Parūpējies par krūšu komfortu krūts ēdināšanas laikā

Parūpējies par krūšu komfortu krūts ēdināšanas laikā

18. Jan 2013, 12:27 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Iespēja ēdināt mazuli ar krūts pienu ir nenovērtējama, jo tādā veidā bērniņš saņem visu viņa organisma pareizai attīstībai nepieciešamāko, īpaši pirmajos sešos viņa dzīves mēnešos. Un tomēr, domājot par mazo cilvēciņu, jāatceras arī par sevi,  - atgādina Ulmaņu privātklīnikas dermatoloģe Džuljeta Ulmane.

Pareiza higiēna visa pamatā

Galvenais nosacījums krūts zīdīšanas laikā ir tīrības uzturēšana. Tas nenozīmē, ka pirms katras ēdienreizes ir jāapmazgā krūtis, jāvadās ir pēc savām sajūtām. Pilnībā pietiek ar vienu apmazgāšanās reizi dienā. Bet jāatceras, ka ziepes sausē ādu, un no biežas ziepju lietošanas sauss kļūst arī krūts gals, un tas sekmē plaisiņu rašanos.

Lai krūtis būtu vienmēr sausas, lietojiet krūšturu ieliktnīšus. Un, protams, tas nav tikai higiēnas jautājums, bet tā ir arī ērtība, jo pirmajās nedēļās pēc dzemdībām, organisms noregulē piena izstrādes procesus, un sākumā piena var būt ļoti daudz, kas, protams, būs redzams arī uz krūštura.  Un tas rada diskomforta sajūtu.

Izvēlamies krūšturu ieliktnīšus

Veikalu plauktos ir diezgan plaša krūšturu ieliktnīšu izvēle - sākot no parastajiem, ar vati pildītajiem, līdzpat tādiem, kuros šķidrums pārvēršas gēlā. Džuljeta Ulmane iesaka pievērst uzmanību dabīgiem materiāliem, izvēloties krūštura ieliktnīšus no kokvilnas, celulozes un citiem dabīgajiem materiāliem.

Tāpat īpaša uzmanība jāpievērš arī krūšturu ieliktnīšu pārklājumam, tā virsmai nevajadzētu pilnībā pielipt pie krūts, krūts tādā gadījumā sasūt, āda neelpo, un, protams, tas atkal sekmē plaisu rašanos krūšu galos.

Vienreizlietojamie vai daudzkārtlietojamie?

Krūšturu ieliktnīši mēdz būt gan vienreizlietojami, gan mazgājami. Dermatologi tomēr iesaka lietot vienreizlietojamos krūšturu ieliktnīšus, sterilitātes un ērtības dēļ, un tajā pat laikā neizslēdz arī mazgājamo krūšturu ieliktnīšu lietošanu, atgādinot, ka tādā gadījumā jāpievērš īpaša uzmanība to mazgāšanai - izvēloties piemērotu mazgāšanas līdzekli, skalošanas procesu un žāvēšanas procesu.

Cik bieži mainīt krūšturu ieliktnīšus?

Neatkarīgi no tā, vai priekšroku dodat vienreizlietojamiem krūšturu ieliktnīšiem vai mazgājamiem, rodas jautājums, cik bieži tos lietot. Mazuli ar krūti ēdina apmēram ik pēc 2-3 stundām, attiecīgi, arī ieliktnīšus būtu jāmaina tikpat bieži.

Kā saka dermatoloģe Džuljeta Ulmane - mainīt krūšturu ieliktnīšus var arī biežāk, ja starp mazuļa ēdināšanas reizēm izdalās pieniņš.

Īpaša uzmanība jāpievērš krūšturu ieliktnīšu maiņai vasaras periodā. Karstumā apģērbs ciešāk piekļaujas krūšu galiem, tas var radīt kairinājumu, kā arī mazulis krūšu galus var ievainot zīšanas laikā. Tāpēc, ja radusies plaisiņa krūts galā, bet ieliktnīši tiek reti mainīti, krūts gals var iekaist, bet iekaisums var izraisīt jau nopietnākas problēmas.

Tāpēc speciāliste uzsver, ka konkrēta laika perioda, kurā noteikti būtu jānomaina krūšturu ieliktnīši, nav, jo viss atkarīgs no katras māmiņas piena daudzuma.

Nakts periodā Džuljeta Ulmane iesaka izmantot krūšturu ieliktnīšus pavisam noteikti, jo naktī lielākā daļa māmiņu saskaras ar piena noplūdēm.

Nepatīkamā plaisiņu problēma

Kā jau rakstījām, galvenā krūts ēdināšanas problēma ir plaisu veidošanās uz krūts galiem. Iemesli var būt dažādi - krūts gali vēl nav pietiekoši gatavi krūts zīdīšanai, izvēlēta nepareiza ēdināšanas tehnika, nepietiekama krūšu higiēnas prasību ievērošana.

Kad parādās pirmās plaisiņas, problēmu nevajadzētu atstāt pašplūsmā. Dermatoloģe iesaka izmantot aptiekās nopērkamās ziedes, kurās ir A, E un B grupas vitamīni, kas baro ādu un normalizē tās funkcijas.

Speciāliste atgādina arī par laicīgu sagatavošanos krūts ēdināšanai grūtniecības laikā, rūpējoties par krūtīm, ieziežot tās ar mīkstinošiem krēmiem, kas piemēroti tieši grūtniecēm.

Lai krūts ēdināšana Tev un Tavam mazulim dāvā pozitīvas emocijas!

Māmiņu Klubs

 

Ultra Dry Comfort 

20121106122449-39192.jpg

Ultra Dry Comfort – nodrošina sausuma sajūtu, īpašais ieliktņa iekšējais slānis maksimāli uzsūcu un notur šķidrumu, nekairina ādu, ļauj tai elpot,, īpaši labi piemērojas krūts formai, nav redzami zem apģērba, ērti iepakoti pa vienam gabalam. Ļoti laba uzsūktspēja, par ko norāda piecas pilītes uz iepakojuma.

Nuk Classic 


20121106122710-41834.jpg

Classic- pārbaudīta vērtība,  speciālais materiāls nekairina ādu, pēc savas formas NUK ieliktņi ideāli piemēroti māmiņas krūts formai, īpaši laba uzsūktspēja.

Ultra Dry Comfort Night 

20121106123404-98622.jpg

Ultra Dry  Comfort Night- īpaši radīti, lai nodrošinātu maksimālu uzsūkt spēju garajās nakts stundās, var nemainīt pat 8 stundas un spēj uzsūkt vairāk kā 50 ml piena, ārējais slānis nodrošina ādas elpošanu, piēmērojas krūts formai, mīksta iekšējā virsma patīkama ādai un nelīp tai klat, higiēniski iepakoti par vienam gabalam. Augsta aizsardzība pret noplūdi.