicoties pieskārieniem: māmiņa glāsta vēderiņu, bērniņš atbild uz šiem pieskārieniem ar maigām kustībām, spērieniem.

20140106131340-15434.jpg

Kad bērniņš ienāk šajā pasaulē, pats labākais, ko māmiņa viņam var sniegt - ir maigi glāsti, kas bērniņam nozīmē sajust, ka viss šajā pasaulē ir labi un droši.

Mūsdienās visiem ir jau zināms, ka mazuli ar māmiņas rokām nav iespējams izlutināt, un bērniņam ir svarīgi pēc iespējas biežāk sajust māmiņas siltumu. Tāpēc pirmais, ko dara ārsti pēc bērniņa piedzimšanas - liek viņu mammai uz puncīša.

Katra māmiņa pēc tam visu mūžu atceras šo brīdi, kas ir viens no laimīgākajiem brīžiem viņas dzīvē. Mazais, neaizsargātais kamolītis guļ uz krūtīm un notiek māmiņas lomas apzināšanās.

Māmiņai gribas ņemt bērniņu pēc iespējas biežāk rokās, likt viņu pie krūts, jo šajos brīžos rodas mātes instinkts, izstrādājas pieniņš, un mazulis nomierinās, saldi iemieg.

Neatņemiet mazulim šo iespēju, ņemiet viņu rokās biežāk, lai viņš dzirdētu jūsu sirdspukstus, jūsu elpošanu un atcerētos par pašu drošāko vietu uz zemes - māmiņas punci.

Cilvēki visas savas pieaugušā dzīves laikā cenšas atgūt šo absolūtās drošības sajūtu, ietinoties siltā pledā, saritinoties kamoliņā, lēnām pašūpojoties šūpuļkrēslā vai ļaujoties citiem šāda veida priekiem.

Mums šī drošības un patvēruma meklēšanas nepieciešamība ir ļoti izteikta, jo mūsu laikos nebija pieņemts mazuļus tā ņemt rokās..

 20140106131347-65997.jpg

 

Mazulim pēc dzimšanas ir nepieciešama taktilā komunikācija. Taktilā komunikācija ir veids, kā attīstīt bērnu, sniedzot viņam drošības sajūtu.

Šī ir zviedru metode, ko izstrādājusi pedagoģe Ilva Elnebi. Viņa ir praktizējusies vairākās valstīs, un, atrodoties bērnu patversmē Āfrikā, kur bija šausmīga nabadzība - jaundzimušos lika pa trim vienā gultiņā, un pieaugušo uzmanība pietika tikai tam, lai reizi noteiktā laikā bērniņu pabarotu.

Katru nakti mira vairāki zīdaiņi, iemesls - pēkšņās nāves sindroms. Viss tāpēc, ka bērniņš, nejūtot piesārienus, nesaprot - vai viņš vēl ir dzīvs, un viņš pārstāj elpot.

Elnebi lika auklītēm ņemt rokās katru zīdaini 15 minūtes dienā, šūpināt viņu rokās, glāstīt viņa ķermeni un dziedāt tam dziesmiņas. Rezultāti bija iespaidīgi, mirstība samazinājās.

Un tās ir tikai 15 minūtes dienā, kas nepieciešamas, lai mazulis izdzīvotu.

Ja mazuli kopš dzimšanas ņem rokās, glāsta, samīļo viņu, sarunājas ar viņu, tad tas noteikti pozitīvi ietekmē viņa attīstību.

Gribētu mazuļu māmiņām sniegt vairākus padomus:

1. Jūsu rokas mazulim nav greznība, bet gan nepieciešamība - pilnvērtīgai eksistencei.

Pēc iespējas biežāk ņemiet mazuli rokās, piespiediet viņu pie krūtīm, lieciet kailu mazulīti sev uz vēdera, lai viņš justu jūsu elpošanas ritmu un dzirdētu jūsu sirdspukstus. Ja rokas piekūst, iesieniet mazuli slingā, tas atgādinās viņam par burvīgo laiku, kad viņš vēl bija daļa no jums.

2. Sarunājieties ar savu mazuli, dziediet viņam šūpuļdziesmas, veiciet maigu, glāstošu masāžu, nosaucot visas ķermeņa daļas, kurām pieskaraties.

 – Es mīlu tavas rociņas, es mīlu tavas kājiņas, un mīlu tavu puncīti..

3. Vestibulārā aparāta attīstības veicināšanai, mazuli šūpiniet rokās, vai, turot viņu rokās, lēnām šūpojieties no vienas puses uz otru.

Neliedziet mazulim savu mīlestību, tās nekad viņam nebūs par daudz. Laba mamma jaundzimušajam ir tā, kas viņu ēdina pēc pieprasījuma un ņem viņu bieži rokās.

Mamma mazulim jaundzimušā vecumā ir vesela pasaule, un jūsu uzdevums ir darīt visu, lai šī pasaule bērniņam būtu droša.

Par taktilo komunikāciju visu var izlasīt Ivas Elnebi grāmatā "Pieskaries man".

                                                             Sabīna Bakiļina, pirmsskolas pedagoģe

Maksimiliāna un Aminas mamma

 

Mūsu visu laiku vislabākā maigā aizsardzība! 

20131104184531-15364.jpg

Meklē labākajos Latvijas veikalos! Neaizmirsti Huggies® jaundzimušo autiņbiksītes ielikt savā dzemdību somā, lai pirmā satikšanās lielajā pasaulē būtu maiga, mīksta un sausa!

 

20131104200519-71679.jpg