Pie kāda speciālista vērsties koliku gadījumā?

Pie kāda speciālista vērsties koliku gadījumā?

11. Dec 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pats izplatītākais koliku diagnostikas apgalvojums nācis no pediatra Morisa Vessela 1954.gadā:"Kolikas ar ir vesela bērniņa asaru lēkmees, kas ilgst vismaz 3 stundas no vietas, vairāk kā 3 dienas nedēļā sākot no 3 nedēļu vecuma.

Kolikas ir aptuveni 10-30% bērnie visā pasaulē, neatkarīgi no bērniņa dzimuma. Koliku iemesli nav pārāk izpētīti, attiecīgi nav arī līdz galam saprotami, savukārt ārstēšanās metodes ir ierobežotas un samērā mazefektīvas.

Mediķu viedoklis attiecībā uz kolikām, koliku ārstēšanu atšķiras.

Pie kā vērsties pēc palīdzības, ja bērniņam ir kolikas?

Pediatrs, ģimenes ārsts

Pirmais palīgs šajā lietā, protams, ir bērna ārsts. Pediatri visbiežāk iesaka masāžas, tautas līdzekļus, kā arī pilienus vai sīrupus, kas palīdzētu mazināt gāzu burbulīšu rašanos mazuļa puncī.

Krūts ēdināšanas speciālists

Krūts ēdināšanas speciālsits palīdzēs veiksmīgi un pareizi turpināt mazuli ēdināt ar krūti, jo viens no koliku iemesliem var būt arī nepareiza krūts satveršana, kad ēšanas laikā mazulis daudz sarijas gaisa. Pie šī speciālista pieraksti būs brīvi, nereti konsultācijas pat ir bezmaksas.

Osteopāts

Aizvien biežāk mēs saskaramies ar citu vecāku atsauksmēm un informāciju par to, ka koliku gadījumā var palīdzēt ārsts - osteopāts. Osteopāti atsakās samierināties ar to, ka "viss pats no sevis pāries", jo arī praksē ir pārliecinājušies par to, ka zarnu kolikas saistītas ar dzemdību traumu, kas vēlāk var izraisīt smagas sekas. Osteopāts palīdzēt var jau pirmajā vizītē.

Osteopātija ir zinātne, kuras ietvaros cilvēks tiek ārstēts ar maigo roku iedarbību, šī masāža atšķiras no citām, tā ir daudz dziļāka, ar kompleksu pieeju. Ārstnieciskais osteopātijas efekts pamatojas uz harmonizāciju un organisma mehānisko balansu.

Homeopāts

Ja jau agrāk esat bijuši pie homeopāta un pārliecinājušies par tā darba efektivitāti, tad šis speciālists var palīdzēt arī koliku gadījumā. Daži uzskata, ka homeopātija palīdz tikai ar iedvesmas un ticības spēku, bet uz zīdaiņiem ietekmi atstāt var tikai īsti brīnumlīdzekļi Visbiežāk homeopāti koliku gadījumā iesaka tādus līdzekļus kā rūgtais ķirbis (Colocynthis), rieksti (Nux vomica), magnija fosfāts (Magnesium phosphoricum), svins (Plumbum metallicum). Ja ir paaugstināta gāzu veidošanās var izmēģināt arī tādas homeopātiskās zāles kā Lycopodium, sudraba nitrāts (Argentum nitricum), kāda īpaša koka miza (China). Bet, protams, ir skaidrs, ka viss tiek ieteikts lietošanai individuālā kārtībā.

Bērnu gastroenterologs

Ja nekas no augstākminētā nepalīdz, tad pediatrs var ieteikt doties pie bērnu gastroenterologa. Zīdaiņiem pirmā dzīves gada laikā zarnu trakts turpina attīstīties un dažkārt, lai pārstrādātu kādu pārtikas produktu, tam trūkst fermentu. Dažkārt tā notiek arī ar māmiņas pienu, un tad to sauc par laktozes nepanesību. Tādā gadījumā bērniņam jādod papildus ferments, kas šķaida laktozi un sāpes mazuļa puncītī mazināsies.

Bērnu ķirurgs

Koliku periods nav ilgs, un tas noteikti pāries, bet, ja bērniņš turpina spēcīgi raudāt un jums šķiet, ka situācija ir jau kritiska, mazuli var atrādīt arī ķirurgam, kas pārbaudīs, vai mazulim nav nabas trūce.

Neirologs

Neirologs nosūtīs uz USG, kur tiek pārbaudīts, vai bērniņa galvaskausa spiediens ir normāls. Tātad - USG veic caur avotiņu.

Psihologs vai psihoterapeits

Tas, vai bērniņam ir kolikas, jebkurā gadījumā jānoskaidro pie pediatra. Galvenais - nevajag nervozēt. Ja grūti no tā atturēties, vajag stabilizēt savu personīgo dvēseles stāvokli, iespējams, ir vērts vērsties pie psihologa vai psihoterapeita, kas palīdzēs ne tikai emocionāli, bet var ieteikt lietot arī vieglas, nomierinošās zāles. Visi mēs zinām zelta likumu:"Mierīga mamma - mierīgs mazulis".

Atbalsta grupa

Noteikti komunicējiet arī ar citām māmiņām. Viss pāriet, arī kolikas. Pie sienas var pielikt lielu foto, kurā mazulis redzams priecīgs, un grūtākās dienās skatieties uz to un ticiet, ka pavisam drīz viņš jums smaidīs aizvien biežāk, bet tad vienā jaukā dienā sadzirdēsiet "Mammīt, es tevi ļoti, ļoti mīlu!".

Māmiņu Klubs